Lijn 23 Borculo Busstation - Doetinchem Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 23
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Achterhoek-Rivierenland
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
VDL Citea LLE-120
Rijdt sinds 5 januari 2003
Voorganger(s) 23
Frequenties
Spits 2-3x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 23 rijdt op de Terborgseweg in Doetinchem.

Lijn 23 rijdt van Borculo via Ruurlo, Veldhoek, Wolfersveen en Zelhem naar Doetinchem.

Dienstregeling

  • Op weekdagen tussen 07:45 en 09:45 uur en tussen 12:00 en 16:30 uur wordt via de halte Leostichting gereden.
  • In de ochtendspits, alleen buiten schoolvakanties, rijdt één extra rit binnen Doetinchem naar de Zelhemseweg.
  • In de avonduren wordt alleen tussen Doetinchem en Zelhem gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Achterhoek-Rivierenland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,01 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,67. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 20171 20172 2018 2019 20203 20204 2021 2022
0,126 0,132 0,137 0,139 0,141 0,143 0,144 0,155 0,166 0,172 0,175 0,174 0,175 0,179

1 gold tot 1 juli
2 gold vanaf 1 juli
3 geldt tot 1 juli
4 geldt vanaf 1 juli


Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Borculo, Busstation    
Route rsr.svg Borculo, Cycloonpark  
Route rrar.svg Borculo, Snofhutte  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Borculo, Leostichting  
Route rarr.svg Ruurlo, Weg naar Vosheuvel  
Route rsr.svg Ruurlo, Haarskamp  
Route rsr.svg Ruurlo, 't Rikkelder  
Route rsTr.svg Ruurlo, Station  
Route rsr.svg Veldhoek, 't Sikkeler  
Route rsr.svg Veldhoek, Café Wentink  
Route rsr.svg Wolfersveen, Wolfersveen  
Route rsr.svg Wolfersveen, Het Zonnetje  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Zelhem, Schildersoord  
Route rarr.svg Zelhem, Markt  
Route rsr.svg Zelhem, Stikkenweg  
Route rsr.svg Doetinchem, Zelhemseweg  
Route rsr.svg Doetinchem, Eduard Schilderinkstraat  
Route rsr.svg Doetinchem, Burgemeester Kehrerstraat  
Route rsr.svg Doetinchem, Klompenfabriek  
Route rsr.svg Doetinchem, Graafschap College  
Route rsr.svg Doetinchem, Raadhuisstraat  
Route rsr.svg Doetinchem, Gemeentehuis  
Route rsT0.svg Doetinchem, Station  

Geschiedenis

Op 5 januari 2003 verviel het stadstraject naar De Huet weer van lijn 23 en werd de route ingekort tot het Centrum; wel werd de route vanaf het Centrum verlegd naar het nieuwe OV-station bij de spoorlijn, de bediening van het Busstation kwam gelijktijdig te vervallen. Daarnaast werd in het kader van 'Snelnet' onderweg gesnoeit in het aantal haltes; hierbij kwamen de haltes 't Zijland in Borculo, Reinders en Prinses Margrietstraat in Zelhem te vervallen. De dienstregeling bleef verder ongewijzigd, wel werd geschoven met de ritten voor de bediening van de Leostichting.

Op 4 juli 2004 werden, op last de provincie Gelderland, bezuinigingen doorgevoerd. Op deze datum kreeg deze lijn ook officieel het predicaat 'Snelnet', waardoor diverse haltes buiten de kernen kwamen te vervallen. Dit betrof de volgende haltes: Weg naar Lebenbrugge, Oude Tol, Rijksweg/Kasteel, Doolhof en Spiekerdijk (Ruurlo), Weg naar School (Veldhoek), Klaverdijk, Café Susebeek, Totenbulten, Weg naar Hengelo (Wolfersveen), Van Campen, Weg naar Heidenhoek (Zelhem) en Teerink, Weg naar Gaanderen, Halfweg (Dierssen) en Te Kiefte (Heidenhoek). De dienstregeling bleef op grote lijnen ongewijzigd.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 12 december 2010 werden de concessies Achterhoek en Rivierenland samengevoegd tot de concessie Achterhoek-Rivierenland. Na de aanbesteding was deze gewonnen door Arriva, die aanvankelijk alleen de busdiensten overnam. De treinen in dezelfde regio worden pas in 2013 overgenomen.
Op 12 december 2010 kwam de routevariant via Doetinchem Overstegen te vervallen op zondag overdag. Enkel na 21:00 uur bleef deze variant bestaan, zodat dan twee bussen per uur naar deze wijk rijden.

Op 11 december 2011 werd het aantal ritten via de Leostichting gedurende schooltijden uitgebreid en ging bovendien op zondagavond vaker een bus via deze locatie rijden. Tenslotte ging de bus op zondag de gehele dag (weer) via Overstegen rijden, omdat alle ritten van lijn 25 werden opgeheven.

Op 11 december 2016 kwam de routevariant via Overstegen geheel te vervallen en voor de haltes in deze woonwijk kwam geen alternatief. Op zaterdagmiddag werd de frequentie tussen circa 12:30 en 16:30 uur verhoogd naar een halfuursdienst.

Voormalige route via Doetinchem Overstegen
Halte
Route rsr.svg Doetinchem, Zelhemseweg  
Route rsr.svg Doetinchem, Karel Doormanstraat  
Route rsr.svg Doetinchem, Van Starkenborgstraat  
Route rsr.svg Doetinchem, Churchillstraat  
Route rsr.svg Doetinchem, Plein 40-45  
Route rsr.svg Doetinchem, Sportcentrum Rozengaarde  
Route rsr.svg Doetinchem, Bilderdijkstraat  
Route rsr.svg Doetinchem, Rozengaardseweg  
Route rsr.svg Doetinchem, Raadhuisstraat  

Vanaf 10 december 2017 gingen de ritten op zondagavond weer de rechtstreekse route rijden, zonder de halte Leostichting te bedienen. Daarnaast werden de extra spitsritten vanaf Borculo, alsmede de extra ritten naar het Graafschap College afgesplitst en ondergebracht bij het nieuwe lijnnummer 623.

Op 9 december 2018 werd de frequentie in de ochtendspits tijdens de schoolvakanties verlaagd naar 1x/uur, maar in de middagspits juist verhoogd naar 2x/uur; wat beter aansluit op de vraag van reizigers. Daarnaast werd de frequentie op zaterdagmiddag verlaagd naar 1x/uur vanwege de geringe bezetting.

Op 13 december 2020 werd de dienstregeling aangepast naar aanleiding van de veranderde reisbehoeften in de nasleep van de Coronapandemie. Ter vervanging van lijn 623 werd in de ochtendspits één extra rit toegevoegd in Doetinchem die van het OV-station naar de halte Zelhemseweg rijdt, doch alleen buiten de schoolvakanties.

Op 12 december 2021 werd de lijnvoering in de avonduren aangepast naar aanleiding van het nieuwe lijnennet rond Lochem; alle ritten werden daarbij ingekort tot het traject Doetinchem - Zelhem; de verbinding met Ruurlo werd daarbij verbroken. Op deze tijdstippen reizen de passagiers voor Ruurlo en verder via Vorden. Ook werd de frequentie in de middagspits tijdens vakantieperioden verlaagd naar 1x per uur.