Lijn 7 Amsterdam, Slotermeer - Flevopark

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram grijs-opgeheven.svg
Voormalige tramlijn 7
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam (2012-2024)
Regio Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur7.svg
Materieel Combino
Periode 12 december 2004 t/m 21 juli 2018
Voorganger(s) 7
Opvolger(s) 1, 3, 7
Frequenties
Spits 7x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur (ochtend; zomer)
6x/uur (middag; zomer)
Dal 6x/uur
Dal (vakantie) 4x/uur (zomer)
Avond 4-6x/uur
Avond (vakantie) 4x/uur (zomer)
Zaterdag 4-6x/uur
Zondag 4x/uur

Lijn 7 reed van het Sloterpark via het Leidseplein en station Amsterdam Muiderpoort naar het Flevopark.

Route

Halte
Route 0sr.svg Amsterdam, Sloterpark  
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester Roëllstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Lodewijk van Deysselstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Plein '40 - '45  
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester Eliasstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester Fockstraat  
Route rsMr.svg Amsterdam, Burgemeester de Vlugtlaan    
Route rsr.svg Amsterdam, Bos en Lommerplein  
Route rhrr.svg Amsterdam, Erasmusgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan van Galenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Mercatorplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Willem Schoutenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Witte de Withstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Pieter Heijestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Ten Katestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Bilderdijkstraat  
Route rsBr.svg Amsterdam, Elandsgracht    
Route rsr.svg Amsterdam, Leidseplein    
Route rsr.svg Amsterdam, Spiegelgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Weteringcircuit  
Route rsr.svg Amsterdam, Frederiksplein  
Route rsMr.svg Amsterdam, Weesperplein    
Route rsr.svg Amsterdam, Korte 's-Gravesandestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Beukenweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Linnaeusstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Dapperstraat  
Route rsTr.svg Amsterdam, Muiderpoortstation  
Route rsr.svg Amsterdam, Molukkenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Soembawastraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Insulindeweg  
Route rs0.svg Amsterdam, Flevopark  

Trivia

  • De lijn deelde de begin- en eindpunten met tramlijn 14, omdat er van het stadsdeel Bos en Lommer geen keerlus aangelegd mocht worden bij metrostation De Vlugtlaan, nadat de keerlus op het Bos en Lommerplein in 2004 verdween door een herinrichting.

Geschiedenis

In 1905 werd tramlijn 7 geïntroduceerd. Deze begon in de Kinkerstraat en ging via de Binnenring (Marnixstraat - Weteringschans - Sarphatistraat) naar het Weesperplein en vanaf daar via de Weesperstraat naar het Jonas Daniël Meijerplein. Binnen anderhalf jaar werd de lijn in drie etappes verlengd: eerst naar het Markenplein, vervolgens naar het Rapenburgerplein en tenslotte via het Kadijksplein, Kattenburgerplein en de Kattenburgervoorstraat naar het Mariniersplein. Al in 1913 werd de lijn ingekort tot het Rapenburgerplein. In 1924 werd de lijn aan de andere kant verlengd door de Witte de Withstraat naar de kruising met de Jan Evertsenstraat. Aan de oostkant werd de lijn in 1926 verlegd vanaf het Weesperplein via de Sarphatistraat en Roetersstraat naar de Plantage Kerklaan en in 1927 werd de lijn aan de andere kant verlengd naar het Mercatorplein. In 1931 werd aan de oostkant voortaan een lusje gereden via Plantage Doklaan, Parklaan en Middenlaan naar de Plantage Kerklaan, in plaats van het voormalige kopeindpunt voor de deur van Artis.

