Dienstregeling concessie DAV-gebied 2015

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 14 december 2014 gaat in het DAV-gebied de nieuwe dienstregeling in. Op deze pagina een overzicht van de wijzigingen.

Wijzigingen per 14 december 2014

Stadsdienst Dordrecht

In de spitsen wordt de frequentie verlaagd naar 2x/uur. Tevens rijdt lijn 2 niet langer verder dan het centraal station alwaar de lijn gekoppeld is aan lijn 11 of 12 via het centrum naar Zwijndrecht. Voortaan wordt ook de hele dag met een 12-meterbus gereden.

De kwartiersdienst op koopavonden vervalt, er wordt dan net als de andere avonden 2x/uur gereden. In de kerstvakantie wordt voortaan van maandag t/m vrijdag tussen 7 en 11 uur minder vaak gereden: 2x/uur i.p.v. 4x/uur. Gedurende de zomervakantie wordt de frequentie tussen 9.30 en 11 uur verlaagd van 3x/uur naar 2x/uur en tussen 11 en 18 uur verhoogd van 3x/uur naar 4x/uur. Op zaterdagochtend start de kwartiersdienst voortaan een uur later.

De route op de Staart wordt ingekort tot de Merwedepolder. Tot halte Volkerakweg wordt de huidige overdag-route gereden en vervolgens wordt een rondje rechtsom door de wijk gemaakt. Verder vervalt de kwartiersdienst op koopavonden, er wordt dan net als de andere avonden 2x/uur gereden. De frequentie op maandag t/m vrijdag in de zomervakantie wordt verhoogd van 2-3x/uur naar 4x/uur. 's zomers rijdt lijn 4 niet meer naar de Biesbosch.

In de ochtendspits rijdt lijn 4 van de Staart naar Wielwijk nog maar 2x/uur. Op het trajectdeel Staart - Centraal Station wordt dit aangevuld tot een kwartiersdienst door de nieuwe lijn 8. In de avondspits is deze situatie andersom en wordt van Wielwijk naar het centraal station 2x/uur gereden en op het trajectdeel Centraal Station - Staart 4x/uur.

In de spitsen wordt de frequentie verlaagd van 6x/uur naar 4x/uur, wel rijdt om 7.34 uur nog een extra spitsrit van Stadspolders tot het station. Deze spitsrit rijdt niet in de kerst- en zomervakantie. De kwartiersdienst op koopavonden vervalt. Gedurende de zomervakantieperiode wordt de frequentie in de spits verhoogd van 3x/uur naar 4x/uur.

In de spitsen wordt voortaan altijd 4x/uur in beide richtingen gereden: in de spitsrichting wordt de frequentie verlaagd en in de tegenspitsrichting verhoogd. Gedurende de zomervakantie wordt voortaan ook 4x/uur gereden in de spits i.p.v. de huidige 3x/uur. De kwartiersdienst op koopavond vervalt.

De koppeling van sommige ritten van lijn 7 aan lijn 8 vervalt, doorgaande reizigers kunnen voortaan op het station overstappen.

Lijn 8 rijdt in de spitsen nog maar 2x/uur i.p.v. 3x/uur. In de ochtendspits wordt vanaf de Staart gereden om lijn 4 tot het station tot een kwartiersdienst te verdichten. Vanuit Dordtse Kil III wordt in de spitsen niet meer doorgereden naar Sterrenburg. In plaats daarvan wordt via kantorengebied Amstelwijck van/naar Ziekenhuis Amstelwijck gereden. Bij het ziekenhuis is lijn 8 gekoppeld aan lijn 4 waardoor ook in de tegenspitsrichting naar het industriegebied gereisd kan worden.

In de daluren rijdt lijn 8 tot Amstelwijck en wordt richting station niet nogmaals door Dordtse Kil III gereden.

Lijn 9 is een nieuwe lijn die in de ochtendspits drie ritten ter versterking van lijn 7 naar het Leerpark rijdt.

