Egberts' Zonen BV

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Egberts' Zonen BV (ook bekend als Egberts) is een voormalig openbaarvervoerbedrijf uit Millingen aan de Rijn dat lijndiensten onderhield tussen Millingen aan de Rijn en Nijmegen. Egberts' Zonen ging uiteindelijk op in Zuidooster.

Oprichting

Het bedrijf Egberts' Zonen werd opgericht door Theo Egberts sr. als een bodedienst. In 1921 vervoerde Egberts goederen van Millingen aan de Rijn naar Nijmegen als Onderlinge Vrachtauto Dienst Nijmegen-Millingen. Dit bleek een succes en Egberts besloot om een busdienst op te gaan zetten voor personenvervoer. In 1924 schafte Egberts een T-Ford bus, met plek voor 20 passagiers, aan en in mei 1924 reed deze bus driemaal per dag op en neer tussen Millingen aan de Rijn en Nijmegen. De bus volgde het traject Millingen aan de Rijn-Kekerdom-Leuth-Beek-Nijmegen.

Egberts en Zonen

In 1934 traden de zonen van Egberts sr., Theo Egberts jr. en Jan Egberts toe en werden medevennoten van het bedrijf dat de naam Egberts en Zonen kreeg. Egberts en Zonen ondervonden concurrentie van taxibedrijven die probeerden reizigers te snorren. Egberts en Zonen reageerde hierop door een veerpontdienst tussen Lobith en Millingen aan de Rijn op te starten om zich zo te verzekeren van een nieuwe klantenstroom en de dienstregeling naar Nijmegen uit te breiden.

Tweede Wereldoorlog en de gevolgen

In de Tweede Wereldoorlog werd de veerbootdienst gestaakt. De busdienst werd voortgezet maar de bezetter vorderde bussen van vele vervoerders. Egberts en Zonen had in 1943 nog slechts drie bussen. Aan het einde van de oorlog zat Egberts en Zonen zonder bussen. In augustus werd een achtergelaten bus van de bezetters gevonden en opgeknapt, waarna de dienst hervat werd. Egberts en Zonen was van plan ook drie nieuwe bussen in te gaan zetten. De vervoersbedrijven MBS en Vitesse vroegen toen echter om een gezamenlijke vergunning van de lijnen van Egberts en Zonen. Egberts en Zonen wist echter de lijnen en zijn zelfstandigheid te behouden.

Egberts' Zonen

Theo Egberts sr. trok zich uiteindelijk terug. In 1963 trad zijn kleinzoon, Theo Egberts toe tot het bedrijf. De naam veranderde in Egberts' Zonen NV. In 1968 ging Egberts over op standaardstreekbussen, welke bij Egberts' Zonen niet rondreden in het standaard geel maar in het blauw. Al deze bussen reden op een chassis van Leyland en de meeste hadden een carrosserie van Verheul. De kleinzoon kreeg te maken met afnemende reizigersaantallen en begrotingstekorten.

Verkoop

In 1980 kreeg Egberts een aanbod om in dienst te komen bij de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM). Egberts ging op dit aanbod in en verkocht zijn kleine busonderneming (inmiddels een BV) aan de busonderneming Zuidooster, welke bijna het gehele streekvervoer in de regio onderhield. Zuidooster was een fusie van MBS en Vitesse, de bedrijven die in 1945 al onsuccesvol geprobeerd hadden om de exploitatie van Millingen aan de Rijn-Nijmegen over te nemen. Zuidooster nam per 1 oktober 1980 de lijnen van Egberts' Zonen over, waaronder een gewone lijn en een sneldienst. In 1984 onderhield Zuidooster drie lijnen op dit traject:

Lijn 81 werd op 28 mei 2000 door Hermes opgeheven. De lijnen 80 en 82 rijden in 2014 nog steeds bij Hermes onder de merknaam Breng.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  • Bosman, F. (1994) Zuidooster 1949 - 1994. Bedrijf in beweging. Een terugblik in de tijd. Weert: Hermes Groep NV.