Lijn 21 Amsterdam, Geuzenveld - Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 21
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Amsterdam
Materieel Mercedes-Benz Citaro G,
VDL Citea SLFA-180
Rijdt sinds 28 mei 2006
Frequenties
Spits 10-11x/uur
Spits (vakantie) 6x/uur (ochtend, zomer)
8x/uur (middag, zomer)
Dal 10x/uur
Dal (vakantie) 6x/uur (zomer)
Avond 6-8x/uur
Avond (vakantie) 5-6x/uur (zomer)
Zaterdag 6-10x/uur
Zaterdag (vakantie) 6-8x/uur (zomer)
Zondag 6-8x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Twee bussen op lijn 21 op De Savornin Lohmanstraat in Geuzenveld

Lijn 21 rijdt van Geuzenveld via Slotermeer, Bos en Lommerplein, de Staatsliedenbuurt en het Haarlemmerplein naar station Amsterdam Centraal.

Omleiding

Let op: verstoring
Wegens de vervanging van de Bullebakbrug in de Marnixstraat wordt deze lijn omgeleid. Dit zal duren van 17 augustus 2020 t/m 30 november 2022, einde dienst, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden. De vervallen route van lijn 21 wordt overgenomen door lijn 18.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Dienstregeling

  • In de ochtendspits rijdt de bus tijdens één uurblok 11x/uur naar het Centraal Station.
  • In de avonduren gaat de frequentie na circa 19:30 uur omlaag naar 4x/uur tijdens de vakantiedienst en 6x/uur tijdens de reguliere dienstregeling.
  • Op zaterdag wordt na 10:30 de frequentie verhoogd naar 10x/uur (normale dienstregeling) of 8x/uur (zomervakantie).
  • Op zondag wordt tot 10:30 6x/uur gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Amsterdam, De Savornin Lohmanstraat  
Route rhrr.svg Amsterdam, Nolensstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Michel de Klerkhof  
Route rsr.svg Amsterdam, Sam van Houtenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Aalbersestraat  
Route rhrr.svg Amsterdam, Jacob Cabeliaustraat  
Route rhlr.svg Amsterdam, Doctor Hendrikus Colijnstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Antony Moddermanstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Zwanenburghof  
Route rsr.svg Amsterdam, Plein '40 - '45  
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester Eliasstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester Fockstraat  
Route rsMr.svg Amsterdam, Burgemeester de Vlugtlaan    
Route rsr.svg Amsterdam, Bos en Lommerplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Egidiusstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Bos en Lommerweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Solebaystraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Vredenhof  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Hallstraat  
Route rXr.svg Amsterdam, Van der Hoopstraat  
Route rXr.svg Amsterdam, Van Beuningenplein  
Route rXr.svg Amsterdam, Kostverlorenstraat  
Route rXr.svg Amsterdam, Frederik Hendrikplantsoen  
Route rXr.svg Amsterdam, Marnixplein  
Route rXr.svg Amsterdam, Nieuwe Willemsstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Haarlemmerplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Buiten Oranjestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Buiten Brouwersstraat  
Route rsT0.svg Amsterdam, Centraal Station (IJzijde)    

Geschiedenis

Lijn 21 begon in 1956 als een korte pendelbus van de Aalbersestraat via de Ruys de Beerenbrouckstraat en Antony Moddermanstraat naar de Slotermeerlaan, waar kon worden overgestapt op lijn 13. Nog datzelfde jaar werd de lijn een stuk langer: vanaf de Ruys de Beerenbrouckstraat ging het via de Doctor Hendrikus Colijnstraat, Lodewijk van Deysselstraat, Burgemeester Van Leeuwenlaan, Burgemeester Roëllstraat, Burgemeester Rendorpstraat, Burgemeester Fockstraat, Burgemeester De Vlugtlaan, Bos en Lommerweg en Haarlemmerweg naar het toenmalige station Sloterdijk aan de Molenwerf. In 1958 werd de lijn verlengd naar de De Savornin Lohmanstraat en werd de lijn verlegd via de Burgemeester Van de Pollstraat in plaats van de Burgemeester Rendorpstraat.

