Lijn 15 Amsterdam, Station Sloterdijk - Station Zuid

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 15
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Amsterdam
Materieel VDL Citea SLF-120,
VDL Citea SLFA-180,
Mercedes-Benz Citaro G,
VDL Citea SLFA-180 Electric
Rijdt sinds 11 december 2011
Voorganger(s) 15
Frequenties
Spits 8x/uur
Spits (vakantie) 6x/uur (zomer)
Dal 6x/uur
Dal (vakantie) 4x/uur (zomer)
Avond (werkdagen) 4-8x/uur
Avond (weekend) 4x/uur
Avond (vakantie) 4x/uur (zomer)
Zaterdag 4x/uur
Zondag 4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 15 rijdt bij station Sloterdijk.
Lijn 15 staat op het busstation bij station Zuid.

Lijn 15 rijdt van station Amsterdam Sloterdijk via Bos en Lommer, het Surinameplein en het Haarlemmermeerstation naar station Amsterdam Zuid.

Dienstregeling

  • In de avonduren wordt vanaf circa 20:30 uur 4x/uur gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Station Sloterdijk  
Route rsr.svg Amsterdam, Bos en Lommerplein  
Route rhrr.svg Amsterdam, Erasmusgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan van Galenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Mercatorplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Willem Schoutenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Postjesweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Corantijnstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Surinameplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Haarlemmermeerstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Hoofddorpplein  
Route rhrr.svg Amsterdam, Zeilstraat  
Route rsBr.svg Amsterdam, Haarlemmermeerstation    
Route rsr.svg Amsterdam, Olympiaweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Olympiaplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Prinses Irenestraat  
Route rsT0.svg Amsterdam, Station Zuid  

Varia

Jarenlang was dit de drukste buslijn van het GVB-netwerk, maar sinds de opening van metrolijn 50 niet meer. Sinds 2006 ging deze lijn met standaardbussen rijden, na sinds 1986 geleed te hebben gereden. Tegelijkertijd werd de frequentie verhoogd. Dit pakte niet helemaal zo uit als voorzien, met name doordat nu op het oostelijke deel van het traject (Zuid - Muiderpoort) een overcapaciteit werd geboden. Daarom werd per dienstregeling 2008 de frequentie weer verlaagd en werd lijn 315 als versterking geïntroduceerd. Lijn 15 is sinds december 2009 geknipt bij station Zuid. Het deel Sloterdijk - Zuid wordt onder lijnnummer 15 gereden, sindsdien weer met gelede bussen. Het deel Zuid - Muiderpoort draagt sinds 2009 het lijnnummer 65.

Geschiedenis

In 1993 volgde een grote verlenging: de lijn ging ter vervanging van CN lijn 69/169 (ex lijn 8), die werden ingekort tot het Amstelstation, vanaf het Amstelstation doorrijden via Hugo de Vrieslaan, Maxwellstraat, Kruislaan, Linnaeusparkweg, Galileïplantsoen, Archimedesweg, Molukkenstraat en Insulindeweg naar het Muiderpoortstation. In 2002 werd de lijn verlegd via Station Zuid waarbij lijn 65/165 tot dit station werden ingekort. Vanaf 2005 reed de bus vanaf de Kruislaan via de Carolina MacGillavrylaan naar de Molukkenstraat. Sinds 2006 rijdt de lijn vanaf de Hugo de Vrieslaan via Wethouder Frankeweg naar het Galileïplantsoen. De route tussen het Mercatorplein en station Sloterdijk is enkele keren veranderd.

In 2009 is de lijn drastisch ingekort en is het volledige traject ten oosten van station Zuid geknipt en overgegaan in lijn 65. Daarbij werd spitslijn 315 opgeheven, waarmee de gelede bussen terugkeerden op lijn 15.

Vanaf 1 januari 2012 ging de bus tussen het Bos en Lommerplein en station Sloterdijk voortaan via de parallelbaan van de A10 rijden in plaats van via de Admiraal de Ruijterweg. Voor de vervallen haltes is lijn 21 het alternatief.

Voormalige route via Admiraal de Ruijterweg
Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Station Sloterdijk  
Route rsr.svg Amsterdam, Haarlemmerweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Wiltzanghlaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Bos en Lommerweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Egidiusstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Bos en Lommerplein  

Op 10 december 2017 ging de frequentie in de ochtendspits omlaag van tien keer per uur naar acht keer per uur. Dit was omdat er meer bussen nodig waren voor lijn 248 en lijn 15 het meeste ruimte over had in de spits.

Op een onbekende datum, vermoedelijk op 11 december 2016, ging de frequentie op zaterdag (tussen circa 11:00 en 18:30 uur) omhoog van 4x/uur naar 5x/uur.

Op 15 december 2019 werd de frequentie op zaterdagmiddag verlaagd naar 4x/uur.