Dienstregeling 2007: verschil tussen versies
k (→Nieuwe stations en naamswijzigingen) |
|||
Regel 1: | Regel 1: | ||
In 2007 wijzigde de dienstregeling van NS drastisch. Tot en met 2006 was de dienstregeling gebaseerd op de inzichten uit [[Spoorslag '70]], maar in 2007 werd er een compleet nieuwe dienstregeling ingevoerd. Voor het jaar 2007 werd gekozen, omdat de verwachting was dat de [[Betuweroute]] en de [[HSL-Zuid]] dan opgeleverd zouden zijn. Deze grote infrastructuurprojecten waren echter nog niet opgeleverd, waardoor de dienstregeling gefaseerd werd ingevoerd. De dienstregeling op de Oude Lijn Amsterdam - Leiden - Rotterdam wordt pas geherstructureerd als de HSL-Zuid volledig operationeel is. | In 2007 wijzigde de dienstregeling van NS drastisch. Tot en met 2006 was de dienstregeling gebaseerd op de inzichten uit [[Spoorslag '70]], maar in 2007 werd er een compleet nieuwe dienstregeling ingevoerd. Voor het jaar 2007 werd gekozen, omdat de verwachting was dat de [[Betuweroute]] en de [[HSL-Zuid]] dan opgeleverd zouden zijn. Deze grote infrastructuurprojecten waren echter nog niet opgeleverd, waardoor de dienstregeling gefaseerd werd ingevoerd. De dienstregeling op de Oude Lijn Amsterdam - Leiden - Rotterdam wordt pas geherstructureerd als de HSL-Zuid volledig operationeel is. | ||
− | De '''dienstregeling 2007''' was geldig van 10 december 2006 | + | De '''dienstregeling 2007''' was geldig van [[Dienstregeling 2006|10 december 2006]] tot en met [[Dienstregeling 2008|8 december 2007]]. |
==De belangrijkste wijzigingen== | ==De belangrijkste wijzigingen== |
Versie van 15 mei 2016 om 15:13
In 2007 wijzigde de dienstregeling van NS drastisch. Tot en met 2006 was de dienstregeling gebaseerd op de inzichten uit Spoorslag '70, maar in 2007 werd er een compleet nieuwe dienstregeling ingevoerd. Voor het jaar 2007 werd gekozen, omdat de verwachting was dat de Betuweroute en de HSL-Zuid dan opgeleverd zouden zijn. Deze grote infrastructuurprojecten waren echter nog niet opgeleverd, waardoor de dienstregeling gefaseerd werd ingevoerd. De dienstregeling op de Oude Lijn Amsterdam - Leiden - Rotterdam wordt pas geherstructureerd als de HSL-Zuid volledig operationeel is.
De dienstregeling 2007 was geldig van 10 december 2006 tot en met 8 december 2007.
Inhoud
- 1 De belangrijkste wijzigingen
- 2 Wijzigingen per traject
- 2.1 Zwolle - Groningen/Leeuwarden
- 2.2 Zwolle - Enschede
- 2.3 Zwolle - Amersfoort - Utrecht
- 2.4 Amsterdam Centraal/Schiphol - Amersfoort - Deventer
- 2.5 Zutphen - Apeldoorn
- 2.6 Amersfoort - Ede-Wageningen
- 2.7 Zwolle - Nijmegen - Roosendaal
- 2.8 Utrecht - Arnhem/Rhenen
- 2.9 Utrecht - Den Haag/Rotterdam/Leiden
- 2.10 Utrecht - Almere
- 2.11 Lelystad - Schiphol
- 2.12 Amsterdam - Alkmaar
- 2.13 Amsterdam - Haarlem - Zandvoort
- 2.14 Amsterdam - Utrecht
- 2.15 Utrecht - Eindhoven
- 2.16 Tilburg - Eindhoven - Venlo
- 2.17 Eindhoven - Maastricht/Heerlen
- 2.18 Nijmegen - Roermond
- 2.19 Kerkrade Centrum - Maastricht Randwijck
- 2.20 Maastricht - Liège Guillemins
- 3 Treinseries
De belangrijkste wijzigingen
- Met dienstregeling 2007 verdween (in theorie) de Sneltrein. De bestaande sneltreinen werden opgeheven of vervangen door Intercity's. De term Intercity werd voortaan gebruikt voor alle treinen die meerdere stations overslaan. Hierdoor werd het snelheidsverschil tussen de treinsoorten kleiner, waardoor in theorie meer treinen kunnen rijden.