Na de oorlog keerde de lijn al snel terug, eerst nog vanaf het Mercatorplein via de Hoofdweg en Postjesweg naar de Kinkerstraat om het ontbreken van lijn 17 op te vangen, maar vanaf 1947 werd de gewone route gereden. Vanaf 1961 reed de lijn vanaf het Weesperplein via de Wibautstraat naar het Amstelstation. In 1967 werd de lijn omgelegd via de Van Woustraat en Nieuwe Amstelbrug naar de Wibautstraat, om in 1968 weer teruggelegd te worden via het Weesperplein en in 1970 terug te keren op de Nieuwe Amstelbrug. Vanaf 1971 werd de lijn via de Van Woustraat, Rijnstraat en Vrijheidslaan naar het Amstelstation geleid. Bij de opening van de metro in 1977 keerde de lijn terug naar de Plantage Parklaan, na zestien jaar afwezigheid.

In 1989 verliet de lijn het eindpunt Mercatorplein en werd doorgetrokken via de Hoofdweg naar het Bos en Lommerplein. In 1998 wisselden de lijnen 6 en 7 in Oost van eindpunt waardoor lijn 7 vanaf het Weesperplein doorreed door de Sarphatistraat en vanaf daar een lus in één richting door de Indische Buurt, via Oosterpark, Wijttenbachstraat, Insulindeweg, Molukkenstraat, Javaplein, Borneostraat, Zeeburgerdijk, Mauritskade en Alexanderplein. Lijn 10 reed deze lus in omgekeerde richting. Vanwege de herinrichting van het Bos en Lommerplein moest het trameindpunt daar verdwijnen, lijn 7 ging vanaf het Mercatorplein via de Hoofdweg naar het Surinameplein rijden.

Begin 2004 ging het tramnet in Oost op de schop en ging lijn 7 naar het Flevopark rijden. De reed voortaan vanaf de Sarphatistraat in beide richtingen via het Oosterpark en de Insulindeweg. Eind 2004 wijzigde de lijn wederom van eindpunt, ditmaal in West. Het plan was een lus aan te leggen bij metrostation De Vlugtlaan, maar vanwege tegenstand van het stadsdeel kon dat (voorlopig) niet worden uitgevoerd en werd besloten lijn 7 vanaf het 'officiële' eindpunt Bos en Lommerplein zolang via de route van lijn 14 te verlengen naar het eindpunt Slotermeer van lijn 14. Het plan voor een eindpunt bij De Vlugtlaan bestaat nog steeds, maar of en wanneer het wordt uitgevoerd is de vraag.

Op 15 december 2013 werd de frequentie in de avonduren gedeeltelijk verhoogd van een kwartierdienst naar een 10-minutendienst.

Per 14 december 2014 kwam de halte Raamplein te vervallen.

Op 13 december 2015 werd de frequentie in de spitsuren verhoogd van elke 10 minuten een tram naar elke 8,5 minuut een tram.

Op 13 oktober 2017 werd de route gewijzigd van Witte de Withstraat en Jan Evertsenstraat naar Postjesweg en Hoofdweg. Deze wijziging was oorspronkelijk gepland met de opening van de Noord/Zuidlijn in 2018, maar omdat enkele wissels in zo’n slechte staat verkeerden dat ze snel vervangen moesten worden, werd besloten om de wijzing vervroegd door te voeren. De oorspronkelijke reden van de verplaatsing was de slechte staat van de infrastructuur in de Witte de Withstraat en het feit dat er een alternative en ongebruikte route dichtbij lag. Ook hadden bewoners veel last van hardrijdende auto’s, door de krappe ruimte in de straat reed al het verkeer over de trambaan en waren er geen drempels mogelijk. Doordat er op de kruising Postjesweg/Hoofdweg nog geen halteperrons op de juiste plek aanwezig waren, kon er hier nog niet worden gestopt.

Voormalige route door Witte de Withstraat tot en met 12 oktober 2017
Halte
Route rsr.svg Amsterdam, Mercatorplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Marco Polostraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Evertsenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Kinsbergenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Postjesweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Pieter Heijestraat  

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn.
Lijn 7 bleef als vanouds tussen Slotermeer en het Weesperplein rijden, maar ging vanaf daar via de route van lijn 10 naar het Azartplein. Het traject tussen het Weesperplein en Muiderpoortstation werd overgenomen door lijn 1, terwijl lijn 3 het traject tussen het Muiderpoortstation en Flevopark overnam.