In 1959 verkreeg de lijn zijn andere huidige eindpunt: vanaf de Ruys de Beerenbrouckstraat werd via de Antony Moddermanstraat, Burgemeester De Vlugtlaan, Burgemeester Eliasstraat, Burgemeester Vening Meineszlaan, Wiltzanghlaan, Hofwijckstraat, Egidiusstraat, Bos en Lommerweg, Bestevaêrstraat, Jan van Galenstraat, 2e Hugo de Grootstraat, Nassaukade, Rozengracht en Nieuwezijds Voorburgwal het CS bereikt. Nog datzelfde jaar werd de lijn via de Admiraal De Ruyterweg naar de Bos en Lommerweg geleid in plaats van via de smalle Hofwijck- en Egidiusstraat. Een jaartje later werd de Admiraal De Ruyterweg tot aan de Jan van Galenstraat gevolgd en verdween het traject door de Bestevaêrstraat. Vanaf 1976 werd vanaf de Bos en Lommerweg via de Willem de Zwijgerlaan naar de Jan van Galenstraat gereden en in 1980 werd de lijn door de Marnixstraat in plaats van over de Nassaukade geleid.

Vanaf 1990 werd de lijn door het nieuwste deel van Geuzenveld geleid: vanaf de Aalbersestraat via de Gerda Brautigamstraat, Bok de Korverweg en J.M. den Uylstraat terug naar de Aalbersestraat.

In 2006 werd de route ingrijpend gewijzigd. Vanaf de Antony Moddermanstraat ging de bus via de Burgemeester de Vlugtlaan, Bos en Lommerweg, Haarlemmerweg, Van Hallstraat, Frederik Hendrikplantsoen, Marnixstraat en Haarlemmer Houttuinen naar het CS rijden.

Vanwege ingrijpende werkzaamheden aan de kruising Antony Moddermanstraat / Burgemeester De Vlugtlaan reed lijn 21 tussen augustus 2009 en januari 2010 om via de Doctor Hendrikus Colijnstraat, Burgemeester Roëllstraat en Slotermeerlaan.

Wegens stijgende passagiersaantallen op deze lijn werd op 15 december 2013 de frequentie in de daluren verhoogd van een 10-minutendienst naar een 7,5-minutendienst en in de avonduren naar een 10-minutendienst.

Op 14 december 2014 kwam de halte Singel geheel te vervallen, vanwege de korte afstand tot het Centraal Station. Tegelijkertijd werd de halte Burgemeester de Vlugtlaan hernoemd naar Jan Zwanenburghof en werd de frequentie op de vroege zondagochtend verhoogd van vier naar zes keer per uur, zodat vrijwel de gehele zondag elke 10 minuten gereden wordt.

Op 11 december 2016 werd de frequentie in de spitsuren verhoogd naar 10x/uur en in de weekenden naar 8x/uur.

Op een onbekende datum werd de eenrichtingshalte Haarlemmerweg hernoemd naar Solebaystraat, gelijk aan de halte in de tegenovergestelde richting.

Op 22 juli 2018 ging lijn 21 bij het Centraal Station halteren bij busstation IJzijde i.p.v. bij het Prins Hendrikplantsoen.

Op 9 december 2018 werd de frequentie op weekdagen in de daluren en op zaterdag overdag verhoogd van 8x/uur naar 10x/uur, tegelijkertijd werd de halte De Savornin Lohmanstraat in de Aalbersestraat hernoemd naar Michel de Klerkhof, vanwege de mogelijke verwarring met de eindhalte.

Op 7 april 2019 werd er in de ochtendspits één rit toegevoegd naar het Centraal Station.