Lijn 61 Maastricht Busstation - Sittard Busstation/NS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 61
Vervoerder(s) VSL (1982 - 1995),
Hermes (1995 - 2006)
Concessie Zuid-Limburg (2002-2006)
Regio Zuid-Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten B88, Den Oudsten MB200, Den Oudsten Alliance, VDL Berkhof Ambassador
Periode 24 mei 1982 t/m 9 december 2006
Voorganger(s) 1
Opvolger(s) 420
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag reed niet
Hermes 1743 op het busstation van Maastricht voor vertrek naar Sittard.

Lijn 61 reed van Maastricht via Rothem, Meerssen, Moorveld, Beek, Neerbeek en Geleen naar Sittard.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Maastricht, Busstation/NS  
Route rsr.svg Maastricht, Wilhelminasingel  
Route rsr.svg Maastricht, Markt  
Route rsr.svg Maastricht, Boschstraat  
Route rsr.svg Maastricht, Bosscherweg/Noorderbrug  
Route rhlr.svg Maastricht, Meerssenerweg 71  
Route rsr.svg Maastricht, Kemenadeplein  
Route rsr.svg Mariënwaard, Mariënwaard  
Route rsr.svg Rothem, Kruispunt  
Route rsr.svg Meerssen, Sint-Josephstraat  
Route rhrr.svg Meerssen, Viaduct  
Route rsr.svg Moorveld, Vertrekhal  
Route rsr.svg Moorveld, Bedrijvenpark  
Route rsr.svg Geverik, Viaduct  
Route rsr.svg Beek, Villapark  
Route rsr.svg Beek, Centrum  
Route rsr.svg Beek, Prins Mauritslaan/Kennedylaan  
Route rsr.svg Neerbeek, Prins Mauritslaan  
Route rsr.svg Geleen, Jos Klijnenlaan  
Route rsr.svg Geleen, Boerhaavestraat  
Route rsr.svg Geleen, Kluis  
Route rsr.svg Geleen, Rijksweg/Centrum    
Route rsr.svg Geleen, Pastoor Vonckenstraat  
Route rsr.svg Geleen, Eindstraat  
Route rsr.svg Geleen, Rijksweg Noord  
Route rsr.svg Sittard, Kleindorp  
Route rsr.svg Sittard, Geuweg  
Route rsr.svg Sittard, Technische School  
Route rsr.svg Sittard, Stadsschouwburg  
Route rsT0.svg Sittard, Busstation/NS  

Geschiedenis

Op 24 mei 1982 werd ook bij de VSL de Mobilofoon geïntroduceerd. Dit systeem kan echter geen dubbele lijnnummers verwerken, daarom werd deze introductie meteen aangegrepen om de oerwoud van lijnnummers aan te pakken. De oude lijn 1 ging voortaan rijden onder het nieuwe lijnnummer 61. De lijn bleef (vrijwel) ongewijzigd van maandag t/m zaterdag overdag en zondagmiddag 2x/uur rijden en in de avonduren en op zondag tot 13:20 1x/uur.

Vanaf 31 mei 1987 ging de lijn tussen Beek en Geleen via Neerbeek en Geleen-Zuid rijden, zodat een deel van de route van lijn 51 werd overgenomen. De dienstregeling bleef op hoofdlijnen gelijk.

In de VSL Dienstregeling 1988/1989 was de dienstregeling nog steeds grotendeels gelijk. Alleen reden op zondag voortaan de bussen maar één keer per uur. Behalve zondagavond van Sittard naar Beek, daar werd een halfuursdienst gereden.

Op 29 mei 1994 werd een speciale zomerdienstregeling geïntroduceerd. Dit betekende dat de frequentie in de daluren en op zaterdag verlaagd werd naar 1x/uur vanwege het geringere aantal reizigers. Ook werd de dienstregeling, in het kader van bezuinigingen, op zondag aangepast. Tussen Sittard en Beek bleef de lijn ongewijzigd rijden, waarna verder gereden werd als lijn 51.

