Lijn 50 Leeuwarden Station - Lauwersoog Dorp

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige snelbuslijn 50
Vervoerder(s) FRAM (1990 - 1995),
VEONN (1995 - 1998),
NoordNed (1999 - 2005),
Arriva (2006),
Connexxion (2007 - 2012),
Arriva (2012 - 2016)
Concessies Noord-Fryslân (1999-2006),
Noord- en Zuidwest-Fryslân,
Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog
Regio Noord-Friesland
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea
VDL Berkhof Ambassador
Periode 19 augustus 1990 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 51
Opvolger(s) 155, 355
Frequenties
Spits 0-4x/uur
Spits (vakantie) 0-2x/uur
Dal 0-3x/uur
Dal (vakantie) 0-1x/uur
Avond 0-1x/uur (tot 22.40)
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag 0-1x/uur

Lijn 50 reed Leeuwarden via Dokkum naar Lauwersoog.

Dienstregeling

  • Lijn 50 bereed vrijwel hetzelfde traject als lijn 51 (met hier en daar enkele rechtgetrokken stukken), maar stopte op minder haltes.
  • Tussen Lauwersoog en Dokkum was de frequentie vrij afwisselend: in de spitsuren reed meestal ieder uur een bus, in de daluren en in het weekend reed slechts twee op de drie ritten dit traject. In de avonduren werd het traject Lauwersoog - Dokkum niet gereden.
  • Van maandag t/m vrijdag deden de eerste twee ritten naar Leeuwarden de halte Lauwersoog, Haven niet aan. De tweede rit hiervan, reed wel extra via Oostmahorn.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Leeuwarden, Busstation  
Route rsr.svg Leeuwarden, Beursplein  
Route rsr.svg Leeuwarden, Blokhuisplein  
Route rsr.svg Leeuwarden, Oosterburg  
Route rsr.svg Leeuwarden, Koepelkerk  
Route rsr.svg Leeuwarden, De Bleek  
Route rsr.svg Leeuwarden, Anemoonstraat  
Route rsr.svg Leeuwarden, Watertoren  
Route rsr.svg Leeuwarden, Oud Tolhuis  
Route rsr.svg Dokkum, Tolhuis  
Route rsr.svg Dokkum, Politiebureau  
Route rsr.svg Dokkum, Sionsberg  
Route rrar.svg Dokkum, Watertoren  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Dokkum, Busstation    
Route rsr.svg Dokkum, Zwaluwstraat  
Route rsr.svg Dokkum, Dongeraheem  
Route rsr.svg Dokkum, Harddraversdijk  
Route rsr.svg Metslawier, Rotonde  
Route rsr.svg Morra, Kaechsdyk  
Route rrar.svg Anjum, Nieuweweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Anjum, Jewier  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Oostmahorn, Esonstad  
Route rlelr.svg  
Route rsVr.svgRoute rlr.svg Lauwersoog, Haven    
Route rarr.svg Lauwersoog, Visafslag  
Route rs0.svg Lauwersoog, Dorp  

Geschiedenis

Op 19 augustus 1990 werden de sneldienstritten op het traject Leeuwarden - Dokkum, alsmede het gehele traject Dokkum - Lauwersoog afgesplitst van lijn 51 en ondergebracht bij de nieuwe lijn 50. Deze lijn ging van maandag t/m zaterdag eveneens elk uur rijden tussen Leeuwarden en Dokkum (spits: elk half uur) en reed ongeveer 1x per 2 uur verder naar Lauwersoog met aansluiting op de veerdienst naar Schiermonnikoog. Op zondag werd het hele traject slechts 1x per 2 uur gereden. Anders dan voorheen werd tussen Dokkum en Lauwersoog niet meer via Metslawier, Morra en Anjum gereden. Voor de haltes in deze plaatsen was de nieuwe lijn 52 een alternatief.

Begin 1996 fuseerden de FRAM en de DVM/NWH tot de nieuwe maatschappij VEONN (Vervoersonderneming Noord-Nederland). De eerste dienstregeling van deze nieuwe maatschappij ging in op 3 november 1996. Op deze datum werden de gehele week extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd, zodat het aantal reismogelijkheden per snelbus toenam.

In de dienstregeling 1996/1997 werd op maandag t/m vrijdag 2x/uur (in de vakantieperiode 1x/uur) gereden tussen Leeuwarden en Dokkum en werd onregelmatig naar de Veerdam of Lauwersoog Dorp gereden. Op zaterdag werd 1x/uur gereden tussen Leeuwarden en Dokkum en meestal 1x per 2 uur verder naar Lauwersoog. Op zondag werd het hele traject 1x per 2 uur gereden.

Later bij NoordNed in de dienstregeling 2003 was de dienstregeling praktisch ongewijzigd. Slechts op zondagochtend werd nog 1x per 2 uur gereden, op zondagmiddag was de frequentie tussen Leeuwarden en Dokkum verhoogd naar een uurdienst. Op 1 januari 2006 verdween de naam NoordNed uit het openbaar vervoer in Friesland en ging de exploitatie verder onder de vlag van Arriva.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Tot en met 11 december 2011 werd nog slechts eenmaal per 2 uur gereden tussen Dokkum en Lauwersoog en moest er in Dokkum overgestapt worden op een andere bus.

Met ingang van 11 december 2011 gingen in principe alle ritten doorrijden naar Lauwersoog en de onhandige overstap op een andere bus in Dokkum kwam te vervallen. Slechts de extra spitsritten reden nog tot Dokkum.

Op 9 december 2012 ging de volgende concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân van start, nieuw hierbij was dat de concessies Schiermonnikoog en Stadsvervoer Leeuwarden toegevoegd waren. Na de aanbestedingsperiode kwam Arriva als winnaar uit de bus. In de spitsuren werd de totale frequentie iets ingeperkt en in de avonduren werden de ritten na 21:30 geschrapt vanwege de geringere bezetting. De route bleef verder praktisch ongewijzigd.

Op 11 december 2016 werd lijn 50 gesplitst in lijn 155 die via Feanwâlden naar Dokkum en Lauwersoog ging rijden en Qliner 355 die de directe route tussen Dokkum en Leeuwarden overnam.