Lijn 79 Groningen Centraal Station - Winschoten Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 79
Vervoerder(s) GADO (1982 - 1998),
Arriva (1998 - ..)
Regio's West-Groningen,
Oost-Groningen
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 22 mei 1982 t/m ...
Voorganger(s) 9
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 79 reed van Groningen via Waterhuizen, Foxhol, Martenshoek, Hoogezand, Sappemeer, Zuidbroek, Noordbroek, Scheemda en Heiligerlee naar Winschoten.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits reed één rit naar Groningen en twee ritten naar Winschoten via industrieterrein Euvelgunne en in de middagspits reed één rit naar Winschoten via deze route.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Groningen, Centraal Station  
Route rsr.svg Groningen, Emmaplein  
Route rsBr.svg Groningen, Zuiderdiep    
Route rsr.svg Groningen, Damsterdiep  
Route rsr.svg Groningen, Europaweg  
Route rsr.svg Groningen, Bornholmstraat/Groothandelscentrum  
Route rsr.svg Groningen, Bornholmstraat/Vervoerscentrum  
Route rsr.svg Groningen, Gotenburgweg  
Route rsr.svg Waterhuizen, Wachthuisje  
Route rsr.svg Westerbroek, Starting  
Route rsr.svg Foxhol, Rengersbrug  
Route rsr.svg Foxhol, Hotel De Boer  
Route rsr.svg Foxhol, Industrieweg  
Route rsr.svg Martenshoek, Spoorstraat  
Route rsr.svg Hoogezand, Meint Veningastraat  
Route rsr.svg Hoogezand, Jan Huitzingstraat  
Route rsr.svg Hoogezand, Beukemastraat  
Route rsr.svg Hoogezand, Hoofdstraat/Rembrandtlaan    
Route rsr.svg Hoogezand, Winkelhoek  
Route rsr.svg Sappemeer, Hoofdstraat  
Route rsr.svg Sappemeer, Letmaath  
Route rsr.svg Zuidbroek, Wachthuisje  
Route rsr.svg Zuidbroek, Kruispunt Rijksweg  
Route rrar.svg Noordbroek, Gemeentewerken  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Scheemderzwaag, Hamrikkenweg  
Route rsBr.svg Scheemda, Busstation    
Route rsr.svg Heiligerlee, Haven Zuidzijde  
Route rsr.svg Heiligerlee, Standbeeld  
Route rsr.svg Heiligerlee, Geuzenstraat  
Route rsr.svg Heiligerlee, Hessenbril  
Route rsr.svg Winschoten, Dennenweg  
Route rsr.svg Winschoten, Nassaustraat  
Route rsr.svg Winschoten, Renselheerd  
Route rsr.svg Winschoten, Pedagogische Academie  
Route rsr.svg Winschoten, Postil  
Route rsT0.svg Winschoten, Station  

Geschiedenis

Deze lijn is ontstaan in de GADO Dienstregeling 1982/1983 als opvolger voor de oude lijn 9.
Van maandag t/m zondag werd een uurdienst gereden. Van maandag t/m zaterdag reden een drietal ritten van Groningen naar Noordbroek v.v. Verder reed van ook de eerste rit vanaf Hoogezand GADO naar Nieuw Scheemda, om daar voor de richting Winschoten over te stappen op lijn 19 naar Winschoten. De zondagse uurdienst werd 's ochtends gereden op het hele traject en in de middag alleen tussen Noordbroek en Groningen v.v. Het traject Noordbroek - Winschoten werd dan eens per twee uur gereden.

In de GADO Dienstregeling 1983/1984 werd op zaterdag ook de uurdienst alleen in 's ochtends gereden op het hele traject en in de middag alleen tussen Noordbroek en Groningen v.v. Het traject Noordbroek - Winschoten werd dan eens per twee uur gereden. Verder geen wijzigingen.

In de GADO Dienstregeling 1984/1985 verviel de route in Groningen via Euvelgunne niet meer gereden. Van maandag t/m zaterdag werd een uurdienst gereden, er waren enkele ritten van/tot Scheemderzwaag. In de ochtendspits richting Groningen werd vanaf Zuidbroek één rit en vanaf Noordbroek één extra rit gereden buiten de vakanties. Op zondag werd een uurdienst gereden tussen Groningen en Noordbroek, 's morgens ook naar Winschoten v.v. In de middag en avond werd op het traject Noordbroek - Winschoten een tweeuursdienst gereden.

