Openbaar vervoer in de winter van 2012/2013

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Winterse weersomstandigheden hebben invloed op het openbare leven in Nederland. Niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook op de weg en in de luchtvaart leveren winterse weersomstandigheden problemen op. In de winter van 2012/2013 was dit op deze data het geval. Meer informatie is te vinden op het forum [1].

Maandag 3 december 2012

NS besluit op een laat moment om de dienstregeling rond Rotterdam tot het middaguur aan te passen. De wijzigingen:

Uiteindelijk viel er op deze dag heel weinig sneeuw. Doordat op een laat moment was besloten de dienstregeling aan te passen, was de materieelinzet niet aangepast. Dit leverde overvolle treinen op.

Donderdag 6 december 2012

In Noord Nederland wordt sneeuw verwacht. NS past hier tot het middaguur de dienstregeling op aan:

Uiteindelijk verloopt het treinverkeer vrij soepel. De ochtendspits belandt op plaats 6 in de file top-10 aller tijden.

Vrijdag 7 december 2012

In heel Nederland wordt sneeuw verwacht. Door diverse weerbureaus wordt hiervoor gewaarschuwd. Diverse vervoerders hebben hier last van:

  • NS rijdt een winterdienstregeling met minder treinen op een groot aantal trajecten. De uitgedunde dienstregeling wordt verder vrij probleemloos uitgevoerd
  • HTM kondigt op donderdag aan dat ze het sneeuwnet rijden, maar rijdt uiteindelijk de normale dienstregeling
  • Syntus Gelderland stopt na de ochtendspits een aantal uur met rijden omdat het te gevaarlijk is op de weg
  • Arriva rijdt in de Achterhoek en Brabant geen buurtbussen
  • KLM vliegt minder van en naar Schiphol

Zaterdag 8 december 2012

Door de weersverwachting past NS wederom de treindienst aan. De winterdienstregeling wordt weer gereden.

Dinsdag 15 januari 2013

Er wordt sneeuw voorspeld. Daarop passen vervoerders hun plannen aan:

  • NS rijdt de winterdienstregeling
  • HTM rijdt het sneeuwnet: de tramlijnen 6, 12, 16 en 19 rijden niet. In Zoetermeer wordt er door RandstadRail 3 alleen rechtsom door de Krakeling gereden, waardoor ook RandstadRail 4 in Zoetermeer is aangepast. De kort-trajectritten van de lijnen 3, 4 en 9 worden opgeheven. De bussen rijden normaal

Uiteindelijk valt er met name in de Haagse regio veel sneeuw, tot 20 centimeter. De ochtendspits op de weg wordt een chaos, met meer dan 1000 kilometer file. Op Schiphol worden vluchten geannuleerd, en de vluchten die gaan hebben gemiddeld 30 minuten vertraging. Het openbaar vervoer heeft last van vertragingen, maar grote problemen blijven uit. Alleen in Den Haag zijn veel problemen in het tramverkeer, waardoor HTM op een gegeven moment een negatief reisadvies uitvaardigde voor een aantal tramlijnen. Fyra naar Brussel kampt met veel vertragingen.

Woensdag 16 januari 2013

's Nachts wordt strenge vorst verwacht. Uit voorzorg rijdt NS daarom weer de winterdienstregeling. HTM blijft ook het sneeuwnet rijden. Het treinverkeer heeft veel last van storingen aan de infrastructuur, maar grote problemen doen zich alleen in Brabant en bij Fyra voor. Wel wordt er veel geklaagd over te korte treinen.

Donderdag 17 januari 2013

Voor de derde dag op rij passen NS en HTM de dienstregeling aan. NS rijdt de hele dag de winterdienstregeling, HTM rijdt het sneeuwnet maar begint in de loop van de dag met het herstellen van de tramlijnen, lijn 12 is de eerste die weer gaat rijden. Fyra Brussel kampt nog steeds met veel uitvallende treinen. Het aantal storingen aan de infrastructuur is vandaag laag. Het probleem met te korte treinen is niet opgelost.

Bij Fyra worden veiligheidsproblemen met de V250-treinstellen geconstateerd, waardoor deze verbinding tot nader order wordt stilgelegd. Reizigers wordt geadviseerd te reizen via Roosendaal, waar NMBS extra treinen richting België inzet.

Vrijdag 18 januari 2013

NS rijdt weer een normale dienstregeling, alleen de treinen naar het spoorwegmuseum (serie 28300) blijven opgeheven. Bij HTM wordt in de loop van de dag lijn 19 weer opgestart, lijn 6 en 16 blijven opgeheven en deels door bussen vervangen. Ook de beperkingen in Zoetermeer blijven van kracht.

Zaterdag 19 januari 2013

HTM rijdt nog steeds lijn 6 en 16 niet, en ook in Zoetermeer wordt nog beperkt gereden. NS rijdt weer normaal.

