Randstadnet: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Lijnvoering: Nachtbussen EBS toegevoegd.)
(Lijnvoering: Volgens mij horen de Zaanse nachtbussen niet tot R-NET. De N94 is in Krommenie aan N61 gekoppeld en dat is een gewone CXX-nachtlijn.)
Regel 25: Regel 25:
  
 
'''[[Concessie Zaanstreek]]'''
 
'''[[Concessie Zaanstreek]]'''
* [[Lijn N92 Zaandam Station NS - Amsterdam Leidseplein|N92: Amsterdam - Landsmeer - Zaandam (nachtbus)]]
 
* [[Lijn N94 Amsterdam Leidseplein - Assendelft Station|N94: Amsterdam > Zaandam > Koog aan de Zaan > Zaandijk > Wormerveer > Wormer > Wormerveer > Krommenie > Assendelft (nachtbus)]]
 
 
* [[Lijn 391 Amsterdam Centraal Station - Zaandam Zaanse Schans|391: Amsterdam - Zaandam]]
 
* [[Lijn 391 Amsterdam Centraal Station - Zaandam Zaanse Schans|391: Amsterdam - Zaandam]]
 
* [[Lijn 392 Amsterdam Centraal Station - Zaandam Station NS|392: Amsterdam - Oostzaan - Zaandam]]
 
* [[Lijn 392 Amsterdam Centraal Station - Zaandam Station NS|392: Amsterdam - Oostzaan - Zaandam]]

Versie van 9 apr 2012 om 19:40

Logo van R-net.

Randstadnet, of kortweg R-NET of R-net, is een netwerk van Hoogwaardig Openbaar Vervoer in de Randstad dat de komende jaren steeds meer zichtbaar zal worden in het straatbeeld. De ontwikkeling van dit netwerk is ingegeven door de grote hoeveelheid files in de Randstad en de kleine rol die het openbaar vervoer in de verplaatsingen binnen de Randstad speelt. Dit wordt verklaard doordat het regionale openbaar vervoer onvoldoende ontwikkeld is. Het doel is om het regionale openbaar vervoer te verbeteren. Randstadnet is een samenvoeging van de twee projecten MRAnet (voorheen Regionet) in de regio Amsterdam en Zuidvleugelnet in de regio Rotterdam/Den Haag.[1]

Voorzieningenniveau

Het is de bedoeling dat Randstadnet een net wordt van frequente en snelle verbindingen. Dit Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) staat voor snelle verbindingen, een hoge frequentie, een betrouwbare dienstregeling, actuele reisinformatie in de bus en op de haltes en voldoende comfort. Het is de bedoeling dat de lijnen uit dit netwerk makkelijk met de fiets en andere buslijnen bereikbaar zijn. Ook is het de bedoeling om de reisinformatie naar een hoger niveau te brengen zodat reizigers makkelijker gebruik kunnen maken van alternatieve routes.

Huisstijl

De huisstijl van Randstadnet is regelrecht overgenomen van het MRAnet. Het ontwerp van deze huisstijl is vlak voordat het MRAnet werd opgenomen in Randstadnet voltooid. Dit ontwerp is geïnspireerd door de huisstijl van de Zuidtangent zoals hieronder ook te zien is.

R-net huisstijl op een Volvo 8700. R-net huisstijl op een Mercedes-Benz Citaro G. Bus aan halte in huisstijl R-net.

Naast de huisstijl van kleuren voor de bussen is er een nieuw logo ontworpen en zijn er bijbehorende halteabri's en haltevoorzieningen ontworpen. Daarnaast is er voor dit project een studie verricht hoe actuele reisinformatie het beste weergegeven kan worden.

Halte in huisstijl R-net.

Lijnvoering

In eerste instantie worden er alleen buslijnen aan het netwerk toegevoegd. Later worden er ook tram- en metrolijnen aan het netwerk toegevoegd. Dit wordt gefaseerd gedaan wanneer de lijnen voldoende kwaliteit hebben en dit het beste uitkomt in de lifecycle van het materieel dat gebruikt wordt voor deze lijnen. Het einddoel is het lijnennet van deze kaart. Op dit moment zijn de huidige lijnen aan het netwerk toegevoegd:

Concessie Amstelland-Meerlanden

Concessie Zaanstreek

Concessie stads- en streekvervoer Almere

Concessie Gooi- en Vechtstreek

Concessie Noord-Holland Noord

Concessie Waterland

Verder zal het Randstadnet te zijner tijd ingevoerd worden op de volgende verbindingen: (nog niet compleet)

Referenties

  1. OV Bureau Randstad. HOV-netwerk Randstad. Vinddatum 9 september 2011, op http://ov-bureaurandstad.nl/projecten?id=15