De route wordt omgelegd via het Bagijnhof waardoor de halten Stadskantoor, Voorstraat, Grote Kerk en Stadhuis vervallen. Nieuw is halte Sarisgang. Op zaterdag wordt de frequentie verlaagd van 4x/uur naar 3x/uur.

Lijn 501 rijdt voortaan niet meer in de zomervakantie overdag. De ritten worden dan tot ca. 18.00 uur als lijntaxi 801 uitgevoerd. Buiten de zomer en 's avonds is lijn 501 ongewijzigd.

Deze lijn neemt de vaste ritten van lijn 501 in de zomervakantie over.

Stadsdienst Gorinchem

De lus van de huidige lijn 78 door de Haar- en Gildenwijk wordt voortaan gereden onder lijnnummer 1. Route en frequentie zijn ongewijzigd.

De lus van de huidige lijn 79 door de Gilden- en Haarwijk wordt voortaan gereden onder lijnnummer 2. Route en frequentie zijn ongewijzigd.

De route van de huidige lijn 78 door het centrum en Laag Dalem wordt voortaan gereden onder lijnnummer 3. Route en frequentie zijn ongewijzigd.

De route van de huidige lijn 79 door het centrum en Laag Dalem wordt voortaan gereden onder lijnnummer 4. Route en frequentie zijn ongewijzigd.

Streeklijnen

Regio Drechtsteden

Lijn 11 en 12 rijden niet meer naar Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk maar gaan slechts de bediening van Zwijndrecht Nederhoven verzorgen. Tot station Zwijndrecht is de route ongewijzigd, daarna wordt door lijn 11 rechtstreeks naar de Kort Ambachtlaan gereden gevolgd door de huidige route door Nederhoven tot de halte Bachstraat. Daarna rijdt lijn 11 via het Ziekenhuis, de Swanendrift en de Laan van Walburg naar station Zwijndrecht en weer verder naar Dordrecht. Lijn 12 rijdt deze lus in omgekeerde richting.

De lijnen 11 en 12 rijden voortaan altijd met een 12-meterbus en zijn op station Dordrecht gekoppeld aan lijn 2 waardoor een directe verbinding van Zwijndrecht met het Leerpark en het Albert Schweitzer Ziekenhuis ontstaat. De vervallen lijndelen over de Karel Doormanlaan en Plantageweg in Zwijndrecht worden voortaan bediend door de nieuwe lijn 21

Deze lijn gaat voortaan altijd in een uurdienst rijden i.p.v. de huidige halfuursdienst. In de ochtendspits buiten de vakanties blijft tussen 6.30 en 7.30 uur wel een halfuursdienst vanuit Sliedrecht bestaan.

In Papendrecht rijdt lijn 13 niet meer via de Oostpolder maar wordt voortaan via de Ketelweg gereden. Alle lijntaxiritten worden omgezet in vaste ritten.

De lijnen 14 en 15 worden omgevormd tot twee tegengesteld rijdende ringlijnen. Lijn 14 rijdt de huidige route via de Buitenwaard tot het busstation en gaat vervolgens verder over de route van de huidige lijn 15 door Wilgendonk en de Oostpolder terug naar Dordrecht. Lijn 15 rijdt zijn huidige route via Oostpolder en Wilgendonk naar het Busstation en gaat vervolgens verder via de huidige route van lijn 14 door de Buitenwaard terug naar Dordrecht.

In de ochtendspits wordt de frequentie vanuit de Buitenwaard naar Dordrecht verlaagd naar 1x/uur en op zondag wordt voortaan nog maar elke twee uur gereden. Lijn 14 en 15 rijden altijd om en om en vormen zodoende samen een halfuursdienst van maandag t/m zaterdag en een uurdienst op zondag.

De frequentie in de tegenspitsrichting en op maandag t/m vrijdag tussen de spitsen wordt verhoogd naar 4x/uur. Verder is deze lijn ongewijzigd.

