OAD

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Fogeltje (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2013 om 17:25 (Stalling in Zeeland bestaat al langer)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Overijsselse Autobus Diensten, OAD, is in 1942 ontstaan uit de samenvoeging van de bedrijven van ter Haar uit Borne, Muller uit Holten en Hodes uit Rijssen. 3 bedrijven die, evenals vele andere busbedrijven, begin jaren 20 van de vorige eeuw zijn ontstaan. De allereerste lijndienst die gereden werd was die van Gerard ter Haar uit Borne in 1924. De lijn ging van Borne via Zenderen naar Almelo( thans Connexxion lijn 51). Muller begon zijn eerste buslijn tussen Rijssen en Holten en Hodes tussen Enter, Rijssen, Wierden en Almelo. In de Tweede Wereldoorlog werden veel bussen geconfisqueerd voor oorlogsdoeleinden en hebben de 3 heren de handen in een geslagen. Na de oorlog vond er een herschikking van lijnen plaats waarbij de lijn Borne-Almelo naar de TET ging en de OAD zich ging richten op West Twente en grote delen van Salland.

Begin jaren 50 begon de dagtochten en de reizen aan populariteit toe te nemen en de OAD, toen onder leiding van de 2e generatie ter Haar, maakte daar gebruik van om de bussen die in de zomermaanden toch stil stonden in te zetten voor toervervoer. Dit bleek zo succesvol dat met de komst van Joop ter Haar de nadruk helemaal op de toer kwam te liggen en het lijndienst gedeelte maar bijzaak werd. In de jaren 90 ging de OAD al een samenwerking aan met de GVM die in 1997 bij Oostnet verder ging. In 2002 moest er zoveel geïnvesteerd worden dat het voor het bedrijf niet lonend meer was. Hierop heeft de OAD de concessie Salland over gedragen aan partner Syntus.

Nog steeds zijn er chauffeurs van de OAD te vinden op de lijnen van Syntus, evenals voormalige OAD bussen in Syntus huisstijl als bussen in OAD huisstijl met Syntus logo's. In december 2013 is het dan daadwerkelijk afgelopen met het OAD tijdperk wanneer Syntus de nieuwe concessie Twents gaat rijden.

Interessant detail is dat bij het aantreden van Cees Anker bij de TET hij aan Joop ter Haar heeft aangegeven dat de TET de OAD wel zou overnemen. Na 25 jaar vindt er wel een overname plaats, maar precies andersom door Syntus(als rechtsopvolger van de OAD lijndienst). Met als bijzondere noot dat Cees Anker nu directeur bij Syntus is. Vanaf 8 december 2013 is dan ook de lijn Borne-Almelo weer bij de rechtsopvolger van de OAD en ter Haar.

Vanaf 13 december 2009 reed OAD vanuit Zeeland in Noord-Brabant als onderaannemer voor Novio één buslijn van Uden naar Nijmegen. Hiervoor had OAD bussen van Connexxion gekocht. Deze bussen reden in het kleurenschema van Breng, de productnaam waaronder Novio het vervoer in de regio Nijmegen verzorgt. De bussen waren uitgerust met Infoxx en aangesloten op de verkeersleiding van Connexxion. Per 9 december 2012 werd de overeenkomst beëindigd toen Hermes het busvervoer in Nijmegen overnam van Novio. Hermes ging zelf de lijndienst uitvoeren.

De stallingen waaruit de OAD haar bussen inzette waren Goor, Rijssen en Holten, waarbij in Holten het hoofdkantoor gevestigd was. In 1986 werd in Goor een nieuwe bedrijfspand gebouwd waar alle bussen werden gestald, ook de bussen van Rijssen en Holten. Hierdoor werd de stalling Rijssen verkocht en het stallingsgedeelte en werkplaats in Goor omgebouwd naar kantoor t.b.v. de reisorganisatie. In de jaren 90 breidde de OAD zich ook, net als andere transportondernemers, uit in Polen met een werkplaats en stalling. Later kwam daar in Hoofddorp een stalling bij t.b.v. enkele tourbussen, de besloten lijndienst IJmuiden-Amsterdam van DFDS Seaways en het werknemersvervoer op het Amsterdamse bedrijventerrein Westpoort. In december 2009 reed OAD ook vanuit Zeeland met streekbussen. Hier was al een stalling van OAD/Van Dongen gevestigd voor tourbussen. Ook Arriva stalde hier een deel van haar streekbussen.

Het wagenpark van de OAD was vanaf het begin al een bij elkaar gekocht groepje bussen, vanaf de jaren 50 werd er pas structureel bij 1 of enkele leveranciers gekocht waarbij Domburg en BOVA de meeste bussen aan de OAD hebben geleverd. Met name de tourbussen als de Benelux, Europa en Futura waren zeer populair bij de OAD. Later werden er ook series Mercedes en Neoplan besteld pas sinds de laatste 15 jaar ook Van Hool bussen. De 1000e bus van de OAD, met nummer 251, werd Joop ter Haar gedoopt en was de eerste nieuwe VDL Futura die de VDL-BOVA Magiq heeft opgevolgd. De meest bijzonder bussen van de OAD waren o.a. de AEC Regal uit 1950, welke ergens in den lande nog bewaard is, en de serie van 16 BOVA Xpress lijndienstwagens, de eerste semi-lagevloerbus van Nederlandse makelij.