Lijn 85 Leerdam Station - Utrecht CS Jaarbeurszijde

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 85
Vervoerder(s) U-OV (Qbuzz)
Concessie Regio Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
Mercedes-Benz Citaro
Rijdt sinds 14 december 2014
Voorganger(s) 85
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur (kerst, zomer)
Dal 2x/uur
Avond (werkdagen) 1-4x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zaterdagavond 1-2x/uur
Zondag 1x/uur
Zondagavond 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 85 rijdt op de Schaikseweg in Leerdam.

Lijn 85 rijdt van Leerdam via Schoonrewoerd, Vianen en Utrecht Papendorp naar Utrecht Centraal.

Dienstregeling

  • In Leerdam wordt altijd een lusroute gereden. Tot ongeveer 12:30 uur wordt vanuit Utrecht eerst naar het station gereden om vervolgens via de wijken West en Noord weer terug naar Utrecht te gaan. Na ongeveer 12:30 uur wordt de lus andersom gereden.
  • In de ochtendspits worden de ritten richting Leerdam uitgevoerd als lijn 285, in de middagspits is dit het geval met de ritten richting Utrecht.
  • In de vroege ochtend beginnen meerdere ritten naar Leerdam bij Vianen Lekbrug, aan het begin van de avond rijdt de helft van de ritten uit Leerdam slechts tot Vianen Lekbrug.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Regio Utrecht is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,120 0,110 0,125 0,127 0,128 0,132 0,137 0,143 0,154 0,169

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rskNr.svg  
Route rlr.svgRoute rsTr.svg Leerdam, Station  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Recht van ter Leede  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Joost de Jongestraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Pauluskerk  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Owensstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Burgemeester Meesplein  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Owensstraat  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Pauluskerk  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Joost de Jongestraat  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Recht van ter Leede  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Ooievaarlaan  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Leerdam, Huis ter Leede  
Route rarr.svg Leerdam, Schaikseweg/Molenlaan  
Route rsr.svg Schoonrewoerd, Hoogeind  
Route rsr.svg Schoonrewoerd, Dorp  
Route rsr.svg Schoonrewoerd, Kortgerecht Blauwbijl  
Route rrarar.svg Zijderveld, Zijderveld  
Route rhlBr.svgRoute rhlB0.svgRoute rlr.svg Vianen, Busstation Lekbrug Oost    
Route rhrBr.svgRoute rer.svgRoute rhrB0.svg Vianen, Busstation Lekbrug West    
Route rsT0.svg Utrecht, CS Jaarbeurszijde    

Geschiedenis

Met ingang van 14 december 2014 verviel de route via de Lingepolikliniek en werd alleen nog door Leerdam West gereden. Op 13 december 2015 werd het eindpunt verplaatst naar een tijdelijk busstation op het Jaarbeursplein in Utrecht en op 2 juli 2016 werd het verplaatst naar perron C2 op CS Jaarbeurszijde. Vanaf 11 december 2016 werden drie middagritten richting Utrecht ingekort tot Vianen Lekbrug. Vanaf deze halte reden de betreffende ritten voortaan verder als lijn 181 via Papendorp en Kanaleneiland naar Utrecht Centraal.

Voormalige route tussen Vianen Lekbrug en Utrecht Centraal t/m 8 december 2018
Halte
Route rsBr.svg Vianen, Busstation Lekbrug  
Route rsSNr.svg Utrecht, Graadt van Roggenweg  
Route rsT0.svg Utrecht, CS Jaarbeurszijde  

Per 9 december 2018 kwam deze lijn als gevolg van een gemeentelijke herindeling en provinciegrenswijziging over vanuit de concessie DAV-gebied en werd deze voortaan uitgevoerd door U-OV. Van 9 december 2018 tot en met 31 december 2018 viel deze lijn nog onder de verantwoordelijkheid van de provincie Zuid-Holland en golden hier Zuid-Hollandse tarieven. Op hoofdlijnen bleef de dienstregeling hetzelfde, maar de route liep voortaan via Papendorp in plaats van de A2. Doordeweeks 's ochtends werd voortaan al vanaf 5.30 uur vanaf Vianen Lekbrug naar Leerdam gereden. In de middag gingen de ritten die slechts tot Vianen Lekbrug reden voortaan als lijn 85 doorrijden tot Utrecht Centraal. Van 17.30 uur tot 19.00 uur werd de frequentie vanuit Leerdam verhoogd tot een kwartiersdienst en tussen 19.00 uur en 20.00 uur tot een halfuursdienst. Al deze toegevoegde ritten, met uitzondering van de eerste, reden slechts tot Vianen Lekbrug. Ook op zaterdag werden enkele extra vroege ritten van Vianen naar Leerdam gereden en werd voortaan een half uur eerder van rijrichting gewisseld in Leerdam. De rit van 18.25 uur uit Leerdam werd ingekort tot Vianen Lekbrug. Zondags begon de eerste rit naar Leerdam voortaan op Vianen Lekbrug en vervalt de eerste rit van Leerdam naar Utrecht De laatste rit tussen Leerdam en Vianen reed voortaan op alle dagen van de week een uur later, zondags reed ook de laatste rit van Utrecht naar Leerdam voortaan een uur later. Tijdens de ochtendspits werden korte ritten tussen Utrecht en Vianen toegevoegd, in de middagspits van Vianen naar Utrecht.

Voormalige route via Papendorp t/m 14 december 2019
Halte
Route rsBr.svg Vianen, Busstation Lekbrug  
Route rhlr.svg Utrecht, Papendorpseweg  
Route rsr.svg Utrecht, Papendorp Zuid  
Route rsBr.svg Utrecht, P+R Papendorp  
Route rsr.svg Utrecht, Kanaleneiland  
Route rsr.svg Utrecht, Koningin Wilhelminalaan  
Route rsT0.svg Utrecht, CS Jaarbeurszijde  

Met ingang van 15 december 2019 gingen alle ritten van lijn 85 weer de snelle route door Utrecht via de Weg der Verenigde Naties rijden. In de ochtendspits richting Leerdam en in de middagspits richting Utrecht reed lijn 85 niet meer, maar werd deze vervangen door lijn 285 die de route via Papendorp reed. Van Utrecht Centraal naar Vianen startte de halfuurdienst voortaan een half uur eerder, verder zijn de frequenties en bedieningsperioden ongewijzigd. Halte Zijderveld, Provincialeweg werd hernoemd tot Zijderveld, Zijderveld.