Lijn 61 Maastricht Busstation - Sittard Busstation/NS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 61
Vervoerder(s) VSL (1982 - 1995),
Hermes (1995 - 2006)
Concessie Zuid-Limburg (2002-2006)
Regio Zuid-Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten MB200,
Den Oudsten B88,
Den Oudsten Alliance,
VDL Berkhof Ambassador
Periode 24 mei 1982 t/m 9 december 2006
Voorganger(s) 1
Opvolger(s) 420
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag reed niet

Lijn 61 reed van Maastricht via Rothem, Meerssen, Maastricht Aachen Airport, Beek, Neerbeek en Geleen naar Sittard.

Route

Halte
  Maastricht, Station  
  Maastricht, Wilhelminasingel  
  Maastricht, Markt  
  Maastricht, Boschstraat  
  Maastricht, Bosscherweg/Noorderbrug  
  Maastricht, Meerssenerweg 71  
  Maastricht, Kemenadeplein  
  Mariënwaard, Mariënwaard  
  Rothem, Kruispunt  
  Meerssen, Sint-Josephstraat  
  Meerssen, Viaduct  
  Moorveld, Vertrekhal  
  Moorveld, Bedrijvenpark  
  Geverik, Viaduct  
  Beek, Villapark  
  Beek, Centrum  
  Beek, Prins Mauritslaan/Kennedylaan  
  Neerbeek, Prins Mauritslaan  
  Geleen, Jos Klijnenlaan  
  Geleen, Boerhaavestraat  
  Geleen, Kluis  
  Geleen, Busstation (voorheen Rijksweg/Centrum)    
  Geleen, Pastoor Vonckenstraat  
  Geleen, Eindstraat  
  Geleen, Rijksweg Noord  
  Sittard, Kleindorp  
  Sittard, Geuweg  
  Sittard, Technische School  
  Sittard, Stadsschouwburg  
  Sittard, Station  

Geschiedenis

Op 24 mei 1982 werd ook bij de VSL de Mobilofoon geïntroduceerd. Dit systeem kan echter geen dubbele lijnnummers verwerken, daarom werd deze introductie meteen aangegrepen om de oerwoud van lijnnummers aan te pakken. De oude lijn 1 ging voortaan rijden onder het nieuwe lijnnummer 61. De lijn bleef (vrijwel) ongewijzigd van maandag t/m zaterdag overdag en zondagmiddag 2x/uur rijden en in de avonduren en op zondag tot 13:20 1x/uur.

Vanaf 31 mei 1987 ging de lijn tussen Beek en Geleen via Neerbeek en Geleen-Zuid rijden, zodat een deel van de route van lijn 51 werd overgenomen. De dienstregeling bleef op hoofdlijnen gelijk.

In de VSL Dienstregeling 1988/1989 was de dienstregeling nog steeds grotendeels gelijk. Alleen reden op zondag voortaan de bussen maar één keer per uur. Behalve zondagavond van Sittard naar Beek, daar werd een halfuursdienst gereden.

Op 29 mei 1994 werd een speciale zomerdienstregeling geïntroduceerd. Dit betekende dat de frequentie in de daluren en op zaterdag verlaagd werd naar 1x/uur vanwege het geringere aantal reizigers. Ook werd de dienstregeling, in het kader van bezuinigingen, op zondag aangepast. Tussen Sittard en Beek bleef de lijn ongewijzigd rijden, waarna verder gereden werd als lijn 51.

Op 30 mei 1999 kwam de koppeling tussen deze lijn en lijn 51 in Beek te vervallen. Hiermee kreeg het gebied rond Maastricht-Aachen Airport ook op zondag weer een busverbinding.

Op 22 oktober 2000 werd een nieuwe Interlinerverbinding geïntroduceerd tussen Sittard en Maastricht. Dientengevolge werd de frequentie van deze buslijn verlaagd van een halfuursdienst naar een uurdienst. In combinatie met de Interliner bleef over het hele traject elk half uur een bus rijden.

In de dienstregeling 2004 werd op maandag t/m ztaerdag overdag een basisuurdienst gereden, met in de spitsrichting buiten vakantieperioden extra ritten. In de ochtendspits reed één toegevoegde rit van Rothem naar Sittard en twee ritten van Beek naar Maastricht. 's Avonds en op zondag reed de bus niet.
Vanaf 14 december 2003 verviel de route via Neerbeek en Geleen-Zuid en ging de voortaan altijd via de Rijksweg naar Sittard rijden. Dit was mede het gevolg van het inrichten van enkele straten in Geleen-Zuid tot 30km-zone.

Vanaf 9 januari 2005 ging de lijn in Maastricht voortaan in beide richtingen via de Stationslaan rijden. De route via de Sint-Maartenslaan en de gelijknamige halte kwam te vervallen.

Per 10 december 2006 ging een nieuwe concessie Zuid-Limburg van start, die ontstaan was door samenvoeging van de drie bestaande concessies in Zuid-Limburg. Deze was gewonnen door nieuwkomer Veolia Transport.
Deze lijn werd toen opgeheven. Tussen Maastricht en Beek ging voortaan de verlengde lijn 420 (Beek - Maastricht - Aachen) rijden en reizigers tussen Beek en Sittard hadden een goed alternatief met de nieuwe lijnen 1 en 2 die rechtstreeks via de Rijksweg van/naar Sittard gingen rijden. Het aantal reismogelijkheden nam wel flink toe; voortaan wordt overdag elk half uur gereden en in de avonduren elk uur.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1997/1998 kreeg de lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Van maandag t/m vrijdag reden twee ritten (op zaterdag de eerste rit) van Beek naar Sittard 's ochtendsvroeg als lijntaxi. Van maandag t/m vrijdagavond na 21:00, op zaterdag en zondag na 18:00 nam de lijntaxi alle ritten over, op zondag werd alleen tussen Sittard en Beek gereden.

In de dienstregeling 1999/2000 ging de lijntaxi in de avonduren en op zondag weer over het hele traject rijden. Slechts een enkele rit aan het begin of einde van de dienstregeling bleef alleen nog tussen Sittard en Beek rijden.

Op 22 oktober 2000 werd de lijntaxi in Zuid-Limburg weer opgeheven. De eerste twee ritten van Beek naar Sittard werden geschrapt. De ritten van maandag- t/m vrijdagavond richting Sittard werden geschrapt, maar richting Maastricht bleven deze nog wel rijden. Op zaterdagochtend werd de eerste rit eveneens geschrapt, alsmede de rit rond 21:50 's avonds richting Maastricht, de overige ritten op zaterdag gingen wel weer als vaste lijnbus rijden. Op zondagavond werden de ritten ook omgezet naar een vaste lijnbus, met uitzondering van de laatste rit naar Sittard en de laatste twee ritten naar Maastricht.


Voormalige route(s)

Voormalige route via Neerbeek/Geleen-Zuid (05-1987 - 12-2003)

Halte
  Neerbeek, Prins Mauritslaan  
  Neerbeek, Kerk  
  Neerbeek, Aldenhofstraat/Neerbeekerstraat  
  Geleen, Europalaan/Van Akenstraat  
  Geleen, Bejaardencentrum  
  Geleen, Liennaertsstraat/Europalaan  
  Geleen, Liennaertsstraat/Zuidhof  
  Geleen, Rembrandtlaan/Marisstraat  
  Geleen, Rembrandtlaan 6  
  Geleen, Nachtegaalstraat  
  Geleen, Rijksweg/Centrum