Voormalige route via Euvelgunne (tot juni 1984)
Halte
Route rsBr.svg Groningen, Zuiderdiep    
Route rsr.svg Groningen, Damsterdiep  
Route rsr.svg Groningen, Sontweg  
Route rsr.svg Groningen, Stockholmstraat  
Route rsr.svg Groningen, Euvelgunnerbrug  
Route rsr.svg Groningen, Rigaweg  
Route rsr.svg Groningen, Gotenburgweg  
Route rsr.svg Westerbroek, Silenka  

In de GADO Dienstregeling 1985/1986 op zaterdag verviel het traject Noordbroek - Winschoten v.v. voor enkele ritten. Zaterdagavond verviel de rit Noordbroek naar Groningen. Op zondag werd de uurdienst voortaan gereden tussen Groningen en Zuidbroek, Winschoten bleef op dezelfde manier als voorheen bediend.

In de GADO Dienstregeling 1986/1987 werd van maandag t/m zaterdag overdag als basis een uurdienst over het hele traject gereden, maar begonnen/eindigden wel enkele ritten in Noordbroek of Scheemderzwaag. In de ochtendspits twee extra ritten naar Groningen; één vanaf Noordbroek en één vanaf Zuidbroek. In de avonduren en op zondag werd een 2-uurdienst over het hele traject gereden en werd op zondag dit tot Zuid- of Noordbroek aangevuld tot een uurdienst.

In de GADO Dienstregeling 1987/1988 van maandag t/m vrijdag verviel van de eerste rit het traject Winschoten - Noordbroek. In de avonduren werd voortaan eens per twee uur gereden. Op zondag werd voortaan een tweeuurdienst gereden over het gehele traject.

In de GADO Dienstregeling 1988/1989 vervielen de avondritten tussen Groningen en Zuidbroek, in Zuidbroek werd aansluiting gegeven op lijn 74 van/naar Groningen. Op zondag verviel het traject Winschoten - Scheemda, reizigers konden gebruik maken van lijn 19 die aansloot op lijn 79.

In de GADO Dienstregeling 1989/1990 ging van maandag t/m vrijdag de eerste rit naar Groningen voortaan vanaf Winschoten rijden in plaats van Noordbroek. In de avond vervielen in beide richtingen één rit. Op zaterdagavond kwam er één rit bij van Winschoten naar Zuidbroek met overstap op lijn 74 naar Groningen. Op zondag verviel in beide richtingen één rit, de overige ritten reden in een tweeuurdienst tussen Zuidbroek en Scheemda.

In de Arriva Dienstregeling Groningen/Drenthe 1999/2000 werd er van maandag t/m vrijdag overdag globaal een uurdienst gereden. In de ochtend reed één extra rit van Scheemda Busstation naar Groningen en in de middag waren er twee extra ritten van Groningen tot Scheemda. In de schoolvakanties was er één rit in de ochtend ie het hele traject reed, de overige ritten reden in een uurdienst alleen tussen Winschoten en Zuidbroek. Hier sloten ze aan op lijn 74 van/naar Groningen. In de avonduren en het weekeinde werd niet meer gereden.

In de Arriva Dienstregeling Groningen-Drenthe 2002/2003 vervielen op twee ritten in de ochtend naar Groningen, en twee in de middag naar Winschoten het traject Winschoten - Scheemda. Alle andere ritten reden van Scheemda naar Groningen v.v. In de schoolvakanties werden alle ritten omgezet in Taxi-Vast lijn 79 tussen Scheemda en Zuidbroek.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1995/1996 kreeg deze lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Vanaf die datum werden alle ritten in de avonduren en het weekeinde overgenomen door de lijntaxi. In de avonduren en op zaterdag ging deze op het traject Zuidbroek - Winschoten rijden en op zondag de hele dag tussen Zuidbroek en Scheemda. In Zuidbroek werd dan aangesloten op lijn 74 en op zondag in Scheemda op lijn 119.