Spoorlijn Zwolle - Almelo: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Arnhem -> Arnhem Centraal)
Regel 12: Regel 12:
 
Vanaf [[dienstregeling 2010]] is deze lijn voor drie jaar lang in tweeën gedeeld geweest vanwege de bouw van de combitunnel in Nijverdal. Er reden in deze periode treinen tussen Zwolle en het tijdelijke station [[Nijverdal West]], bussen tussen de twee Nijverdalse stations, en verder weer treinen tussen Nijverdal en Enschede. Sinds 1 april 2013 rijden er weer doorgaande treinen.
 
Vanaf [[dienstregeling 2010]] is deze lijn voor drie jaar lang in tweeën gedeeld geweest vanwege de bouw van de combitunnel in Nijverdal. Er reden in deze periode treinen tussen Zwolle en het tijdelijke station [[Nijverdal West]], bussen tussen de twee Nijverdalse stations, en verder weer treinen tussen Nijverdal en Enschede. Sinds 1 april 2013 rijden er weer doorgaande treinen.
  
== Toekomst ==
+
== Elektrificatie Zwolle - Wierden ==
In mei 2015 werd bekend gemaakt dat [[VolkerRail]] de aanbesteding voor het elektrificeren van het traject tussen Zwolle en Wierden gewonnen heeft <ref>[http://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2015/05/26/elektrificatie-spoortraject-zwolle-wierden-gegund-aan-volkerrail/ Spoorpro: Elektrificatie spoortraject Zwolle - Wierden gegund aan VolkerRail]</ref>. De werkzaamheden hiervoor gaan in oktober 2015 van start en moeten medio 2017 afgerond zijn. Tijdens de werkzaamheden zal er een groot deel van de tijd 's avonds na acht uur geen treinverkeer rijden tussen Zwolle en Almelo.
+
In mei 2015 werd bekend gemaakt dat [[VolkerRail]] de aanbesteding voor het elektrificeren van het traject tussen Zwolle en Wierden gewonnen heeft <ref>[http://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2015/05/26/elektrificatie-spoortraject-zwolle-wierden-gegund-aan-volkerrail/ Spoorpro: Elektrificatie spoortraject Zwolle - Wierden gegund aan VolkerRail]</ref>. De werkzaamheden hiervoor gaan in oktober 2015 van start en moeten medio 2017 afgerond zijn. Tijdens de werkzaamheden zal er een groot deel van de tijd 's avonds na acht uur geen treinverkeer rijden tussen Zwolle en Almelo. Na de elektrificatie van het traject tussen Zwolle en Wierden kunnen er snellere, goedkopere en milieuvriendelijkere treinen rijden.
  
Verder werd in juni 2015 bekend gemaakt dat [[Syntus]] vanaf december 2017 de treindienst tussen Zwolle, Wierden, Almelo en [[Enschede]] gaat rijden <ref>[http://www.ovmagazine.nl/2015/06/syntus-wint-aanbesteding-overijsselse-lijnen-1515/ OV Magazine: Syntus wint aanbesteding Overijsselse lijnen]</ref>.
+
== Nieuwe vervoerder ==
 +
In juni 2015 werd bekend gemaakt dat [[Syntus]] vanaf december 2017 de treindienst tussen Zwolle, Wierden, Almelo en [[Enschede]] gaat rijden <ref>[http://www.ovmagazine.nl/2015/06/syntus-wint-aanbesteding-overijsselse-lijnen-1515/ OV Magazine: Syntus wint aanbesteding Overijsselse lijnen]</ref>.
  
 
== Traject ==
 
== Traject ==

Versie van 29 jan 2016 om 21:56

Spoorlijn Zwolle - Almelo
Naam Spoorlijn Zwolle - Almelo
Lengte 44,8 km
Geopend 1881
Huidige status In gebruik
Geëlektrificeerd 2017
Aantal sporen 1, Wdn - Aml: 2
Vervoerders NS

De spoorlijn Zwolle - Almelo is geopend in 1881. Het gedeelte tussen Zwolle en Wierden is enkelsporig en niet geëlektrificeerd. De stations Heino, Raalte en Nijverdal hebben allemaal twee sporen zodat treinen elkaar hier kunnen passeren. Tussen Wierden en Almelo loopt de lijn samen met de spoorlijn Deventer - Almelo; dit samenlooptraject is dubbelsporig en geëlektrificeerd.

Vanaf dienstregeling 2010 is deze lijn voor drie jaar lang in tweeën gedeeld geweest vanwege de bouw van de combitunnel in Nijverdal. Er reden in deze periode treinen tussen Zwolle en het tijdelijke station Nijverdal West, bussen tussen de twee Nijverdalse stations, en verder weer treinen tussen Nijverdal en Enschede. Sinds 1 april 2013 rijden er weer doorgaande treinen.

Elektrificatie Zwolle - Wierden

In mei 2015 werd bekend gemaakt dat VolkerRail de aanbesteding voor het elektrificeren van het traject tussen Zwolle en Wierden gewonnen heeft [1]. De werkzaamheden hiervoor gaan in oktober 2015 van start en moeten medio 2017 afgerond zijn. Tijdens de werkzaamheden zal er een groot deel van de tijd 's avonds na acht uur geen treinverkeer rijden tussen Zwolle en Almelo. Na de elektrificatie van het traject tussen Zwolle en Wierden kunnen er snellere, goedkopere en milieuvriendelijkere treinen rijden.

Nieuwe vervoerder

In juni 2015 werd bekend gemaakt dat Syntus vanaf december 2017 de treindienst tussen Zwolle, Wierden, Almelo en Enschede gaat rijden [2].

Traject

  Station
Route 0sr.svg Zwolle
Route AtnR.png lijn naar Leeuwarden en lijn naar Stadskanaal  
Route AtnL.png lijn naar Arnhem Centraal  
Route rsrg.svg Laag Zuthem  
Route rsr.svg Heino
Route vAtvL.png lijn van Deventer  
Route rsr.svg Raalte
Route brug.png Overijssels Kanaal  
Route vAtnR.png lijn naar Ommen  
Route ViWo.png N35  
Route rsrg.svg Haarle  
Route rsrg.svg Nijverdal West  
Route KruisO2.png lijn van Neede naar Hellendoorn  
Route rsr.svg Nijverdal
Route brug.png Regge  
Route AtvL.png lijn van Deventer  
Route rsr.svg Wierden
Route ViWo.png N36  
Route brug.png Twentekanaal  
Route AtvR.png lijn van Mariënberg  
Route rs0.svg Almelo

Dienstregeling

Historische dienstregeling

Dienstregeling 2024

Treinsoort Treinserie Frequentie Traject Vervoerder Opmerkingen
Intercity 17900 1x/uur Zwolle - Enschede Keolis Nederland Rijdt alleen op werkdagen overdag.
Sprinter 7900 2x/uur Zwolle - Enschede Keolis Nederland

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: