Veendam Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalig busstation Veendam
Plaats Veendam
Regio Oost-Groningen
Vervoerder(s) GADO (1961 - 1998),
Arriva (1998 - 2009),
Qbuzz (2009 - 2011)
Vorm Perronbusstation (1961 - 2008)
Stripbusstation (2008 - 2011)
Type Statisch
Periode 1961 t/m 7 mei 2011

Het eerste busstation van Veendam werd geopend in 1961 op het terrein van de voormalige steenfabriek Everts. Het lag tussen de Sorghvlietlaan en de Steenstraat ten noorden van het Centrum in Veendam. Dit busstation bestond uit 9 perrons, die gesitueerd waren in een noordwestelijke richting. Ten oosten van het busstation was een kantoor van de GADO gevestigd voor reisinformatie, een restauratiegelegenheid voor reizigers en een pauzegelegenheid voor chauffeurs. Dit kantoor werd later gesloopt en vervangen door een simpeler gebouw, waarin alleen een kantoortje en pauzegelegenheid voor chauffeurs gevestigd waren.

Op 24 februari 2008 werd dit busstation verlaten en werden de bushaltes verplaatst naar de noordzijde van de Sorghvlietlaan tegenover het tropisch zwembad. Langs deze weg werden de parkeervakken opgeheven en vervangen door een stripbusstation met enkele halteplaatsen en bufferperrons. Pal achter de brandweerkazerne werd een tijdelijke portocabin geplaatst als pauzegelegenheid. De oude locatie werd verkocht aan een projectontwikkelaar voor herinrichting; dit kwam echter niet van de grond en tegenwoordig is het oude busstation nog steeds als zodanig herkenbaar in het terrein en deels in gebruik als parkeerplaats.

Op 8 mei 2011 werd de treinverbinding Zuidbroek - Veendam in gebruik genomen. Bij dit treinstation werd, in de voormalige Jonkersloods, een busstation gebouwd. De locatie langs de Sorghvlietlaan werd verlaten en daar kwam een eenvoudige bushalte voor terug, Aquapark. Deze halte werd met de grote lijnwijzigingen echter alleen nog bediend door de Servicebus, later de buurtbus.

Historische dienstregeling