Dienstregeling concessie Oost-Brabant 2010
De dienstregeling 2010 voor Oost-Brabant was geldig van 13 december 2009 t/m 11 december 2010 en werd gereden door Arriva. Het gebied omvatte het noordoosten van de provincie Noord-Brabant en grensde aan de concessies SRE, Arnhem-Nijmegen, Noord- en Midden-Limburg en Meierij met een stadsdienst in Oss. Twee lijnen werden door Hermes uit het SRE gereden, een andere lijn werden samen met Hermes gereden. Samen met Novio werd de lijn naar Nijmegen geëxploiteerd.
De provincie Noord-Brabant stelde met ingang van deze dienstregeling een basisvoorzieningenniveau in waardoor enkele lijnen fors werden opgewaardeerd. Op 1 juli 2010 liep de actie "De Bus. Beter dus." af waardoor de goedkope vervoersbewijzen verdwenen. Per 1 juli 2010 keerde de oude Dalurendagkaart terug in het assortiment. Op die datum werd de OV-chipkaart geïntroduceerd in de provinciale concessies. Het kilometertarief lag op 11,5 cent per kilometer en was daarmee hoger dan het SRE tarief, welk op 10 cent per kilometer lag.
Inhoud
Lijnennet
Wijzigingen per 13 december 2009 per lijn
De dienstregeling werd fors gewijzigd ten opzichte van de vorige dienstregeling doordat de provincie Noord-Brabant het voorzieningenniveau bijstelde. Hierdoor werd vooral in de rustige gebieden en aanbod flink verhoogd.
- Lijn 1/2: de stadslijnen 1 en 2 in Oss gingen ook in de avonduren en op zondag rijden. De frequentie werd 1x per uur.
- Lijn 90: de avondritten tussen Grave en Heesch werden doorgetrokken naar 's-Hertogenbosch.
- Lijn 91: de eerste rit werd met een half uur vervroegd.
- Lijn 91/92: in Cuijk werden aansluitingen van en op de trein verbeterd; in de ochtend de aansluiting op de trein naar Nijmegen en in de middag aansluiting van de trein uit Nijmegen op de bussen. Lijn 91 ging op zondag ook tussen Mill en Uden rijden.
- Lijn 93: deze lijn werd fors uitgebreid. De lijn ging ook op zaterdag rijden waardoor lijn 93 nu maandag t/m zaterdag overdag reed. De tijden werden met een half uur verschoven. Zodoende was in Boxmeer betere aansluiting op schooltijden en met lijn 238 werd er een halfuursdienst gevormd tussen Boxmeer en Gennep.
- Lijn 96: deze lijn werd fors uitgebreid en ging voortaan ook 's avonds, in het weekend in de vakantie rijden, waardoor deze voortaan de hele week door reed. De lijn ging rijden in een uurdienst tussen Oss en Schaijk met een 20-personen bus. De meeste ritten tussen Zeeland en Schaijk vervielen op enkele spitsritten na. Deze werden met een grote bus gereden.
- Lijn 99: de verantwoordelijkheid van het Brabantse deel van deze lijn ging over van de Stadsregio Arnhem Nijmegen naar de Provincie Noord-Brabant. De vervoerders in beide autoriteiten gingen samen op deze lijn rijden. Hermes reed niet langer voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de diensten werden voortaan uitgevoerd door Novio onder de naam Breng. Arriva en Novio gingen ieder de helft van de ritten rijden. Novio bracht zijn ritten onder bij touringcarbedrijf OAD welke daarvoor in zijn stalling in Zeeland beschikking kreeg over vijf streekbussen. Verder werd in de ochtend de tienminutendienst van Uden naar Nijmegen teruggebracht naar een kwartierdienst. Tussen Grave en Nijmegen werden deze weer ingelegd zodat er op dat stuk in de drukste tijd nog steeds zes bussen per uur reden.
- Lijn 152: deze lijn werd fors opgewaardeerd. Deze lijn ging ook op zondag en in de avond rijden. Het sneldienstkarakter werd versterkt door meer haltes over te slaan en niet langer door Nistelrode te rijden.
- Lijn 157: deze lijn werd in frequentie verlaagd naar 1x per uur vanwege het uitbreiden van lijn 152.
- Lijn 162: deze lijn kreeg enkele extra ritten.
- Lijn 201: deze lijn ging op afroep via Mariaoord rijden.
- Lijn 238: de patroontijden verschoven een half uur in afstemming op lijn 93.
- Lijn 252: deze lijn werd fors omgegooid. Deze ging de dorpen voortaan verbinden met Ravenstein en Oss. De lijn werd gekoppeld aan lijn 257 waardoor ook een verbinding met Schaijk ontstond. De frequentie van lijn 252 ging terug naar 1x per uur.
- Lijn 255: in Boxmeer en Vierlingsbeek werd voortaan via een andere route gereden.
- Lijn 257: deze lijn werd voortaan gekoppeld aan lijn 252 waardoor een gezamenlijke exploitatie ontstond. De frequentie bleef voor lijn 257 ongewijzigd bij 1x per uur.
- Lijn 292: enkele ritten werden vervroegd om aansluitingen in Mill op lijn 91 en 92 te geven.