Op 30 mei 1999 kwam de koppeling tussen deze lijn en lijn 51 in Beek te vervallen. Hiermee kreeg het gebied rond Maastricht-Aachen Airport ook op zondag weer een busverbinding.

Op 22 oktober 2000 werd een nieuwe Interlinerverbinding geïntroduceerd tussen Sittard en Maastricht. Dientengevolge werd de frequentie van deze buslijn verlaagd van een halfuursdienst naar een uurdienst. In combinatie met de Interliner bleef over het hele traject elk half uur een bus rijden.

In de dienstregeling 2004 werd op maandag t/m ztaerdag overdag een basisuurdienst gereden, met in de spitsrichting buiten vakantieperioden extra ritten. In de ochtendspits reed één toegevoegde rit van Rothem naar Sittard en twee ritten van Beek naar Maastricht. 's Avonds en op zondag reed de bus niet.
Vanaf 14 december 2003 verviel de route via Neerbeek en Geleen-Zuid en ging de voortaan altijd via de Rijksweg naar Sittard rijden. Dit was mede het gevolg van het inrichten van enkele straten in Geleen-Zuid tot 30km-zone.

Vanaf 9 januari 2005 ging de lijn in Maastricht voortaan in beide richtingen via de Stationslaan rijden. De route via de Sint-Maartenslaan en de gelijknamige halte kwam te vervallen.

Per 10 december 2006 ging een nieuwe concessie Zuid-Limburg van start, die ontstaan was door samenvoeging van de drie bestaande concessies in Zuid-Limburg. Deze was gewonnen door nieuwkomer Veolia Transport.
Deze lijn werd toen opgeheven. Tussen Maastricht en Beek ging voortaan de verlengde lijn 420 rijden en reizigers tussen Beek en Sittard hadden een goed alternatief met de nieuwe lijnen 1 en 2 die rechtstreeks via de Rijksweg van/naar Sittard gingen rijden.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1997/1998 kreeg de lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Van maandag t/m vrijdag reden twee ritten (op zaterdag de eerste rit) van Beek naar Sittard 's ochtendsvroeg als lijntaxi. Van maandag t/m vrijdagavond na 21:00, op zaterdag en zondag na 18:00 nam de lijntaxi alle ritten over, op zondag werd alleen tussen Sittard en Beek gereden.

In de dienstregeling 1999/2000 ging de lijntaxi in de avonduren en op zondag weer over het hele traject rijden. Slechts een enkele rit aan het begin of einde van de dienstregeling bleef alleen nog tussen Sittard en Beek rijden.

Op 22 oktober 2000 werd de lijntaxi in Zuid-Limburg weer opgeheven. De eerste twee ritten van Beek naar Sittard werden geschrapt. De ritten van maandag- t/m vrijdagavond richting Sittard werden geschrapt, maar richting Maastricht bleven deze nog wel rijden. Op zaterdagochtend werd de eerste rit eveneens geschrapt, alsmede de rit rond 21:50 's avonds richting Maastricht, de overige ritten op zaterdag gingen wel weer als vaste lijnbus rijden. Op zondagavond werden de ritten ook omgezet naar een vaste lijnbus, met uitzondering van de laatste rit naar Sittard en de laatste twee ritten naar Maastricht.


Voormalige route(s)

Voormalige route via Neerbeek/Geleen-Zuid (05-1987 - 12-2003)

Halte
Route rsr.svg Neerbeek, Prins Mauritslaan  
Route rsr.svg Neerbeek, Kerk  
Route rsr.svg Neerbeek, Aldenhofstraat/Neerbeekerstraat  
Route rsr.svg Geleen, Europalaan/Van Akenstraat  
Route rsr.svg Geleen, Bejaardencentrum  
Route rsr.svg Geleen, Liennaertsstraat/Europalaan  
Route rsr.svg Geleen, Liennaertsstraat/Zuidhof  
Route rsr.svg Geleen, Rembrandtlaan/Marisstraat  
Route rsr.svg Geleen, Rembrandtlaan 6  
Route rsr.svg Geleen, Nachtegaalstraat  
Route rsBr.svg Geleen, Rijksweg/Centrum