- De symmetrie werd aangepast. Tot en met dienstregeling 2006 werd gereden op de .17/.47-symmetrie (met uitzondering van de Oude Lijn, waar door de integratie van de treinen naar België al in .00/.30-symmetrie gereden werd), vanaf dienstregeling 2007 werd de symmetrie .00/.30. Hiermee werd de symmetrie gelijkgetrokken aan die van de ons omringende landen.
- De rijtijdspeling van de treinen is aangepast. Tot en met 2006 werd gerekend met 7% speling op de rijtijden, en stationnementen van minimaal 30 seconden. In 2007 werd de rijtijdspeling 5%, maar werden de stationnementen opgerekt naar 48 seconden.
- Er werd een begin gemaakt met het rijden in corridors. In een corridor rijden alle treinen van en naar dezelfde eindbestemming. Het best is dit te merken tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal, waar alle Intercity's door gingen rijden naar Utrecht, waardoor de bestaande rechtstreekse verbindingen Alkmaar-Amersfoort en Haarlem-Utrecht verdwenen. De bedoeling is dat dit corridorrijden in de loop der jaren verder ingevoerd wordt.
- Op een aantal spoorlijnen is van vervoerder gewisseld (in alle gevallen was de voormalige vervoerder NS):
- Op de Merwede-Lingelijn (de lijn Dordrecht - Geldermalsen) rijdt nu Arriva;
- Op de Valleilijn (tussen Amersfoort - Ede-Wageningen) rijdt nu Connexxion;
- Op de Maaslijn (Nijmegen - Venlo - Roermond) en de Heuvellandlijn (Maastricht Randwyck - Kerkrade Centrum) rijdt nu Veolia Transport.
Op wijzigingen in de vertrektijden en het verschuiven van eerste en laatste treinen wordt niet verder ingegaan.
Nieuwe stations en naamswijzigingen
- Er werd een groot aantal nieuwe stations geopend: Apeldoorn de Maten, Apeldoorn Osseveld, Gaanderen, Helmond Brandevoort, Twello en Voorst-Empe gelijk per 10 december 2006. In de loop van 2007 volgden Tiel Passewaaij, Utrecht Zuilen en Groningen Europapark.
- Verder kregen twee stations een nieuwe naam: Amsterdam Zuid WTC werd Amsterdam Zuid, terwijl Amsterdam Bijlmer werd omgedoopt in Amsterdam Bijlmer ArenA.
Wijzigingen per traject
Zwolle - Groningen/Leeuwarden
- De Intercity's richting Zwolle verschuiven een half uur, wat gevolgen heeft voor de bediening van de stopstations. Hierdoor verschuift ook serie 9100 in zuidelijke richting, wat twee lange keringen tot gevolg heeft. In Groningen en Leeuwarden veranderen de aansluitingen op de treinen van Arriva.
Zwolle - Enschede
- De vertrektijden verschuiven een kwartier. Hierdoor worden de aansluitingen in Zwolle lang (ongeveer 20 minuten voor elke overstap) en vervalt in Hengelo de overstap van/naar de treinen naar Zutphen en Oldenzaal van Syntus.
Zwolle - Amersfoort - Utrecht
- De stoptreinen tussen Zwolle en Utrecht gaan op alle stations stoppen, dus ook in Amersfoort Vathorst, Den Dolder, Bilthoven en Utrecht Overvecht. Hierdoor zijn deze treinen een kwartier langer onderweg.
- De spitstreinen Utrecht - Zwolle gaan in de brede spitsen elk half uur rijden. In de spitsuren wordt de verbinding Rotterdam - Leeuwarden dus elk half uur geboden.
- Tussen Amersfoort Schothorst en Utrecht wordt een nieuwe Intercityverbinding geboden, die doorrijdt naar Rotterdam Centraal.
Amsterdam Centraal/Schiphol - Amersfoort - Deventer
- De treinen uit Groningen, Leeuwarden en Enschede rijden niet meer naar Amsterdam Centraal. De Intercity's uit Amsterdam rijden tot Amersfoort, in de brede spitsen door naar Deventer.
- De Intercity's gaan ook stoppen in Hilversum. Hiervoor wordt in 2007 al tijd in de dienstregeling gereserveerd, hoewel de benodigde infrastructuur nog niet af is. Pas vanaf dienstregeling 2008 wordt door de Intercity's in Hilversum gestopt, en gaan de Sprinters tussen Amersfoort Vathorst en Amsterdam Centraal op alle tussengelegen stations stoppen.
- Tussen Apeldoorn en Deventer worden de stations Apeldoorn Osseveld en Twello geopend. Hierdoor wordt de stoptrein Deventer - Almelo doorgetrokken naar Apeldoorn.
