Lijn 56 Amersfoort Centraal Station - Wijk bij Duurstede Busstation (1981 - 2016)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 56
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Provincie Utrecht (2009-2016)
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
Mercedes-Benz Citaro G
Periode 31 mei 1981 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 56, 61
Opvolger(s) 56
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur (zomer)
Dal 2x/uur
Avond (werkdagen) 1-2x/uur
Avond (weekend) 1x/uur
Zaterdag 1-2x/uur
Zondag 1x/uur
Lijn 56 rijdt op de Hoofdstraat in Driebergen-Rijsenburg, nabij het station.

Lijn 56 reed van Amersfoort via Soesterberg, Zeist, Driebergen, Doorn en Langbroek naar Wijk bij Duurstede.

Dienstregeling

  • Doordeweeks reed lijn 56 2x/uur tussen Amersfoort en Wijk bij Duurstede. Op zaterdag reed lijn 56 2x/uur tussen Amersfoort en Doorn en 1x/uur tussen Doorn en Wijk bij Duurstede.
  • Op doordeweekse avonden werd 1x/uur het hele traject gereden en 1x/uur tussen Amersfoort en station Driebergen-Zeist. Op overige avonden en zondag de gehele dag werd 1x/uur de gehele route gereden.
  • In de ochtendspits buiten de zomervakantie werd tussen 7:00 en 8:00 uur 4x/uur gereden van Wijk bij Duurstede naar Amersfoort. In deze periode begon één rit bij station Driebergen-Zeist naar Amersfoort en eindigde één rit vanuit Wijk bij Duurstede bij Zeist Handelscentrum.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amersfoort, Centraal Station  
Route rsr.svg Amersfoort, Bergkerk  
Route rsr.svg Amersfoort, Vondellaan  
Route rsr.svg Amersfoort, Potgieterlaan  
Route rsr.svg Amersfoort, Zorgcentrum De Lichtenberg  
Route rsr.svg Amersfoort, Zon en Schild  
Route rsr.svg Soesterberg, Bethanie/Hebron  
Route rsr.svg Soesterberg, Meijerijlaantje  
Route rsr.svg Soesterberg, Dumoulin Kazerne  
Route rsr.svg Soesterberg, De Stompert  
Route rsr.svg Soesterberg, Kontakt der Kontinenten  
Route rsr.svg Soesterberg, Oude Tempellaan  
Route rsr.svg Soesterberg, 't Zwaantje  
Route rsr.svg Soesterberg, Rooms Katholieke Kerk  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Sterrenberg  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Dolderseweg  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Prins Alexanderweg  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Prins Alexanderstichting  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Zeist, Handelscentrum  
Route rarr.svg Zeist, Geroplein  
Route rsr.svg Zeist, Lindenlaan  
Route rsBr.svg Zeist, Busstation    
Route rsr.svg Zeist, Belcour  
Route rsr.svg Zeist, Hogeweg  
Route rsr.svg Zeist, Amandelhof  
Route rsr.svg Zeist, Louise de Colignyplein  
Route rsr.svg Zeist, De Oldenborgh  
Route rsr.svg Zeist, Heerewegen  
Route rrar.svg Zeist, Prinses Margrietlaan  
Route rsTr.svgRoute rsT0.svg Driebergen, Station Driebergen-Zeist  
Route rsr.svg Driebergen, Loolaan/A12  
Route rsr.svg Driebergen, Beukenstein  
Route rsr.svg Driebergen, Rijsenburg  
Route rsr.svg Driebergen, Traay  
Route rsr.svg Driebergen, Hoge Steeg  
Route rsr.svg Driebergen, Akkerweg  
Route rsr.svg Doorn, Boswijklaan  
Route rsr.svg Doorn, Beukenlaan  
Route rsr.svg Doorn, Stamerweg  
Route rsr.svg Doorn, Woestduinlaan Zuid  
Route rrar.svg Doorn, Berkenweg  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Doorn, Centrum    
Route rsr.svg Doorn, Huis Doorn  
Route rsr.svg Doorn, De Wijngaard  
Route rsr.svg Langbroek, Gooyerdijk  
Route rsr.svg Langbroek, Julianalaan  
Route rsr.svg Cothen, Cotherweg  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, De Geer  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Voorwijk  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Nieuweweg  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Steenstraat-Centrum  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Engk/Frankenhof  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Engdijk  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Kempenaar  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Amstel  
Route rsB0.svg Wijk bij Duurstede, Busstation    