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn is ongewijzigd.

Lijn 21 is een nieuwe lijn die in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk de vervallen delen van lijn 11/12 overneemt. In Hendrik-Ido-Ambacht wordt afwijkend op de oude lijn 11/12 via de Gemeenlandsekade en halte Zwembad naar Cascade gereden.

Deze lijn wordt altijd met een taxibusje gereden en 's avonds en op zondag als belbus aangeboden.

Corridor Drechtsteden - Kralingse Zoom

Tussen Sliedrecht en Papendrecht rijdt lijn 87 niet meer via de Ketelweg maar via de Oostpolder naar Wilgendonk.

In Hendrik-Ido-Ambacht wordt halte "Gezondheidscentrum" hernoemd in "Winkelcentrum Hoog Ambacht". De lus via de Pompe van Meerdervoortsingel en Antoniuslaan vervalt. Van maandag t/m vrijdag gaat lijn 88 overdag altijd 4x/uur rijden.

Deze lijn is ongewijzigd.

Lijn 187 rijdt niet meer door Ridderkerk maar gaat voortaan volledig via de A15 en A16. In de ochtendspits vervalt de eerste en de laatste rit, in de middagspits vervalt de rit van 16.00 uur uit Rotterdam.

Deze lijn wordt opgeheven, als alternatief gaat lijn 88 de gehele dag 4x/uur rijden en wordt die lijn versneld.

Corridor Drechtsteden - Zuidplein

Het aantal routevarianten van lijn 90 wordt drastisch beperkt: voortaan vormt deze lijn de basisuurdienst tussen Rotterdam en Utrecht, in de ochtendspits ri. Utrecht en in de avondspits vanuit Utrecht wordt 2x/uur gereden.

Op maandag t/m vrijdag overdag wordt lijn 90 tussen Alblasserdam en Rotterdam versterkt door lijn 93 en in de ochtendspits van Ameide naar Utrecht door lijn 94.

Deze lijn is ongewijzigd.

Lijn 92 gaat voortaan in Zwijndrecht via het Ziekenhuis rijden en rijdt daarna rechtstreeks via de Volgerlanden (halten Bongerd en Brandweerkazerne) naar Hendrik-Ido-Ambacht. In de spits buiten de vakanties wordt voortaan 4x/uur gereden en in de avond blijft lijn 92 voortaan tot ca. 23.00 uur rijden.

De nieuwe lijn 93 vervangt de korte ritten van lijn 90 tussen Rotterdam en Alblasserdam. Tot 14.00 uur wordt naar Rotterdam gereden waarbij de ritten in de ochtendspits bij Streefkerk Dorp Zuid beginnen en een halfuursdienst met lijn 90 vormen. In het dagdal rijdt lijn 93 vlak voor lijn 90 uit.

Richting Alblasserdam wordt de hele dag gereden en een halfuursdienst met lijn 90 gevormd.

In de ochtendspits vervalt de eerste rit in beide richtingen. De ritten in de tegenspitsrichting stoppen voortaan in Rotterdam alleen nog bij het Zuidplein en slaan de tussenliggende haltes over. Tevens wordt voortaan rechtstreeks via de A15 en A16 gereden en niet meer via Ridderkerk.

In Papendrecht wordt voortaan via de Oostpolder i.p.v. de Ketelweg gereden. Daarnaast wordt de route verlegd naar de A15/A16 en vervalt de route door Ridderkerk. Verder is deze lijn ongewijzigd.

Lijn 192 wordt opgeheven, als alternatief gaat lijn 92 4x/uur rijden in de spits.

Deze lijn gaat voortaan ook twee ritten in de middagspits richting Boven-Hardinxveld rijden. In Sliedrecht wordt niet meer via het Burg. Winklerplein gereden.

Corridor Vijfheerenlanden - Utrecht

Op zaterdag rijdt lijn 81 voortaan 2x/uur i.p.v. 1x/uur.