Zutphen - Apeldoorn
- De stations Apeldoorn de Maten en Voorst-Empe worden geopend. Hierdoor kunnen de treinen niet meer zowel in Apeldoorn als in Zutphen goed aansluiten, en ontstaat een ochtend- en een middagpatroon voor de stoptreinen op dit traject.
Amersfoort - Ede-Wageningen
- De treinen worden voortaan gereden door Connexxion. Er wordt niet meer doorgereden naar Utrecht. Wel wordt tussen Amersfoort en Barneveld Noord 4x per uur een verbinding geboden, waarvan er 2 doorrijden naar Ede-Wageningen.
Zwolle - Nijmegen - Roosendaal
- De IJssel-Brabantroute werd gesplitst. Tussen Zwolle en Nijmegen rijden Intercity's, die elk half uur stoppen op Olst en Wijhe, maar niet meer in Elst. Tussen Arnhem en Roosendaal rijden eveneens Intercity's die elk half uur stoppen op Arnhem Zuid, Elst en Nijmegen Lent, maar niet meer op Tilburg West en Gilze-Rijen.
- De stoptrein Zutphen - Nijmegen rijdt niet meer naar Nijmegen maar naar Ede-Wageningen.
- De treinen uit Utrecht, die in de spits doorrijden van Arnhem naar Nijmegen, stoppen nu ook in Elst. Deze treinen rijden in het weekend niet meer tussen Arnhem en Nijmegen.
- Tussen 's-Hertogenbosch en Breda gaat een nieuwe stoptrein rijden. Deze trein rijdt 2x per uur ('s avonds en op zondag: 1x per uur) en rijdt in 's-Hertogenbosch door als stoptrein naar Utrecht.
Utrecht - Arnhem/Rhenen
- De treinen Nijmegen - Den Helder gaan ook stoppen in Veenendaal-De Klomp.
- De treinen Arnhem - Den Haag stoppen niet meer in Veenendaal-De Klomp. 's Avonds na ca 20.00 uur en op zondagochtend rijden deze treinen niet meer, in die uren stoppen de Intercity's Nijmegen - Den Helder ook in Driebergen-Zeist.
- De spitstreinen Utrecht - Arnhem rijden niet meer naar Arnhem maar naar Veenendaal Centrum. De verbinding tussen Ede-Wageningen en Arnhem wordt overgenomen door de stoptreinen Ede-Wageningen - Zutphen.
- De stoptrein Utrecht - Rhenen rijdt niet meer naar Almere Oostvaarders, maar naar Amsterdam Zuid.
Utrecht - Den Haag/Rotterdam/Leiden
- De Intercity's uit Arnhem rijden niet meer naar Rotterdam, maar in hun geheel naar Den Haag. Deze treinen stoppen niet meer in Woerden en Zoetermeer. Deze treinen rijden niet meer 's avonds na ca 20.00 uur en op zondagochtend.
- De verbinding Utrecht - Rotterdam wordt overgenomen door de Intercity's uit Amersfoort Schothorst. Deze treinen rijden niet 's avonds na ca 20.00 uur en op zondagochtend.
- Alle Intercity's gaan stoppen in Gouda, in Voorburg stoppen geen Intercity's meer.
- De sprinters uit Rotterdam gaan 2x per uur naar Amsterdam Centraal rijden.
- De stoptreinen tussen Den Haag en Gouda Goverwelle gaan 4x per uur rijden op maandag tot en met vrijdag tot 20.00 uur. Twee van deze treinen rijden door naar Utrecht.
- De verbinding Utrecht - Leiden wordt geboden als Intercity, en stopt niet meer in Utrecht Terwijde en Vleuten. Toegevoegde spitstreinen Utrecht - Leiden rijden niet meer.
Utrecht - Almere
- De verbinding Utrecht - Almere wordt op maandag t/m zaterdag tot ca 20.00 uur 2x per uur geboden. Deze treinen heten voortaan Intercity, zonder dat het aantal tussenstations is aangepast.
Lelystad - Schiphol
- Op deze verbinding gaan meer spitstreinen rijden.
Amsterdam - Alkmaar
- Alle Intercity's uit Utrecht rijden door naar Alkmaar. Hierbij wordt ook gestopt op Zaandam, Castricum en 2x per uur op Heiloo. 's Avonds na ca 20.00 uur en op zondag rijden er maar 2 Intercity's per uur.