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd de bestaande lijn 56 (Amersfoort - Doorn Zuid) doorgetrokken naar Wijk bij Duurstede via de route van lijn 61, die gelijktijdig opgeheven werd. Over het gehele traject bleven de route en dienstregeling bijna ongewijzigd gehandhaafd. In combinatie met de nieuwe lijn 55 werd tevens een halfuursdienst gereden tussen Doorn en Amersfoort.

In de dienstregeling 1981/1982 werd van maandag t/m zaterdag overdag 1x/uur het hele traject gereden. Het leeuwendeel van de ritten reed via Cothen, maar twee ritten per dag per richting reden echter via Overlangbroek. Op zondag reden slechts twee ritten Wijk bij Duurstede - Doorn Postkantoor in beide richtingen en 's avonds na 19:35 werd niet meer gereden.

Vanaf 3 juni 1984 ging de lijn van maandag- t/m zaterdagavond voortaan 1x/uur rijden tussen Doorn en Wijk bij Duurstede in aansluiting op lijn 55 uit Amersfoort/Driebergen. Alleen op zondagavond werd nog steeds niet gereden.

Op 31 mei 1987 werd in de drukste richting één rit toegevoegd tussen Wijk bij Duurstede en Doorn in aansluiting op lijn 55 uit Driebergen, daartegenover stond dat 's avonds één rit in beide richtingen werd geschrapt. Bovendien werd op zaterdag tot 13:00 niet meer gereden tussen Driebergen en Doorn, het alternatief op dit traject was lijn 55. Slechts één jaar later, op 29 mei 1988, werd laatstgenoemde wijziging weer ongedaan gemaakt.

Op 28 mei 1989 werden alle ritten van lijn 55 (Amersfoort - Driebergen - Doorn) geïntegreerd in deze buslijn, waardoor de frequentie van maandag t/m zaterdag overdag op genoemd traject omhoog ging naar een halfuursdienst. Tussen Doorn en Wijk bij Duurstede bleef één bus per uur rijden. Vanwege de geringere bezetting werd laatstgenoemd traject op zondag echter geschrapt. De route bleef verder ongewijzigd.

Op 27 mei 1990 werd de frequentie tussen Doorn en Wijk bij Duurstede in de drukste richting verhoogd naar een halfuursdienst, maar alleen buiten de zomer- en kerstvakantie. Ook in de avonduren en op zondag werd voortaan weer 1x per 2 uur gereden tussen Doorn en Wijk bij Duurstede, omreizen was hierdoor niet langer nodig.

Op 23 mei 1993 werd een flinke bezuinigingsslag doorgevoerd. In de avonduren en op zondag werd de lijn in drie delen geknipt. Op het traject Amersfoort - Zeist Busstation bleef de lijn dan 1x/uur rijden, waarbij voortaan via Huis ter Heide en het Handelscentrum werd gereden. Op het traject Zeist Busstation - Driebergen Station bleef eveneens 1x/uur een bus rijden, maar moest voor een doorgaande rit wel overgestapt worden. Op het traject Driebergen Station - Doorn werd in de avonduren niet meer gereden en op zondag nog maar 1x per 2 uur. Ook op het traject Doorn - Wijk bij Duurstede werd in de avonduren niet meer gereden en op zondag werd de frequentie op dit traject teruggebracht naar drie ritten in beide richtingen.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot het nieuwe Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. Vanaf deze datum ging de bus op zondag weer vier ritten in beide richtingen rijden tussen Doorn en Wijk bij Duurstede, omdat er toch een zekere vraag naar een bus bleek te zijn op dit trajectdeel.

In de dienstregeling 2000/2001 moest inmiddels op (de vroege) zaterdagochtend tot +- 10.30 in Doorn overgestapt worden op een andere bus v.v. Op zondagmiddag werd inmiddels 1x per 2 uur gereden tussen station Driebergen-Zeist en Wijk bij Duurstede.

