Lijn 305 Amsterdam Centraal Station - De Rijp Wollandje

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 305
Vervoerder(s) EBS
Concessie Waterland
Lijnsoort Streekbus
Formule LogoRnet.png
Materieel Scania OmniLink (G)
Rijdt sinds 22 juli 2018
Voorganger(s) 301, 306
Frequenties
Spits 2-6x/uur
Dal 2-4x/uur
Avond 2x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 305 rijdt van Amsterdam via Ilpendam, Purmerend, Zuidoostbeemster en Middenbeemster naar De Rijp.

Dienstregeling

  • Tussen Purmerend en De Rijp wordt 2x/uur gereden en in de spitsrichting 3x/uur.
  • In de spits wordt tussen Amsterdam en Purmerend 4-6x/uur gereden, in de daluren en op zaterdag 4x/uur.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Waterland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Regulier 0,126 0,134 0,136 0,151 0,154 0,154 0,155 0,166 0,171 0,174
Bizzliner 0,137 0,174 0,177 0,181 0,185 0,185 0,186

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Waterland is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Wagenverkoop

Abonnementen

Omleiding

Let op: verstoring
Wegens werkzaamheden op het Stationsplein Oost en aan de Kamperbrug wordt deze lijn omgeleid. Dit zal duren t/m 22 oktober 2021, einde dienst, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rXhrr.svg Amsterdam, Prins Hendrikkade  
Route rhlr.svg Amsterdam, Prins Hendrikkade  
Route rhrr.svg Amsterdam, IJtunnel  
Route rsr.svg Schouw, Splitsing    
Route rsr.svg Watergang, De Dollard  
Route rsr.svg Watergang, Watergang Dorp  
Route rsr.svg Ilpendam, Ilpendam Dorp  
Route rsr.svg Purmerend, Vurige Staart  
Route rsr.svg Purmerend, Jan Blankenbrug  
Route rrar.svg Purmerend, Rozenstraat  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Purmerend, Tramplein    
Route rsr.svg Purmerend, Gedempte Singelgracht  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Middenpad  
Route rsr.svg Middenbeemster, De Buurt  
Route rsr.svg De Rijp, Julianalaan  
Route rs0.svg De Rijp, Wollandje  

Geschiedenis

Op 22 juli 2018 werd de Amsterdamse Noord/Zuidlijn geopend. Dit ging gepaard met grote wijzigingen in het stads- en streekvervoer in en rond Amsterdam. Lijn 301 (Amsterdam CS - De Rijp) werd hierbij ingekort tot metrostation Noord. Voor de directe verbinding met Amsterdam Centraal werd lijn 305 geïntroduceerd. Deze ging na het Tramplein in Purmerend naar Middenbeemster rijden ter vervanging van lijn 306 en vanaf daar naar De Rijp.

Vanaf 3 maart 2019 gingen enkele extra ritten doorrijden naar De Rijp. Tevens werd de halte Watergang, De Dollard aan de route toegevoegd. Verder kwam de eerste rit van Purmerend naar Amsterdam te vervallen vanwege de lage bezetting.

Op 15 december 2019 werd in Zuidoostbeemster een nieuwe halte Middenpad in gebruik genomen, zodat voortaan ook in dit dorp gestopt werd. In de praktijk liep de route van 305 al door Zuidoostbeemster, maar werd er tot dusver niet gestopt.

Op 3 januari 2021 werd de spitsfrequentie tussen Amsterdam en Purmerend verlaagd tot maximaal 6x/uur en tussen Purmerend en De Rijp tot maximaal 3x/uur, vanwege de lagere reizigersaantallen als gevolg van de coronacrisis.