Zondag 20 januari 2013

Door de verwachte sneeuwval past NS weer de dienstregeling aan. Opnieuw wordt de winterdienstregeling gereden, waarbij tussen Utrecht en Amsterdam Centraal en van Schiphol naar Utrecht een aantal treinen wel blijft rijden ivm voetbal in de Amsterdam ArenA. HTM rijdt vanaf 12 uur het sneeuwnet, waarbij lijn 12 en 19 weer worden opgeheven. Zowel NS als HTM hebben veel last van storingen aan de infrastructuur. Het treinverkeer rondom Amsterdam Centraal en Schiphol loopt in de avond volledig vast vanwege diverse (wissel)storingen. Ook de luchtvaart heeft last van het winterweer, er worden diverse vluchten geschrapt. Op de weg vallen de gevolgen mee.

Maandag 21 januari 2013

NS rijdt weer de winterdienstregeling, HTM weer het sneeuwnet. Rond 12 uur wordt tram 12 weer opgestart, rond 15 uur tram 19. De overige beperkingen blijven actief. Op het spoor zijn veel infrastoringen, dit keer met name in Noord-Nederland. Daar valt ook de meeste sneeuw.

Dinsdag 22 januari 2013

NS rijdt weer de winterdienstregeling. Dit maal valt het aantal storingen aan de infrastructuur mee. HTM start de tramlijnen 6 en 16 in de ochtend weer op. De beperkingen in Zoetermeer blijven van kracht.

Woensdag 23 januari 2013

Vanwege strenge vorst, 's nachts worden temperaturen tot -15 verwacht, rijdt NS de aangepaste dienstregeling. Bij HTM wordt in de loop van de middag de normale route door Zoetermeer voor RandstadRail 3 en 4 hersteld. Alleen de korttrajectritten rijden nog niet. Het winterweer zorgt niet voor veel problemen in het verkeer.

Donderdag 24 januari 2013

Voor de vijfde dag op rij rijdt NS een aangepaste dienstregeling vanwege verwachte vorst. Ook vandaag waren er weinig storingen. NS rijdt vanaf morgen weer een normale dienstregeling. HTM rijdt vandaag weer een normale tramdienst, alleen de korttrajectritten op lijn 3 rijden nog niet.

Vrijdag 25 januari 2013

HTM rijdt een normale dienstregeling, met uitzondering van de nog steeds opgeheven korttrajectritten van RandstadRail 3. De overige vervoerbedrijven rijden een normale dienst.

Zaterdag 26 januari 2013

Vanwege verwachte sneeuwval rijdt HTM wederom het sneeuwnet. Ditmaal wordt vervangend busvervoer aangeboden op (delen van) de vervallen tramlijnen. Rond het middaguur wordt de tramdienst stapsgewijs weer hervat, aan het eind van de middag reden alle lijnen weer. Er valt een sneeuwfront door het hele land. Incidenteel melden vervoerders problemen door de sneeuw, maar grote overlast blijft uit.

Woensdag 6 februari 2013

Vanwege verwachte sneeuwval rijdt NS een aangepaste dienstregeling. De sneeuw valt niet, zoals voorspeld, in het westen en het zuiden van het land maar met name in het oosten. Breng rijdt onaangekondigd later uit. Op het spoor zijn geen grote problemen.

Maandag 11 februari 2013

Op vrijdag 8 februari kondigt HTM aan op maandag het sneeuwnet te rijden. Op zaterdag wordt gemeld dat wegens gewijzigde weersvoorspellingen dit onzeker is geworden. Op zondag maakt HTM bekend dat er toch een normale dienst wordt gereden.

Donderdag 14 februari 2013

NS rijdt vanwege verwachte sneeuwval wederom een aangepaste dienstregeling. Na de ochtendspits is het vanuit het zuidwesten gaan sneeuwen en ijzelen. Tussen Goes en Vlissingen hebben tijdelijk geen treinen gereden vanwege de ijzelafzetting op de bovenleiding. Ook rondom Alkmaar was dit het geval, maar daar duurde deze verstoring minder lang.

Dinsdag 12 maart 2013

In Zuid-Nederland wordt 10 centimeter sneeuwval verwacht. Het KNMI geeft code oranje af voor Zuid-Oost Brabant en Limburg. NS past de treindienst in Zuid-Nederland aan:

Uiteindelijk viel er sneeuw in een groot gebied van Europa: in heel België, Noord-Frankrijk en in Eindhoven en verder in Zuid-Nederland. In Noord-Frankrijk en in België komt het normale leven bijna tot stilstand, zowel op de weg als op het spoor. In Nederland zijn de files wat langer dan gebruikelijk, maar op het spoor zijn er geen grote problemen.