Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

2.402 bytes toegevoegd, 30 nov 2010 03:39
geen bewerkingssamenvatting
In de driehoek '''Zoetermeer - Den Haag - Rotterdam''' is het netwerk van [[RandstadRail]] te zien als sneltramnetwerk. Tussen Rotterdam en Den Haag ([[Hofpleinlijn]]/verlengde [[Erasmuslijn]]) is het te vergelijken met de uitlopers van de [[Calandlijn]] (zij het met een hogere baansnelheid en minder gelijkvloerse kruisingen). Op het traject uit Zoetermeer rijden lagevloertrams die na de Haagse binnenstad verder gaat als reguliere tram, waarmee het gedeelte tussen Den Haag Centraal en Zoetermeer te zien is als sneltram met de vrijliggende baan en hoge snelheid.
 
==Sneltrams in het buitenland==
Ook in onze buurlanden zijn diverse sneltramsystemen te vinden, elk met hun eigen karakteristieken.
<br>
===België===
In '''België''' zijn in de steden Antwerpen, Brussel en Charleroi zogenaamde ''premetro's'' te vinden. In de binnensteden zijn tunnels aangelegd, waar trams doorheen rijden. Over het algemeen zijn dit voertuigen die ook als gewone tram kunnen rijden en dit een deel van de route ook doen.
'''Antwerpen''' is in de jaren '60 begonnen met het aanleggen van een premetronetwerk. Vaak wordt het systeem als metro aangeduid, echter, dat is het niet. De tramlijnen 2, 3, 5, 6 en 15 lopen in de Antwerpse binnenstad door een tunnel, die nabij het [[Antwerpen-Centraal|Centraal station]] een driehoek vormt. Ondergronds stopt de tram bij de stations ''Frederik van Eeden'', ''Groenplaats'', ''Opera'', ''Diamant (Centraal Station)'', ''Plantin'', ''Astrid (Centraal Station)'', ''Handel'', ''Schijnpoort'' en ''Sport''. Merk op, dat in België gewoonlijk achtervoegsels als 'straat', 'plein' of 'weg' wordt weggelaten. Inmiddels wordt gewerkt aan het Pegasus-project, waarbij het de bedoeling is dat per 2015 ook tramlijn 24 ondergronds gaat, door een tunnel onder de Carnotstraat die wel is aangelegd in de jaren '80, maar nooit in gebruik is genomen.
 
'''Brussel''' heeft ook enkele premetrolijnen. Van origine was het metrotraject Kunst-Wet/''Arts-Loi'' - Maalbeek/''Maelbeek'' een premetrotraject, maar dit is ongebouwd tot volwaardig metrotraject in 1976. Vandaar ook de naam ''pre''metro. De huidige tramlijnen 3 en 4 gaan door de zogenaamde Noord-Zuidverbinding, van het Noordstation/''Gare du Nord'', via Brussel-Zuid/''Midi'' naar even ten zuiden van het centrum, waar ze weer bovengronds komen. Ook in het oosten van de stad, over de ''buitenring'', loopt een ondergronds premetrotraject voor de tramlijnen 23, 24 en 25.
 
'''Charleroi''' heeft net als Antwerpen geen echte metro, maar wel een premetro. De lijnen 54 en 55 zijn volledig uitgevoerd als sneltram, en alleen lijn 54 loopt van ''Beaux-Arts'' tot ''Gare du Sud'' een stukje bovengronds. De lijnen 88 en 89 gaan een deel samen met deze lijnen op in het centrum, en gaan na ''Beaux-Arts'' naar het westen van de agglomeratie. Deels door tunnels, deels over een vrije hoge baan. Na ''Pétria'' gaan de lijnen als enkelsporige stadstramlijn door naar ''Monument'' in de voorstad Anderlues.
[[Categorie:Sneltram]]
[[Categorie:Dienstregeling]]
ap_users, beheerders
3.236
bewerkingen

Navigatiemenu