Lijn 89 Venray Station - Horst Venloseweg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 89
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Sprinter,
VDL Citea LLE-99 Electric,
VDL Citea LLE-115 Electric
Rijdt sinds 13 december 2020
Voorganger(s) 88, 89, 789
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond (werkdagen) 1x/uur (tot 22:30)
Avond (weekend) rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 89 rijdt van Venray Station naar Horst, Melderslo, Lottum, Grubbenvorst, Blerick en Venlo.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits en tussen ca. 13:30 en 18:30, maar niet in de vakanties, wordt 1x/uur tussen Venray Station en Venlo gereden. Tussen de halte Markt in Lottum en Venlo wordt hierbij lijn 88 versterkt, die ook tussen Venray Station, Lottum en Venlo rijdt, maar via een andere route tussen Venray Station en Lottum. In de ochtendspits rijden beide lijnen samen richting Venlo ongeveer een halfuursdienst en richting Lottum en Venray Station ongeveer een 20-40-dienst; in de middag geldt dit andersom. De eerste rit naar Venlo begint in Lottum bij de halte Markt.
  • Tussen ca. 10:00 en 13:30, in de avonduren en tijdens de vakanties wordt 1x/uur tussen Venray Station en Horst gereden. Het traject tussen Horst en Lottum wordt dan verzorgd door lijn 789; tussen Lottum en Venlo kan gereisd worden met lijn 88.
  • In het weekend wordt de sneldienst tussen Venray Station en Horst via de A73 verzorgd door lijn 289.

Materieelinzet

  • De ritten tussen Venray Station en Horst worden gereden met een 8-persoonsbus, de ritten van/naar Venlo met een grote bus.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Venray, Station  
Route rsr.svg Oostrum, De Hulst  
Route rsr.svg Horst, Oude Lind  
Route rrar.svg Horst, Doolgaardstraat  
Route rs0.svgRoute rsr.svg Horst, Venloseweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Melderslo, Massenweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Lottum, Zwaanenheike  
Route rer.svgRoute rsr.svg Lottum, Markt  
Route rer.svgRoute rsr.svg Lottum, De Lom de Berghlaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Lottum, Opperdonkseweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Lottum, De Bongerd  
Route rer.svgRoute rsr.svg Grubbenvorst, Kaldenbroek  
Route rer.svgRoute rsr.svg Grubbenvorst, Schoolstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Grubbenvorst, Baersdoncklaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Grubbenvorst, Molenveld  
Route rer.svgRoute rsr.svg Grubbenvorst, Grubbenhove  
Route rer.svgRoute rsr.svg Grubbenvorst, Dokter Baggen  
Route rer.svgRoute rsr.svg Grubbenvorst, Raaieind  
Route rer.svgRoute rsr.svg Blerick, Parlevinkerweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Blerick, De Sondert  
Route rer.svgRoute rsr.svg Blerick, Kazernestraat  
Route rer.svgRoute rsTr.svg Blerick, Station  
Route rer.svgRoute rsr.svg Venlo, Koninginnesingel  
Route rer.svgRoute rsT0.svg Venlo, Station  

Geschiedenis

Op 13 december 2020 werd de route van lijn 89 van maandag t/m vrijdag gewijzigd. In Horst ging deze lijn niet langer een lusroute rijden; in plaats daarvan werd vanaf de halte Oude Lind rechtstreeks naar de halte Doolgaardstraat gereden en verder naar de halte Venloseweg, dat het nieuwe eindpunt werd van maandag t/m vrijdag tussen ca. 10:00 en 13:30, in de avonduren en tijdens de vakanties overdag. Al deze ritten gingen rijden met een 8-persoonsbus. De haltes Politiebureau, Loevestraat, Sint Antoniuspark en Dokter Van de Meerendonkstraat bleven vanaf station Venray bereikbaar met lijn 87; de halte Frans Woltersstraat werd opgeheven. Buiten de vakanties werd de route in de ochtendspits en in de middag vanaf ca. 13:30 vanuit Horst verlengd naar Melderslo, Lottum, Grubbenvorst, Blerick en Venlo. Deze ritten gingen wel met een grote bus rijden. Hierbij werd tussen Horst en Lottum de bediening van lijn 789 overgenomen en werden tussen Lottum en Venlo de extra ritten van lijn 88 overgenomen. In de ochtendspits gingen beide lijnen samen richting Venlo ongeveer in een halfuursdienst rijden en richting Lottum (en Venray Station) ongeveer in een 20-40-dienst; in de middag ging dit precies andersom gelden. Hierdoor kregen Grubbenvorst en Lottum in deze perioden 2x/uur een verbinding met station Venray en keerde na meer dan elf jaar grotendeels de route van lijn 28 terug. In Grubbenvorst werd ook de nieuwe halte Raaieind bediend. De route in het weekend tussen Venray Station, Horst en Station Horst-Sevenum bleef ongewijzigd, maar werd voortaan gereden als lijn 289. Deze lijn bleef in Horst de haltes Politiebureau, Loevestraat, Sint Antoniuspark en Dokter Van de Meerendonkstraat wel bedienen.

Op 21 februari 2021 werd een kleine versobering doorgevoerd in de avonduren. Alle ritten vanaf 23:00 uur kwamen te vervallen, wat concreet betekende dat tussen Venray Station en Horst de laatste rit in beide richtingen werd opgeheven.