Uden Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Fogeltje (overleg | bijdragen) op 8 okt 2024 om 18:26 (de oude kiosksnackbardingie is al lange tijd van Arriva en in gebruik als faciliteit voor de chauffeurs.)
Ga naar: navigatie, zoeken
Busstation.svg
Busstation
Plaats Uden
Concessie(s) Oost-Brabant, Zuidoost-Brabant, Arnhem Nijmegen
Vervoerder(s) Arriva, Hermes
Vorm perronbusstation
Type statisch

Het busstation van Uden is een busstation in het centrum van de Noord-Brabantse stad Uden gelegen tussen de Leeuweriksweg en de Violierstraat.

Het busstation bestaat uit negen perrons, acht voor de verschillende lijnen en een uitstapperron. Daarnaast is er een bufferruimte aanwezig. Op de perrons zelf zijn geen abri's aanwezig. Recht voor het busstation bevindt zich een lange overkapping met zitplaatsen. Ook links van het busstation bevindt zich een overkapping met nog enkele banken.

Op het station staat een bord met dynamische reisinformatie. Grenzend aan het busstation staan een snackbars, een faciliteit voor chauffeurs en een fietsenstalling.

Lijnen

Vier bussen van drie vervoerders staan klaar op het huidige busstation in Uden op 26 juni 2014.
Route
91 Uden - Volkel - Odiliapeel - Mill - Sint Hubert - Haps - Vianen - Cuijk Streekbus Bravo (Arriva) Gebied.svg
99 Nijmegen Centraal Station - Nijmegen Dukenburg - Alverna - Nederasselt - Grave - Velp - Reek - Zeeland - Uden Streekbus Breng (Hermes),
Bravo (Arriva)
Gebied.svgGebied2.svg
157 Oss - Heesch - Nistelrode - Uden - Mariaheide - Veghel - Sint-Oedenrode - Nijnsel - Son - Eindhoven Streekbus Bravo (Arriva) Gebied.svg
251 Rosmalen - Kruisstraat - Nuland - Geffen - Vinkel - Loosbroek - Vorstenbosch - Uden Buurtbus Bravo (Arriva) Gebied.svg
254 Schaijk - Reek - Zeeland - Uden Buurtbus Bravo (Arriva) Gebied.svg
305 Oss - Heesch - Nistelrode - Uden - Veghel - Sint-Oedenrode - Eindhoven Streekbus Bravo (Arriva) Gebied.svg
306 Uden - Veghel - Eerde - Wijbosch - Schijndel - Sint-Michielsgestel - 's-Hertogenbosch Streekbus Bravo (Arriva) Gebied.svg
322 Eindhoven - Nuenen - Gerwen - Lieshout - Beek en Donk - Gemert - Boekel - Volkel - Uden Streekbus Bravo (Hermes) Gebied.svg
605 Uden → Sint-Oedenrode → Eindhoven Schoolbus Bravo (Arriva) Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s) of vervoerregio('s)

Historische dienstregeling

Indeling

Perron A: lijn 305 naar Oss
Perron B: lijn 305 naar Eindhoven
Perron C: lijn 306 naar Den Bosch, lijn 99 naar Nijmegen
Perron D: lijn 157 naar Oss, lijn 254 naar Schaijk
Perron E: lijn 157 naar Eindhoven, lijn 605 naar Eindhoven, lijn 606 naar Den Bosch
Perron F: lijn 322 naar Eindhoven
Perron G: lijn 99 naar Nijmegen, lijn 251 naar Rosmalen
Perron H: lijn 91 naar Cuijk

Geschiedenis

Vroeger lag het busstation bij de Markt in Uden in het vervoersgebied van Zuidooster en opvolger Hermes. Deze halte heette toen ook toepasselijk "Markt". Tot 1959 heette deze halte (Café) Verkuylen en had soms ook de toevoeging "Markt". Op 24 mei 1998 werd het nieuwe busstation op de huidige locatie geopend, op loopafstand van het oude busstation. Vanaf 25 augustus 2002 lag het busstation in het vervoersgebied van BBA. Tegenwoordig ligt het busstation in het vervoersgebied van Arriva.

Bij de opening bestond het busstation uit zeven perrons (A t/m G) met een vaste lijnindeling, een uitstapperron en bufferruimte voor bussen buiten dienst. Op elk perron stond een abri met twee zitplaatsen. Aan de rotonde van de Violierstraat bevond zich de uitgang, aan de Leeuweriksweg de ingang.

In 2013 was het busstation tijdelijk gesloten in verband met de reconstructie van de Leeuweriksweg. Het busstation was daarvoor tijdelijk verplaatst naar de Violierstraat, beginnend bij de bestaande halte Violierstraat van lijn 121 van Hermes lopende richting het busstation. Deze halte werd tijdelijk opgeheven en langs de weg waren betonplaten gelegd die als tijdelijk busstation diende.

In april 2014 ging het busstation weer dicht. Ditmaal werd het busstation zelf grondig vernieuwd. Hierbij werden de perrons en het digitale informatiebord een kwartslag gedraaid. Er werd in totaal één perron toegevoegd. De ingang aan de Leeuweriksweg verviel. In plaats hiervan werd de rotonde bij de Violierstraat zowel de inrit als de uitrit van het busstation. Gedurende de werkzaamheden diende de betonstrook naast de Violierstraat weer als tijdelijk busstation, deze lag er nog van de vorige werkzaamheden. Op 12 juni 2014 werd het vernieuwde busstation in gebruik genomen en werd het tijdelijke busstation afgebroken.

Op 14 december 2014 vond een kleine herindeling van de lijnen plaats. De nieuwe Volans-lijnen kregen elk een eigen perron omdat de Volans-bussen langer waren dan reguliere streekbussen en er derhalve geen twee achter elkaar op één perron konden staan. Hierdoor werd het extra aangelegde perron, welke hiervoor al was voorzien, in gebruik genomen.