Vanaf 10 juni 2001 verviel de route via het centrum van Amersfoort en de route via de Arnhemsebovenweg. In Amersfoort ging de bus vanaf het Lichtenberg rechtstreeks naar het station rijden en in Driebergen ging de bus voortaan via de Hoofdstraat rijden. Daarnaast ging de bus in de spitsuren extra ritten rijden tussen Wijk bij Duurstede en Doorn, deze gingen vanaf Doorn gedeeltelijk verder rijden als lijn 50 naar Utrecht. Ten slotte werd de frequentie in de avonduren en op zondag tussen Wijk bij Duurstede en Doorn verhoogd naar 1x/uur.

Vanaf 15 december 2002 werd voortaan in de avonduren en op zondag 1x/uur over het hele traject gereden.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 14 december 2008 ging de concessie Provincie Utrecht van start, waarin alle bestaande concessies in Utrecht waren geïntegreerd. Op die datum kwamen in de avonduren en op zondag enkele ritten te vervallen, maar wel werd de aansluiting op de treinen in Amersfoort verbeterd. Van maandag t/m zaterdag bleef de dienstregeling grotendeels ongewijzigd.

Op 13 december 2009 werd de dienstregeling van lijn 56 vereenvoudigd. In de avonduren en op zondag ging de bus voortaan 1x per uur over het hele traject rijden en daarmee kwam de overstap in Driebergen bij de halte Akkerweg te vervallen. In de doordeweekse avonduren bleef daarnaast elk half uur een bus rijden tussen Amersfoort en Zeist.

Vanaf 14 december 2014 gingen de ritten in de ochtendspits van Wijk bij Duurstede naar Zeist Busstation doorrijden naar de halte Zeist Handelscentrum.

Op 13 december 2015 werd de frequentie richting Amersfoort verlaagd van 5x/uur naar 4x/uur, maar voortaan reden alle ritten door tot Amersfoort (m.u.v. de laatste rit van de kwartiersdienst, deze rijdt tot Zeist). In de zomervakantie wordt in de ochtendspits 2x/uur naar Amersfoort gereden.

Met ingang van 11 december 2016 nam Syntus het vervoer over en werd lijn 56 in Amersfoort verlengd naar het Meander Medisch Centrum. Op zaterdag werd voortaan overdag 2x/uur de volledige route gereden.

Voormalige routes

Voormalige route in het centrum van Amersfoort (tot 9 juni 2001)

Halte
Route 0sTr.svg Amersfoort, Centraal Station  
Route rsr.svg Amersfoort, Postkantoor  
Route rsr.svg Amersfoort, De Kei/Julianaplein  
Route rsr.svg Amersfoort, Zonnehof/Julianaplein  
Route rsr.svg Amersfoort, Westerstraat  
Route rsr.svg Amersfoort, Zkh. De Lichtenberg  

Voormalige route tussen Driebergen en Doorn (tot 9 juni 2001)

Halte
Route rsTr.svg Driebergen, Station Driebergen-Zeist  
Route rsr.svg Driebergen, Loolaan/A12  
Route rsr.svg Driebergen, Van Oosthuyselaan  
Route rsr.svg Driebergen, Heidetuin  
Route rsr.svg Driebergen, Nassau Odijcklaan  
Route rsr.svg Driebergen, Melvill van Carnbeelaan  
Route rsr.svg Driebergen, Welgelegenlaan  
Route rsr.svg Doorn, Het Grote Bos  
Route rsr.svg Doorn, Bartimeüshage  
Route rsr.svg Doorn, Mariniers Kazerne  
Route rsr.svg Doorn, Woestduinlaan  
Route rsr.svg Doorn, Drift  
Route rsr.svg Doorn, Kampweg  
Route rsr.svg Doorn, Postkantoor  

Voormalige route in Wijk bij Duurstede

Halte
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Nieuweweg  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Steenstraat  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Kinderboerderij  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Amstel  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Kempenaar  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Engdijk  
Route rsB0.svg Wijk bij Duurstede, Busstation  

Voormalige route via Overlangbroek

Halte
Route rsr.svg Neerlangbroek, Neerlangbroek  
Route rsr.svg Overlangbroek, Overlangbroek  
Route rsB0.svg Wijk bij Duurstede, Busstation