Lijn 74 Groningen Centraal Station - Stadskanaal Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 74
Vervoerder(s) GADO (1986 - 1998),
Arriva (1998 - 2005)
Concessie GGD
Regio's West-Groningen,
Oost-Groningen
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 1 juni 1986 t/m 8 januari 2005
Voorganger(s) 74
Opvolger(s) 74, 174, 179, Trein
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 0-2x/uur
Dal 1x/uur
Dal (vakantie) 0-1x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag 0-1x/uur

Lijn 74 reed van Groningen via Waterhuizen, Westerbroek, Foxhol, Martenshoek, Hoogezand, Sappemeer, Zuidbroek, Muntendam, Veendam, Wildervank en Bareveld naar Stadskanaal.

Dienstregeling

  • Tijdens de vakantieperioden, de avonduren en het weekeinde werd alleen tussen Groningen en Veendam gereden. In Zuidbroek werd dan een andere route gereden.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Groningen, Centraal Station  
Route rsr.svg Groningen, Zuiderdiep    
Route rsr.svg Groningen, Vervoerscentrum  
Route rsr.svg Waterhuizen, Wachthuisje  
Route rsr.svg Westerbroek, Silenka  
Route rsr.svg Foxhol, Hotel De Boer  
Route rsr.svg Martenshoek, Spoorstraat  
Route rsr.svg Hoogezand, Hoofdstraat/Rembrandtlaan  
Route rrar.svg Sappemeer, Letmaath  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Zuidbroek, Kruispunt Rijksweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Zuidbroek, Boslaan  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Zuidbroek, De Broeckhof  
Route rsr.svgRoute rsr.svg Muntendam, Wijde Blik  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Veendam, Busstation    
Route rsr.svg Veendam, Provincïenlaan  
Route rsr.svg Wildervank, Kerk  
Route rsr.svg Bareveld, Brug Bareveld  
Route rsr.svg Stadskanaal, Provincialeweg/Pekelerderstraat  
Route rsr.svg Stadskanaal, Gasselterbrug  
Route rsB0.svg Stadskanaal, Busstation    

Geschiedenis

Op 1 juni 1986 werd lijn 74 (Groningen - Emmen) geknipt in Stadskanaal. Tussen Groningen en Stadskanaal bleef lijn 74 rijden met ongeveer dezelfde route en dienstregeling en tussen Stadskanaal en Emmen ging vanaf die datum de nieuwe lijn 77 rijden.
In deze dienstregeling werd de hele week een uurdienst over het hele traject gereden, met in de spitsuren extra ritten tussen Groningen en Zuidbroek of Stadskanaal. Westerbroek en Waterhuizen werden echter beperkt bediend en soms moesten doorgaande reizigers in Zuidbroek overstappen op een andere bus.

Op 28 mei 1995 kwam het traject Veendam - Stadskanaal op zaterdag te vervallen. Reizigers moesten dan gebruik maken van lijn 10 en in Bareveld overstappen op lijn 73 en vervolgens kwam vanaf 1 juni 1997 datzelfde traject tijdens de vakantieperioden helemaal te vervallen. Net zoals op zaterdag al het geval was, konden reizigers dan via Bareveld reizen met de lijnencombinatie 10/73. In de rest van de route en in de dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

In de Arriva Dienstregeling Groningen/Drenthe 1999/2000 werd er van maandag t/m vrijdag in de ochtendspits en middag (vanaf 13.00 uur) één keer per uur gereden over het gehele traject. In de avonduren, schoolvakanties en het weekend werd er één keer uur gereden tussen Veendam - Groningen en moesten doorgaande reizigers overstappen op lijn 10 en vervolgens in Bareveld op lijn 73.

In de dienstregeling 2000/2001 werd nog nagegoeg dezelfde dienstregeling gereden als het jaar ervoor. Alleen reden de middagritten over het gehele traject vanuit Groningen maar drie ritten. De halte Euvelgunnerbrug kwam inmiddels niet meer voor in de dienstregeling.

Voormalige route via de Euvelgunnerbrug (iig. 1999)
Halte
Route rsr.svg Groningen, Zuiderdiep    
Route rsr.svg Groningen, Euvelgunnerbrug  
Route rsr.svg Westerbroek, Silenka  

Op 9 januari 2005 kwam enerzijds het traject tussen Groningen en Zuidbroek te vervallen. Reizigers konden op dit traject voortaan gebruik maken van de trein of voor de lokale trajecten in Zuidbroek en Sappemeer van de snelbussen naar Oost-Groningen die een routewijziging kregen. Anderzijds kwam het traject tussen Veendam en Stadskanaal te vervallen, op één rit in beide richtingen in de ochtendspits na; daarbuiten moesten reizigers voortaan via Bareveld rijden. Op het overgebleven traject tussen Zuidbroek en Veendam bleef de route vrijwel ongewijzigd, maar vanwege het vervallen van de aansluiting in Veendam gingen de meeste ritten doorrijden van/naar de halte Rijksdienst. Daarnaast gingen alle ritten in de avonduren, de vroege zaterdagochtend en op zondag de hele dag met een 8-persoonsbusje rijden vanwege de geringere bezetting op deze tijdstippen.