Openbaar vervoer in de winter van 2014/2015

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Winterse weersomstandigheden hebben invloed op het openbare leven in Nederland. Net als in de winter van 2012/2013 wordt er door de vervoerders ingespeeld op de verwachte winterse omstandigheden. Meer informatie is te vinden op het forum [1].

Zaterdag 27 december 2014

In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag wordt sneeuw verwacht. Het KNMI [2] voorspelt 5 tot 10 centimeter sneeuw, lokaal nog meer. NS rijdt de gehele dag een aangepaste treindienst. Vanaf de ochtend stonden er veel files beneden de grote rivieren. Ook de treindienst had veel last van (infra)storingen. Hermes heeft de busdienst rond Eindhoven een tijdje stilgelegd, ook Breng reed in Arnhem minder bussen. Bij de RET raakte het metro- en het tramverkeer ontregeld. Aan het begin van de middag verbeterde de situatie, zowel op de weg als op de rails.

Zaterdag 24 januari 2015

Aan het eind van de avond kondigde NS aan in Zuid-Nederland tot 12 uur een aangepaste dienstregeling te rijden, met de volgende aanpassingen:

In de ochtend bleek dat de gevolgen groter waren dan gedacht. Er was nauwelijks tot geen treinverkeer mogelijk van en naar Gouda, Utrecht Centraal, Amersfoort, Amsterdam Centraal en Alkmaar. Hierdoor raakte ook de dienstregeling in de rest van het land ontregeld. In de loop van de ochtend werd het treinverkeer stap voor stap hervat.

Ook andere bedrijven hadden last van ijzel. In het hele land rijden bussen met vertraging. In de ochtend is het busvervoer gestaakt in Friesland, rond Arnhem en Nijmegen, rond Wageningen en Ede, rond Amersfoort en Hilversum, in de concessie IJsselmond en rond Schiphol. In Amsterdam waren problemen met tram 26. Ook hier werd in de loop van de ochtend de situatie langzaam beter.

Donderdag 29 januari 2015

Vanwege verwachte grillige weersomstandigheden rijdt NS de aangepaste dienstregeling. Uiteindelijk viel er lokaal wat sneeuw, maar vooral regen. In de Tweede Kamer zijn kamervragen aangekondigd over de aangepaste dienstregeling op deze dag.