Lijn 8 Haarlem, Station - Hogeschool INHOLLAND

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 8
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Haarlem-IJmond
Lijnsoort Schoolbus
Stadsdienst Haarlem
Lijnkleur  8 
Materieel MAN Lion's City CNG
Frequenties
Spits 2-9x/uur
Spits (vakantie) rijdt niet
Dal 2-4x/uur
Dal (vakantie) rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 8 vertrekt vanaf het station van Haarlem.

Lijn 8 rijdt van station Haarlem via het NOVA-college en Hogeschool INHOLLAND en Overveen terug naar station Haarlem.

Dienstregeling

  • Van aanvang dienst tot 11:00 wordt eerst via de Ruychaverstraat gereden, van 11:00 uur tot einde dienst wordt eerst via de Verspronckweg gereden.
  • In de ochtendspits wordt tot 9x/uur gereden, waarbij vijf ritten tot het Adriaan Stoopplein rijden.
  • Tussen 10:00 en 11:00 uur en tussen 16:00 en 17:30 wordt 2x/uur gereden. Buiten deze periodes wordt wordt 4x/uur gereden.
  • In combinatie met lijn 81 wordt tussen 11:00 en 16:00 uur een tienminutendienst geboden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Haarlem-IJmond is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,143 0,154 0,157

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Haarlem-IJmond is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0Tar.svg Haarlem, Station  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Haarlem, Verspronckweg  
Route rlr.svgRoute rsr.svgRoute 0hrr.svg Overveen, Adriaan Stoopplein  
Route rlr.svgRoute rarr.svg Overveen, Cearalaan  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Haarlem, Ruychaverstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Haarlem, Hoofmanstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Haarlem, NOVA college  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Haarlem, Hogeschool Inholland  
Route rskUr.svg  

Geschiedenis

In de dienstregeling 2006 werd in de ochtendspits 4x van station Haarlem naar het NOVA-college gereden en werd 's middags 4x de hele route gereden. Destijds werd echter nog via het Raaks naar Overveen gereden.

In de dienstregeling 2008 werd 's middags inmiddels 6x de hele route gereden.

Op 9 december 2012 werd de halte Verspronckweg aan de route toegevoegd.

Op 13 december 2015 werd er in de ochtendspits een rit toegevoegd.

Op 3 september 2017 ging de nieuwe concessie Haarlem-IJmond van start. Oorspronkelijk was het doel om de concessie te laten starten op 13 december 2015, maar door een lange juridische strijd werd dit uitgesteld. Bij de ingang van deze concessie werd het aantal ritten in de ochtendspits uitgebreid om de capaciteit op deze lijn te verhogen.

Op 28 april 2019 werd de dienstregeling uitgebreid. Tussen 11:00 en 16:00 uur werd de frequentie verhoogd van 2x/uur naar 4x/uur.