Lijn 51 Maastricht Busstation - Beek Centrum

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 51
Vervoerder(s) VSL (1987 - 1995),
Hermes (1995 - 2000)
Regio Zuid-Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1987 t/m 21 oktober 2000
Voorganger(s) 51
Opvolger(s) 51
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1-2x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 51 reed van Maastricht via Meerssen, Bunde en Geulle naar Beek.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Maastricht, Busstation/NS  
Route rsr.svg Maastricht, Wilhelminasingel  
Route rsr.svg Maastricht, Markt  
Route rsr.svg Maastricht, Boschstraat  
Route rsr.svg Maastricht, Bosscherweg/Noorderbrug  
Route rhrr.svg Maastricht, Meerssenerweg 71  
Route rsr.svg Maastricht, Kemenadeplein  
Route rsr.svg Rothem, Kruispunt  
Route rsr.svg Rothem, Tussen de Bruggen  
Route rsr.svg Meerssen, Stationsstraat/Molenveldweg  
Route rhlr.svg Meerssen, Stationsstraat  
Route rhrr.svg Meersen, Stationsplein  
Route rsr.svg Meerssen, Bunderstraat/Past. Nic. Creftenstraat  
Route rsr.svg Meerssen, Bunderstraat/Kapel  
Route rsr.svg Meerssen, Viaduct  
Route rsr.svg Bunde, Overweg  
Route rsr.svg Bunde, Beukenlaan  
Route rsr.svg Bunde, Maastrichterlaan/Beukenlaan  
Route rsr.svg Bunde, Pletsstraat  
Route rsr.svg Bunde, Geuloord  
Route rsr.svg Geulle, Brommelen  
Route rsr.svg Geulle, Café Sport  
Route rsr.svg Geulle, Kanaalbrug  
Route rsr.svg Geulle, Harmoniezaal  
Route rsr.svg Geulle, Processieweg  
Route rsr.svg Hussenberg, Broekhoven  
Route rsr.svg Hussenberg, Bejaardencentrum  
Route rrar.svg Hussenberg, Kapelletje  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Moorveld, Maastricht-Aachen Airport  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Moorveld, Bedrijvenpark  
Route rarr.svg Geverik, Viaduct  
Route rsr.svg Beek, Villapark  
Route rs0.svg Beek, Centrum  

Geschiedenis

Op 31 mei 1987 werd de route van lijn 51 (Maastricht - Geleen) ingekort tot het traject Maastricht - Beek. Doorgaande reizigers naar Meers en Geleen konden hier voortaan overstappen op andere buslijnen. Meers werd voortaan bediend door de nieuwe lijn 32 en een deel van het traject door Geleen werd overgenomen door lijn 63. Op het overgebleven traject bleef lijn 51 dagelijks eenmaal per uur rijden.

Geen wijzigingen in de VSL Dienstregeling 1988/1989.

Op 27 mei 1990 werd de frequentie in de (brede) spitsuren verhoogd naar een halfuursdienst en op 31 mei 1992 werden op zaterdagmiddag twee extra ritten toegevoegd van Maastricht naar Beek, zodat eveneens kortstondig elk half uur werd gereden.

Op 29 mei 1994 werd een speciale zomerdienstregeling geïntroduceerd. Dit betekende dat de frequentie in de (brede) spitsuren verlaagd werd naar 1x/uur vanwege het geringere aantal reizigers.

Op 28 mei 1995 werd de route op zondag tussen Geulle en Beek verlegd via Maastricht-Aachen Airport, zodat het vliegveld dan weer een verbinding kreeg (door middel van koppeling) met lijn 61. Deze was één jaar eerder verbroken nadat laatstgenoemde lijn werd gekoppeld aan deze lijn.

Vanaf 24 mei 1998 ging de rit van 07:53 uit Beek, uitsluitend buiten de schoolvakanties, in Maastricht verder rijden naar het Randwijckgebied en het Academisch Ziekenhuis.

Op 30 mei 1999 kwam de koppeling tussen deze lijn en lijn 61 in Beek te vervallen, dientengevolge verviel ook de routevariant via Maastricht-Aachen Airport, omdat laatstgenoemde lijn dit gebied weer ging bedienen.

Tengevolge van de introductie van de nieuwe Interlinerverbinding Maastricht - Sittard op 22 oktober 2000 werd de frequentie van lijn 61 teruggebracht naar 1x/uur. Om de frequentie tussen Sittard en Beek op peil te houden, werd de route van deze lijn doorgetrokken naar Sittard, maar uitsluitend van maandag t/m vrijdag overdag buiten de vakantieperioden. Buiten deze tijdstippen bleef de bus alleen tussen Maastricht en Beek rijden.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1997/1998 kreeg de lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Van maandag t/m vrijdag reed de lijntaxi eenmaal 's ochtends en éénmaal 's avonds 1x van Maastricht naar Beek, omgekeerd reden de laatste vier ritten van Beek naar Maastricht. Op zaterdagochtend reden de eerste vier ritten richting Beek als lijntaxi, terwijl de ritten richting Maastricht als vaste bus reden, op zaterdagavond vanaf 19:30 reed de lijntaxi de rest van de avond, uitgezonderd één vaste rit per richting. Op zondag reed de reguliere buslijn de hele dag tot +-19:00 waarna de lijntaxi de verbinding overnam.

In de dienstregeling 1998/1999 reed de lijntaxi op zaterdagochtend tot 08:40 i.p.v. 09:40. Verder veranderde niets qua inzet van de lijntaxi.

Op 22 oktober 2000 werd de lijntaxi in Zuid-Limburg weer opgeheven. Alle ritten die van maandag t/m zaterdag als lijntaxi reden, werden op die datum geschrapt. Op zondagavond bleef de reguliere buslijn tot circa 21:45 richting Beek rijden en tot 22:15 richting Maastricht, doorgaande reizigers hadden in Beek aansluiting richting Sittard.