Concessie HOV Groningen-Heerenveen-Lelystad

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
HOV Groningen-Heerenveen-Lelystad
(voormalige concessie)
OV-autoriteit OV-bureau Groningen-Drenthe (OVBGD), Fryslân, Flevoland
Vervoerder(s) Arriva Touring
Duur 1,5 jaar
Periode 03.07.2011 - 12.12.2012
Concessietabel - Concessiekaart

De concessie HOV Groningen-Heerenveen-Lelystad was een lijnconcessie voor de snelle verbindingen tussen Groningen, Heerenveen, Joure, Emmeloord en Lelystad.

Lijnennet

Materieel

Geschiedenis

In 2005 werden de snelle buslijnen tussen Groningen en Lelystad aanbesteed. De verbinding werd tot dan toe gezamenlijk gereden door Connexxion (als Interliner) en Arriva (als Qliner). Deze gedeelte diensten stamden nog uit de tijd van de VEONN en Midnet.

In het "programma van eisen" eiste de provincie dat de nieuwe vervoerder de naam Qliner ging hanteren voor alle ritten. De concessie werd gewonnen door Connexxion.

In 2011 verliep het contract en werd er een nieuwe aanbesteding uitgeschreven met als winnaar Arriva Touring. Het nieuwe contract duurde slechts anderhalf jaar in verband met het gereedkomen van de Hanzelijn. Hierna werd de lijn in tweeën geknipt.

Het deel Groningen-Emmeloord kwam onder beheer van de provincie Fryslân te vallen als onderdeel van de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog.

Het andere deel zou ook vanaf 9 december 2012 onderdeel gaan uitmaken van de IJsselmond. Vanwege een mislukte aanbesteding is dit lijndeel voor een jaar onderhands aan Arriva gegund. Vanaf december 2013 zal dit deel alsnog bij de genoemde cocnessie gaan horen. Een voordeel van het knippen is dat de lijn minder gevoelig wordt voor vertragingen.[1]

Referenties

  1. Busverbinding Lelystad-Groningen blijft