- Tussen Amsterdam Centraal en Uitgeest rijden 4x per uur Sprinters. 2x per uur komen deze treinen uit Rotterdam Centraal en 2x per uur komen deze uit Amersfoort Vathorst. 's Avonds na ca 20.00 uur en in het weekend rijden de treinen uit Amersfoort niet naar Uitgeest maar eindigen in Amsterdam Centraal.
- Als er maar 2 Intercity's rijden tussen Amsterdam en Alkmaar, rijden de Sprinters uit Rotterdam door naar Alkmaar.
- De sneltreinen Hoorn - Haarlem - Den Haag Centraal gaan ook stoppen in Uitgeest.
Amsterdam - Haarlem - Zandvoort
- De Intercity's uit Utrecht rijden niet meer naar Haarlem maar naar Alkmaar.
- De stoptrein uit Zandvoort rijdt niet meer naar Den Haag Centraal maar naar Amsterdam Centraal. Onderweg wordt niet gestopt op Haarlem Spaarnwoude, waardoor deze treinserie de Intercity-status krijgt.
Amsterdam - Utrecht
- De Sprinter Rotterdam - Woerden - Amsterdam Centraal gaat 2x per uur rijden en rijdt door naar Uitgeest.
- De stoptrein Utrecht - Amsterdam - Uitgeest rijdt voortaan Utrecht - Amsterdam Zuid en rijdt vanaf Utrecht door naar Rhenen.
Utrecht - Eindhoven
- De stoptreinen Utrecht - 's-Hertogenbosch/Tiel worden niet meer gesplitst en gecombineerd in Geldermalsen. 2x per uur rijdt er een stoptrein Utrecht - Tiel (zonder stop op Utrecht Lunetten), en 2x per uur rijdt er een stoptrein Utrecht - 's-Hertogenbosch - Breda.
- 's Avonds na ca 20.00 uur wordt er wel gesplitst en gecombineerd in Geldermalsen. Gereden wordt dan op de tijden van de treinen Utrecht - Breda.
- Tussen Utrecht en Eindhoven rijden ook op zaterdag en zondag tot ca 20.00 uur 4x per uur Intercity's.
- Stoptreinen 's-Hertogenbosch - Eindhoven gaan na Eindhoven doorrijden naar Weert, en niet meer naar Deurne.
Tilburg - Eindhoven - Venlo
- Intercity's gaan 2x per uur rijden. Deze treinen stoppen ook in Deurne, Horst-Sevenum en Blerick.
- Tussen Deurne en Venlo rijden geen stoptreinen meer.
- Tussen Tilburg West en Deurne gaat 2x per uur ('s avonds na ca 20.00 uur en op zondag 1x per uur) een stoptrein rijden. Station Helmond Brandevoort wordt geopend.
Eindhoven - Maastricht/Heerlen
- De Intercity's uit Utrecht (en Alkmaar) rijden ieder half uur naar zowel Heerlen als Maastricht, met combineren en splitsen in Sittard.
- Intercity's stoppen niet meer in Geleen Oost.
Nijmegen - Roermond
- Op deze lijn gaan treinen rijden van Veolia. Tussen Nijmegen en Roermond wordt met 2 stoptreinen per uur gereden. Het materieel dat hiervoor wordt ingezet zijn de Wadlopers. Deze treinen hebben een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Om daarmee de dienstregeling te kunnen halen, wordt de eerste weken niet gestopt te Blerick.
- Omdat Veolia nog niet voldoende treinstellen ter beschikking heeft, rijden bij het ingaan van de dienstregeling de beloofde spitstreinen tussen Nijmegen en Venray niet. Zodra in maart meer materieel beschikbaar komt, gaan er in de spits extra stoptreinen rijden tussen Nijmegen en Boxmeer. Pas vanaf dienstregeling 2008 rijden de spitstreinen tot Venray.
Kerkrade Centrum - Maastricht Randwijck
- Op deze lijn gaan treinen rijden van Veolia. Stoptreinen rijden 2x per uur, Sneltreinen Maastricht - Heerlen rijden eveneens 2x per uur (maar niet op zondagochtend en in de late avond).
Maastricht - Liège Guillemins
- Er gaat een nieuwe intercity (serie 400) rijden tussen Maastricht, Liège-Guillemins en Brussel-Zuid. Deze rijdt alleen van maandag tot vrijdag tot 19:00 in plaats van de stoptrein serie 5300, op de overige tijden blijft de serie 5300 wel rijden, maar stopt deze alleen niet meer in Maastricht Randwyck en Eijsden. Dit betekent dat geen enkele trein meer in Eijsden stopt.
Treinseries
NB de lijst kan onvolledig zijn.