De route via de Lingepolikliniek vervalt, lijn 85 rijdt voortaan alleen nog door Leerdam West.

Deze nieuwe lijn vervangt de korte ritten van lijn 90 tussen Ameide en Utrecht. In de ochtendspits rijdt deze lijn 2x/uur van Ameide naar Utrecht en vormt een kwartiersdienst met lijn 90. In de middagspits rijdt deze lijn niet.

In de middagspits is een rit toegevoegd waardoor voortaan tussen 15 en 16 uur 3x/uur gereden wordt. In de vakantie wordt in dit tijdvak voortaan 2x/uur gereden.

De vertrektijden vanaf station Gorinchem worden aangepast om een betere overstap vanuit de treinen te creëren. Op maandag t/m vrijdag overdag wordt deze voortaan ca. 7 minuten, op zaterdagavond 3 i.p.v. 2 minuten en op zondagavond wordt nu wel op de trein aangesloten (voorheen niet).

Voortaan beginnen alle ritten weer op station Dordrecht. Daarnaast gaat lijn 388 ook op zaterdag overdag rijden in een uurdienst. Halte Meerkerk, P+R/A27 kwam bij aanvang van de dienstregeling te vervallen, maar is korte tijd later weer in ere hersteld.

Regio Vijfheerenlanden

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn is ongewijzigd.

Tussen 8 en 9 uur wordt voortaan 2x/uur ri. Gorinchem gereden. Op zaterdag worden in beide richtingen twee taxibusritten omgezet in een reguliere rit.

De rit van 20.54 uur uit Gorinchem rijdt niet meer in de zomer- en kerstvakantie.

Deze lijn is ongewijzigd.

Het eindpunt van deze lijn in Hardinxveld-Giessendam is voortaan de halte Merwedestichting. Op weekdagen worden in beide richtingen twee taxibusritten omgezet in een reguliere rit.

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn is ongewijzigd.

Buurtbussen

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn is ongewijzigd.

De route in Barendrecht is aangepast. Voortaan wordt niet meer via halte Lindehoevelaan gereden, maar via de halten Middenbaan en Park Buitenoord.

Nachtbussen

Lijn 891 rijdt voortaan ook via Alblasserdam en rijdt in Papendrecht voortaan via de Burgemeester Keyserweg. Tussen Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam wordt voortaan ook op de tussengelegen haltes gestopt. Daarnaast worden er voortaan ook ritten richting Rotterdam gereden.

Deze lijn is ongewijzigd.

Wijzigingen per 23 augustus 2015

Stadsdienst Dordrecht

Alle ritten rijden op maandag t/m vrijdag 10 minuten eerder. Hierdoor wordt voortaan vanuit Crabbehof een goede aansluiting op de treinen ri. Rotterdam geboden.

De ritten die uitlopen op de Staart rijden de route hier voortaan andersom, dus na halte Kerkeplaat rechtsaf de Volkerakweg op en dan de Merwedepolder door. Deze ritten rijden daarna via halte Merwehal naar eindhalte Baanhoekweg. De ritten die op de Staart starten beginnen hun rit voortaan bij halte Grevelingenweg, verder is een extra rit Station - Wielwijk toegevoegd om 15.35 uur vanaf het station.

De versterkingsrit Stadspolders - Station in de ochtendspits rijdt voortaan 10 minuten eerder.

De 1e rit op zaterdag rijdt in beide richtingen voortaan 10 minuten eerder.

Dit lijnnummer vervalt. Twee van de drie ritten worden voortaan onder lijnnummer 16 gereden.

Op maandag t/m zaterdag worden de lijntaxiritten in de avond omgezet in reguliere ritten. Op zondag gebeurt dit met een deel van de avondritten, maar rijdt vanaf 22.30 uur voortaan wel altijd een taxibusje.

Stadsdienst Gorinchem

Op alle dagen vervalt de laatste rit. Verder rijden alle ritten op zondag voortaan met taxibusjes.

