Lijn 18 Amsterdam, Slotervaart - Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 18
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Amsterdam
Materieel VDL Citea SLF-120,
VDL Citea SLFA-180,
Mercedes-Benz Citaro,
Mercedes-Benz Citaro G
Rijdt sinds 28 mei 2006
Voorganger(s) 18
Frequenties
Spits 6x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur (zomer)
Dal 6x/uur
Dal (vakantie) 4x/uur (zomer)
Avond (werkdagen) 4-6x/uur
Avond (weekend) 4x/uur
Avond (vakantie) 4x/uur (zomer)
Zaterdag 4-5x/uur
Zaterdag (vakantie) 4x/uur (zomer)
Zondag 4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 18 rijdt bij de inmiddels opgeheven halte Singel.

Lijn 18 rijdt van de Slotervaart via het Mercatorplein, de Markthallen en het Haarlemmerplein naar station Amsterdam Centraal.

Dienstregeling

  • Op doordeweekse avonden wordt vanaf circa 19:30 uur 4x/uur gereden.
  • Op zaterdag wordt tussen circa 11:00 en 18:30 uur 5x/uur gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Amsterdam, Louweshoek  
Route rsr.svg Amsterdam, Louwesweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Johan Huizingalaan    
Route rsr.svg Amsterdam, Sierplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Cornelis Lelylaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Justus Lipsiusstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Robert Fruinlaan  
Route rsMr.svg Amsterdam, Jan Tooropstraat    
Route rsr.svg Amsterdam, Derkinderenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Nachtwachtlaan  
Route rhlr.svg Amsterdam, Hoofdweg  
Route rhrr.svg Amsterdam, Postjesweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Willem Schoutenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Mercatorplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Marco Polostraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Evertsenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan van Galenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Markthallen  
Route rsr.svg Amsterdam, Gillis van Ledenberchstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Frederik Hendrikplantsoen  
Route rsr.svg Amsterdam, Marnixplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Nieuwe Willemsstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Haarlemmerplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Buiten Oranjestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Buiten Brouwersstraat  
Route rsT0.svg Amsterdam, Centraal Station (IJzijde)    

Geschiedenis

Voor lijn 18 gaan we terug naar 1879, toen de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij een paardenomnibuslijn Haarlemmerplein - Haarlemmerweg - Sloterdijk begon. Lang bestond deze lijn niet, want vanaf 1882 reed hier een stoomtram onder de vlag van de SMAS (Stoomtramweg Maatschappij Amsterdam - Sloterdijk), deze lijn begon overigens aan de andere kant van de Singelgracht, op het Nassauplein. Vanaf 1888 werd dit een paardentramlijn en vanaf 1892 werd de exploitatie overgenomen door de NHT (Noord-Hollandsche Tramweg-maatschappij) en werd de lijn weer verlengd naar het Haarlemmerplein. Een jaar later werd de NHT opgeheven en overgenomen door de TNHT (Tweede Noord-Hollandsche Tramweg-maatschappij), dit had te maken met concessieperikelen elders in de provincie.

In 1903 werd de lijn overgenomen door de Gemeentetram Amsterdam en kreeg het nummer 12. Lang was dit de enige paardentramlijn van de Gemeentetram, totdat de lijn in 1916 geëlektrificeerd werd. In juli 1919 werd de lijn verlengd via de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat naar het CS, maar in oktober werd de lijn alweer ingekort.

In 1913 was aan de andere kant een lijn 18 geïntroduceerd van het Mariniersplein via de Kattenburgerkade en Prins Hendrikkade naar het CS. In 1915 werd de lijn verlengd over het Damrak naar de Visschersdam (het gedeelte van de Dam bij de Bijenkorf). In 1918 en 1922 was de lijn enige maanden tijdelijk opgeheven, maar toen de lijn in september 1922 terugkeerde werd de lijn meteen uitgebreid: de lijnen 12 en 18 werden hierbij aan elkaar geknoopt en dit creëerde een lijn Mariniersplein - Prins Hendrikkade - CS - Haarlemmerstraat - Haarlemmerplein - Haarlemmerweg - Sloterdijk. Door de bezuinigingen in de crisisjaren sneuvelde de oostelijke tak in 1932 en bleef daardoor de eerdere lijn 12 over: Sloterdijk - Nassauplein, alleen nu onder het nummer 18. Na de Tweede Wereldoorlog keerde de lijn pas in 1947 weer terug en hield het niet lang uit: in 1951 werd de verbinding overgenomen door buslijn L.

In 1953 werd deze buslijn L verlengd naar het Bos en Lommerplein, via de Multatuliweg (deze noemen we tegenwoordig, na een paar keer verbreed te zijn, A10 West of Einsteinweg). Vanaf 1959 werd via de Bos en Lommerweg naar de Haarlemmerweg gereden en vanaf 1960 via de Bos en Lommerweg en Admiraal De Ruijterweg.

In 1960 werd wederom een lijn 18 geïntroduceerd: deze verbond de nieuwbouwwijk Slotervaart met het CS. De lijn begon op de hoek van de Johan Huizingalaan en de Plesmanlaan en ging via Robert Fruinlaan, Postjesweg, Kinkerstraat, Bilderdijkstraat, Rozengracht en Nieuwezijds Voorburgwal naar het Centraal Station.

In 1965 werden de lijnen L en 18 samengevoegd tot lijn 18 op het traject Johan Huizingalaan - Postjesweg - Hoofdweg - Bos en Lommerweg - Admiraal De Ruyterweg - Haarlemmerweg - Nassauplein. Een jaar later werd de lijn een stukje verlengd en maakte deze een grote lus door Slotervaart via Plesmanlaan, Ottho Heldringstraat, Aletta Jacobslaan en Johan Huizingalaan. Vanaf maart 1974 eindigde de lijn aan de andere kant in een grote lus, vanaf de Haarlemmerweg via Van Hallstraat, Frederik Hendrikplantsoen, Nassaukade en Nassauplein weer naar de Haarlemmerweg. Lang duurde dit niet, want in oktober werd de lijn vanaf de Haarlemmerweg via Van Hallstraat, Frederik Hendrikplantsoen, Marnixstraat, Haarlemmerplein en Haarlemmer Houttuinen verlengd naar het Centraal Station. In 1975 werd de lus in Slotervaart verlaten en lijn 18 bereed de Huizingalaan voortaan in beide richtingen en eindigde aan de Louweshoek bij het destijds opgeleverde Slotervaartziekenhuis.

Pas 31 jaar later werd de route gewijzigd, behalve de rechttrekking via de gehele Bos en Lommerweg in plaats van via de Admiraal de Ruyterweg en de Haarlemmerweg. Sinds 2006 rijdt deze lijn vanaf het Mercatorplein via de Jan Evertsenstraat, Admiraal De Ruyterweg, Jan van Galenstraat, 2e Hugo de Grootstraat en Frederik Hendrikstraat naar het Frederik Hendrikplantsoen en zo verder naar het CS.

Op 14 december 2014 kwam de halte Singel te vervallen.

Op een onbekende datum, vermoedelijk op 11 december 2016, ging de frequentie op zaterdag (tussen circa 11:00 en 18:30 uur) omhoog naar 5x/uur.

Op 22 juli 2018 ging lijn 18 bij het Centraal Station halteren bij busstation IJzijde i.p.v. bij het Prins Hendrikplantsoen.