Lijn 129 Alkmaar Station - Purmerend Tramplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 129
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Noord-Holland Noord
Lijnsoort Streekbus
Lijnkleur  129 
Materieel VDL Citea LLE-120,
VDL Citea LLE-99 Electric,
BYD K7U,
Solaris Urbino 18
Rijdt sinds 14 december 2008
Voorganger(s) 127
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur (zomer)
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur (zomer)
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 129 rijdt op de Volgerweg in het gehucht Halfweg dat in Zuidoostbeemster ligt.

Lijn 129 rijdt van Alkmaar via Schermer, Stompetoren, Schermerhorn, Noordbeemster, Middenbeemster en Zuidoostbeemster naar Purmerend.

Dienstregeling

  • Doordeweeks na 19:00 uur wordt de frequentie verlaagd van 2x/uur naar 1x/uur.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Noord-Holland Noord is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34 % korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt het kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2018 20191 20202 20213 20223 20234 20244
Stads- en streeklijnen 0,147 0,154 0,157 0,159 0,164 0,179 0,179
Nachtlijnen (N60) ... 0,154 0,157 n.v.t. n.v.t. 0,179 0,179
Zomerlijnen (851, 866, 868) ... 0,154 0,157 0,159 0,164 ... ...
Texel (28, Texelhopper) ... 0,1877 0,1877 0,1877 0,1877 0,218 0,218

1 Afwijkend opstaptarief nacht- en zomerlijnen: € 2,68
2 Afwijkend opstaptarief nacht- en zomerlijnen: € 2,74
3 Afwijkend opstaptarief zomerlijnen: € 2,77
4Afwijkend opstaptarief nacht- en zomerlijnen: € 2,96

OVpay

In de concessie Noord-Holland Noord kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Hierdoor kan met een bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch gereisd worden volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als met de OV-chipkaart. Let wel op: er dient altijd met dezelfde kaart op dezelfde drager te worden uitgecheckt als waarmee er is ingecheckt.
Momenteel kan met OVpay enkel gereisd worden tegen voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Noord-Holland Noord is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.


Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Alkmaar, Station  
Route rsr.svg Alkmaar, Kanaalkade    
Route rsr.svg Alkmaar, Oudorperdijkje  
Route rsr.svg Alkmaar, Rijnstraat  
Route rhrr.svg Alkmaar, Nieuwe Schermerweg  
Route rsr.svg Alkmaar, Saturnusstraat P+R  
Route rsr.svg Alkmaar, Omval  
Route rsr.svg Schermer, Drie Koningshoofden  
Route rsr.svg Stompetoren, Dorp  
Route rsr.svg Schermerhorn, IJzeren Brug  
Route rsr.svg Schermerhorn, Hondenweg  
Route rsr.svg Schermerhorn, Schermerdijk  
Route rsr.svg Schermerhorn, 't Zuidje  
Route rsr.svg Noordbeemster, Jisperweg  
Route rsr.svg Noordbeemster, Kruis  
Route rsr.svg Noordbeemster, Oosthuizerweg    
Route rsr.svg Middenbeemster, Witte Kan  
Route rsr.svg Middenbeemster, Velzeboer  
Route rsr.svg Middenbeemster, Hobrederweg  
Route rsr.svg Middenbeemster, Tuyp  
Route rsr.svg Middenbeemster, Cornelis ten Hoopestraat  
Route rsr.svg Middenbeemster, De Buurt  
Route rsr.svg Middenbeemster, Klaas Hogetoornlaan  
Route rsr.svg Middenbeemster, De Knip  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Kleine Bijenkorf  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Volgerweg  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Arbeid Adelt  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Jonk  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Halfweg  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Nekkerweg  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Zuiderweg  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Kolkpad  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Dirk Dekkerstraat  
Route rsr.svg Zuidoostbeemster, Wouter Sluislaan  
Route rsr.svg Purmerend, Gedempte Singelgracht  
Route rsB0.svg Purmerend, Tramplein    

Zie ook

Geschiedenis

Bij aanvang van de concessie Noord-Holland Noord op 14 december 2008 werd lijn 127 beperkt tot het traject Alkmaar - Avenhorn. Op het doorgaande traject Alkmaar - Purmerend ging voortaan lijn 129 rijden, echter alleen elk half uur in de (brede) spitsuren. Daarbuiten konden doorgaande reizigers gebruik maken van de lijnen 123 en 126 en vervolgens in De Rijp overstappen op lijn 100.

Vanaf 13 december 2009 ging deze lijn weer in de daluren 1x/uur rijden, hiermee werd het gemis van een doorgaande verbinding tussen Alkmaar en Purmerend enigszins hersteld. In combinatie met lijn 127 werd zelfs elk half uur gereden tussen Alkmaar en Noordbeemster. In het weekeinde moest nog steeds overgestapt worden in Noordbeemster op een bus/van Arriva.

Op 11 december 2011 werden de ritten van lijn 127 geïntegreerd in deze buslijn. Dit betekende dat de frequentie van maandag t/m vrijdag in de (brede) spitsuren omhoog ging naar een halfuursdienst en dat de lijn voortaan ook 1x/uur in de avonduren en het weekeinde ging rijden. Bovendien verviel de overstap in Noordbeemster op die momenten omdat alle ritten weer naar Purmerend gingen rijden.

Op 9 december 2012 werd de frequentie op zaterdag- en zondagmiddag tussen 13:50 en 17:50 uur verhoogd naar een halfuursdienst.

Op 22 juli 2018 ging de volgende concessie Noord-Holland Noord van start. Deze concessieovergang ging gepaard met flinke wijzigingen in het lijnennet en introductie van het Flexvervoer. Voor wat betreft route bleef deze lijn ongewijzigd, maar in de dienstregeling vonden wel wijzigingen plaats. In de daluren ging deze lijn voortaan weer een regelmatige halfuursdienst rijden, maar op zaterdag en zondag werd de frequentie juist verlaagd naar 1x/uur vanwege de geringere bezetting.

Op 1 maart 2020 werd de halte De Vries in Noordbeemster opgeheven voor deze lijn.

Op 11 december 2022 ging de frequentie 's avonds van 1x per uur eerder in: vanaf 19:00 uur in plaats van 21:00 uur. Rond dezelfde periode is de halte Van der Hulst in Schermerhorn opgeheven.

Nadat er tot en met 2 september 2023 werkzaamheden plaatsvonden aan de N243, werden naderhand de haltes Jansen, Wittenburg, Menningweerweg en Witte Brug definitief uit de dienstregeling gehaald.