Doneer nu om de OVNL wiki draaiende te houden! Lees meer.
Stand per 16 oktober 2022: 62 / 700

Lijn 70 Zoetermeer, Centrum West - Noordhove

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 70
Vervoerder(s) EBS
Concessie Haaglanden Streek
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Zoetermeer
Materieel VDL Citea LLE-99 Electric
Rijdt sinds 2 juli 2000
Voorganger(s) 20, 21
Frequenties
Spits 4x/uur
Dal 4x/uur
Avond 2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 70 vlak bij het Ziekenhuis.
Lijn 70 staat te laden op Zoetermeer Centrum West.
Lijn 70 in de Zoetermeerse wijk Noordhove.

Lijn 70 rijdt van Centrum West via het LangeLand Ziekenhuis en Seghwaert naar Noordhove.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Haaglanden Streek is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,01 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,67. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2019 2020 2021 2022
0,166 0,169 0,171 0,174

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Haaglanden Streek is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.


Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sSNr.svg Zoetermeer, Centrum West  
Route rsr.svg Zoetermeer, Zwaardslootseweg  
Route rsr.svg Zoetermeer, Salomeschouw  
Route rsr.svg Zoetermeer, LangeLand Ziekenhuis  
Route rsr.svg Zoetermeer, Surfpad  
Route rrar.svg Zoetermeer, Redelaan  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Zoetermeer, Planbaan  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Zoetermeer, Kahnlijn  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Zoetermeer, Brinkmanplan  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Zoetermeer, Delouvrierruimte  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Zoetermeer, Dijkmanschans  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Zoetermeer, Pelschans  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Zoetermeer, Alkmenehof  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Zoetermeer, Lommerbaan  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Zoetermeer, Winkelcentrum Noordhove  
Route rUsr.svg  

Geschiedenis

Op 2 juli 2000 werd de stadsdienst van Zoetermeer gereorganiseerd. Het traject Centrum West - Noordhove van de lijnen 20 en 21 werd op die datum overgenomen door lijn 70, dit traject werd voortaan in een dubbele frequentie gereden dan voorheen.

Voormalige route in Noordhove in 2000
Halte
Route rsr.svg Zoetermeer, Redelaan  
Route rsr.svg Zoetermeer, Planbaan  
Route rsr.svg Zoetermeer, Kahnlijn/Kerk  
Route rsr.svg Zoetermeer, Noordhove/Winkelcentrum  
Route rsr.svg Zoetermeer, Lommerbaan  
Route rs0.svg Zoetermeer, Spuitkoolakker  

Op 11 december 2005 werden in de ochtendspits drie extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd tussen circa 07:00 en 08:30, zodat op het drukste tijdstip elke 7,5-minuut gereden wordt teneinde de passagiersaantallen beter te spreiden. Uitsluitend tijdens de kerst- en zomervakantie kwamen deze ritten te vervallen.
In deze dienstregeling heette de halte Brinkmanplan nog Lijnbaan en de halte Delouvrierruimte heette Ruimtebaan. Verder werd nog steeds met dezelfde frequenties gereden.

Op 10 december 2006 kwam de vakantiedienstregeling te vervallen en reden de extra ritten gedurende de spitsuren voortaan het gehele jaar.

Met ingang van 13 december 2015 is de frequentie op zaterdagochtend tot 11:00 verlaagd van 4x/uur tot 2x/uur.

Op 11 december 2016 droeg Veolia Transport de exploitatie van alle buslijnen in deze concessie over aan Connexxion.

Op 25 augustus 2019 ging de concessie Haaglanden Streek van start, die na een aanbestedingsprocedure werd gewonnen door EBS. De route van deze lijn bleef ongewijzigd; maar de dienstregeling werd wel aangepast. Voortaan wordt in de beide spitsuren 6x per uur over het hele traject gereden in plaats van de extra versterkingsritten vanaf de halte Dijkmanschans.

Op 3 januari 2021 werd tijdens de spitsuren de frequentie verlaagd van 6x/uur naar 4x/uur. Op zaterdag werd de frequentie verlaagd van 4x/uur naar 2x/uur.