Lijn 16 Amsterdam, De Boelelaan/VU - Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram grijs-opgeheven.svg
Voormalige tramlijn 16
Vervoerder(s) GVB
Concessies Stadsvervoer Amsterdam (2012-2024),
Stadsvervoer Amsterdam (2006-2011)
Regio Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur16.svg
Materieel 12G
Periode 28 mei 2006 t/m 21 juli 2018
Voorganger(s) 16
Opvolger(s) 24
Frequenties
Spits 8x/uur
Dal 8x/uur
Avond 4-6x/uur
Zaterdag 8x/uur
Zondag 4-6x/uur
Lijn 16 rijdt door de Johannes Vermeerstraat.

Lijn 16 reed van het VU Medisch Centrum via het Haarlemmermeerstation, het Museumplein en de Dam naar station Amsterdam Centraal.

Route

Halte
Route 0sSNr.svg Amsterdam, De Boelelaan/VU    
Route rsr.svg Amsterdam, VU Medisch Centrum  
Route rsMr.svg Amsterdam, Amstelveenseweg    
Route rsr.svg Amsterdam, IJsbaanpad  
Route rsr.svg Amsterdam, Olympisch Stadion  
Route rsBr.svg Amsterdam, Haarlemmermeerstation    
Route rsr.svg Amsterdam, Valeriusplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Emmastraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jacob Obrechtstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Museumplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Ruysdaelstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Marie Heinekenplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Vijzelgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Muntplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Spui  
Route rsr.svg Amsterdam, Dam    
Route rsT0.svg Amsterdam, Centraal Station    

Geschiedenis

In 1913 verscheen lijn 16 in het Amsterdamse straatbeeld. De lijn begon toen in de Gabriël Metsustraat en liep via Johannes Vermeerstraat, Ruysdaelstraat, Albert Cuypstraat, Ferdinand Bolstraat, Vijzelstraat en Reguliersdwarsstraat naar het Thorbeckeplein. Nog datzelfde jaar werd de lijn verlengd naar het Jan Willem Brouwersplein (nu Concertgebouwplein) en een jaar later naar de De Lairessestraat bij de Cornelis Schuytstraat. In 1915 ging het verder naar het Valeriusplein en in 1919 werd de hoek Cornelis Krusemanstraat/Amstelveenscheweg bereikt. Ondertussen was de lijn in 1918 verlegd vanuit de Vijzelstraat via het Rokin naar de het Beursplein via de zogenaamde Bijenkorflus (via het Damrak heen en de inmiddels verdwenen Beursstraat terug). Al in 1921 werd de lijn verder verlengd naar het CS. In 1923 werd de lijn aan de andere kant verlengd naar de Havenstraat met een lusje via Baarsstraat, Vaartstraat en Amstelveenscheweg.

Na de oorlog keerde de lijn met exact dezelfde route terug en bleef zo rijden tot 1971, toen de lijn vanuit de Cornelis Krusemanstraat via Amstelveenseweg en Stadionstraat naar het Stadionplein ging rijden. Pas in 2003 werd dat eindpunt verlaten en werd de lijn verlengd naar de VU, via de Amstelveenseweg, De Boelelaan en de Gustav Mahlerlaan.

In 2005 werd de lijn aan de andere zijde verlengd via de Oostelijke Onderdoorgang, De Ruyterkade en Piet Heinkade naar de Passenger Terminal (PTA-lus). Al na een jaar werd de lijn weer ingekort tot het CS en ging lijn 25 naar de PTA rijden.

In 2011 werd het eindpunt De Boelelaan/VU in gebruik genomen. Deze halte verving de eindhalte aan de Gustav Mahlerlaan.

Route naar het voormalige eindpunt Gustav Mahlerlaan
Halte
Route 0sr.svg Amsterdam, Gustav Mahlerlaan  
Route rsr.svg Amsterdam, VU Medisch Centrum  
Route rsMr.svg Amsterdam, Station Amstelveenseweg  

Op 11 mei 2016 kwam wegens langdurige werkzaamheden lijn 24 tot en met 17 april 2017 te vervallen. Als gevolg van deze tijdelijke opheffing werd de frequentie van lijn 16 verhoogd tot 16x/uur tijdens de spitsuren, 12x/uur tijdens de daluren, 6x/uur in de avond, 15x/uur op zaterdagmiddag en 10x/uur op zondag. Daarnaast kwam de halte Museumplein in de Gabriël Metsustraat te vervallen.

Op 18 april 2017 werd lijn 16 tijdelijk opgeheven wegens grootschalige werkzaamheden in de De Lairessestraat. Tegelijkertijd werd lijn 24 weer in dienst gesteld, zodat het grootste deel van het traject bediend bleef door een tramlijn.

Op 19 februari 2018 waren de werkzaamheden in de De Lairessestraat voltooid en ging lijn 16 weer rijden, met dezelfde frequenties als voor de opheffing van lijn 24. Door de reconstructie van de Ferdinand Bolstraat vanwege de bouw van de Noord/Zuidlijn werden de haltes Stadhouderskade en Albert Cuypstraat opgeheven en vervangen door de halte Marie Heinekenplein.

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn.
Lijn 16 werd hierbij opgeheven wegens parallelliteit met de Noord/Zuidlijn en de tramlijnen 24 en 2. De Lairessestraat werd hierdoor alleen nog bediend door de buslijnen 347, 357 en 397 van Connexxion, terwijl de Ruysdaelstraat elke vorm van openbaar vervoer verloor.