Lijn 6 is een nieuwe lijn die in de ochtend- en avondspits twee keer per uur van station Gorinchem naar industrieterrein Avelingen-West rijdt. Daar zijn twee nieuwe haltes aangelegd bij de Avelingen Groep en Damen Shipyards.

Streeklijnen

Lijn 14 en 15 rijden niet meer door de wijk Molenvliet, haltes Walmolen en Stellingmolen vervallen.

Lijn 16 neemt twee ritten van de opgeheven lijn 9 over. Deze korte ritten rijden uitsluitend tussen station Dordrecht en het Leerpark.

De lijnen 18 en 19 rijden niet langer allebei in twee richtingen met een koppeling in Kinderdijk. In plaats hiervan rijdt voortaan 's ochtends alleen lijn 19 van Dordrecht via Alblasserdam naar Kinderdijk en terug via Oud-Alblas. In de middag rijdt uitsluitend lijn 18 die de lusroute in tegengestelde richting aflegt.

Deze lijn rijdt voortaan elk uur, de rit van 8.55 uur uit Leerdam vervalt.

Lijn 74 rijdt voortaan ook in de middagspits richting Gorinchem via het Beatrixziekenhuis.

Lijn 75 rijdt vaker met een grote bus: drie slagen in de ochtend en drie in de middag. De vroege belbusrit op doordeweekse dagen vervalt.

Lijn 76 rijdt weer altijd met taxibusjes en gaat van maandag t/m vrijdag overdag via het industrieterrein Avelingen-West in Gorinchem rijden. 's avonds en in het weekend is de route ongewijzigd.

In de ochtendspits wordt de frequentie in de tegenspitsrichting (naar Leerdam) verlaagd naar 2x/uur. In de avondspits gaan wel twee extra ritten richting Utrecht rijden.

Op zaterdagochtend is een extra vroege rit naar Rotterdam vanaf Alblasserdam, Nieuwland Parc toegevoegd.

In de avonduren wordt de dienstregeling gelijkmatiger. Hierdoor verdwijnt het "gat" van anderhalf uur.

De dienstregeling wordt zodanig gewijzigd dat in de late ochtend een halfuursdienst samen met lijn 93 wordt gevormd tussen Alblasserdam en Rotterdam. In de ochtend rijden drie ritten uit Utrecht vanaf Alblasserdam verder als lijn 93 naar Rotterdam, in de middag gebeurd dat driemaal andersom. De laatste rit rijdt voortaan door tot Streefkerk.

Op werkdagen wordt een extra vroege rit van H.I. Ambacht, Banckertplein naar Dordrecht toegevoegd.

Voortaan rijdt deze lijn ook in de middag vanuit Alblasserdam naar Rotterdam. In Streefkerk beginnen 's ochtends nog slechts twee i.p.v. drie ritten. Verder is de dienstregeling beter afgestemd met lijn 90 waardoor tussen Alblasserdam en Rotterdam een halfuursdienst ontstaat.

Lijn 181 rijdt voortaan in de avondspits 2x/uur naar Gorinchem.

Spitslijnen

In de tegenspitsrichting worden enkele korte ritten toegevoegd. 's ochtends van Rotterdam naar Alblasserdam, Hoogendijk en 's middag andersom.

Lijn 190 rijdt in de ochtendspits alleen nog van Streefkerk naar Rotterdam en in de avondspits alleen nog van Rotterdam naar Streefkerk. De tegenspitsritten tot Alblasserdam zijn vervallen.

Lijn 191 krijgt extra ritten in de tegenspitsrichting. 's ochtends van Rotterdam naar Alblasserdam, Hoogendijk en 's middags andersom.

Scholierenlijnen

De halte Wilhelminalaan in Langerak, waar reeds gestopt werd, is nu ook toegevoegd aan de dienstregeling.

Haltenaamwijzigingen