Dienstregeling concessie GD 2016: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Eerste opzet)
 
Regel 1: Regel 1:
{{Meebezig}}
 
 
Op '' '''13 december 2015''' '' gaat voor de concessies [[Concessie GD|Groningen-Drenthe]], [[Concessie Kleinschalig OV Groningen-Drenthe|Kleinschalig OV GD]] en [[Concessie HOV Groningen-Drenthe|HOV GD]] de nieuwe dienstregeling in.  
 
Op '' '''13 december 2015''' '' gaat voor de concessies [[Concessie GD|Groningen-Drenthe]], [[Concessie Kleinschalig OV Groningen-Drenthe|Kleinschalig OV GD]] en [[Concessie HOV Groningen-Drenthe|HOV GD]] de nieuwe dienstregeling in.  
  
Het aantal wijzigingen per 13 december 2015 is redelijk beperkt. Rond maart 2016 en in de zomer van 2016 volgen grotere wijzigingen, waaronder het uitbreiden van [[Qlink]], omdat nog niet overal de juiste infrastructuur gereed is.
+
Per december vinden grove wijzigingen plaats, hierin wordt o.a. het aanbod op zwakke lijnen ingeperkt, terwijl dit uitgebreid wordt als er meer vraag is. Rond maart 2016 en in de zomer van 2016 volgen nog meer wijzigingen, waaronder het uitbreiden van [[Qlink]], omdat nog niet overal de juiste infrastructuur gereed is.
  
 
''Om onduidelijkheden te voorkomen staan alle lijnen die wijzigen hier vermeld, ook al behoren ze tot een deelconcessie.''
 
''Om onduidelijkheden te voorkomen staan alle lijnen die wijzigen hier vermeld, ook al behoren ze tot een deelconcessie.''
  
 
== Wijzigingen per 13 december 2015 ==
 
== Wijzigingen per 13 december 2015 ==
 +
=== Stadsdienst Assen ===
 +
* [[Lijn 1 Assen, TT-Circuit - Martin Luther Kingweg]]
 +
De bestaande lijnen 1 en 4 worden samengevoegd tot een nieuwe lijn 1 tussen het TT-circuit, Station en Marsdijk. Van maandag t/m zaterdag overdag wordt met een grote bus elk half uur gereden en in de avonduren, op zaterdagochtend tot 10:00 en zondag de hele dag wordt met een [[Mercedes-Benz Sprinter|kleinere bus]] elk uur gereden.
 +
 +
* [[Lijn 2 Assen, Ziekenhuis - Martin Luther Kingweg]]
 +
Deze lijn wordt opgeheven. Reizigers naar Peelo kunnen voortaan gebruik maken van lijn 83, maar deze stopt alleen langs de rand van de wijk.
 +
 +
* [[Lijn 3 Ringlijn Assen, Station - Vredeveld]]
 +
Deze lijn wordt opgeheven.
 +
 +
* [[Lijn 4 Assen, Station - TT-circuit]]
 +
Deze lijn wordt samengevoegd met lijn 1 tot een nieuwe lijn 1 tussen het TT-circuit, Station en Marsdijk.
 +
 +
* [[Lijn 5 Ringlijn Assen, Selma Lagerlöflaan - Noorderpark]]
 +
Deze lijn wordt opgeheven.
 +
 +
* [[Lijn 12 Ringlijn Assen, Martin Luther Kingweg - Station]]
 +
Deze lijn wordt opgeheven.
 +
 +
=== Stadsdienst Emmen ===
 +
* [[Lijn 3 Ringlijn Emmen, Station - Rietlanden]]
 +
Op koopavonden rijdt om 21:30 een extra rit naar de Rietlanden.
 +
 +
* [[Lijn 4 Ringlijn Emmen, Station - Bargeres]]
 +
Op koopavonden rijdt om 21:31 een extra rit naar de Rietlanden.
 +
 +
* [[Lijn 12 Ringlijn Emmen, Station - Angelslo]]
 +
In de ochtendspits gaan de ritten naar het Station via de Hondsrugweg en de Centrumhalte rijden en in de middagspits geldt dezelfde route in omgekeerde richting. De rit van 13:00 vanuit Meerdijk vervalt, maar om 16:58 wordt een extra rit toegevoegd.
 +
 
=== Stadsdienst Groningen (incl. Qlink) ===
 
=== Stadsdienst Groningen (incl. Qlink) ===
 +
* [[Lijn 3 Leek Bousemalaan/Leek Oostindië - Groningen Lewenborg]]
 +
Op de Peizerweg wordt achter het bedrijf Iederzz een nieuwe bushalte ''Bedrijven Peizerweg'' toegevoegd.
 +
 +
* [[Lijn 4 Roden Dorth - Groningen Beijum]]
 +
Op de Peizerweg wordt achter het bedrijf Iederzz een nieuwe bushalte ''Bedrijven Peizerweg'' toegevoegd.
 +
 +
=== Stadsdienst Hoogeveen ===
 +
* [[Lijn 1 Ringlijn Hoogeveen, Station - Schutlanden]]
 +
Deze lijn wordt opgeheven. Een deel van de route wordt overgenomen door het nieuwe stadsbusconcept "De Bij".
  
=== Stadsdienst Emmen ===
+
* [[Lijn 2 Ringlijn Hoogeveen, Station - Krakeel]]
 +
Deze lijn wordt opgeheven. Een deel van de route wordt overgenomen door het nieuwe stadsbusconcept "De Bij".
  
=== Stadsdienst Assen ===
+
=== Stadsdienst Meppel ===
 +
* [[Lijn 1 Meppel, Parnassia - Het Erf]]
 +
Deze lijn wordt opgeheven. Een deel van de route wordt overgenomen door de nieuwe stadslijn. De route in Berggierslanden vervalt, maar daarvoor de plaats worden de noordelijke woonwijken beter bediend.
  
 
=== Streeklijnen ===
 
=== Streeklijnen ===
 +
* [[Lijn 11 Winschoten Station - Bourtange De Vesting]]
 +
In Winschoten rijdt deze lijn niet meer via de Amstelstraat, maar via de Blijhamsterweg, dus dezelfde route als lijn 14. Door deze routewijziging verschuiven de vertrek- en aankomsttijden ietsjes. In de avonduren en het weekeinde wijzigen de vertrek- en aankomsttijden.
  
=== Buurtbussen ===
+
* [[Lijn 12 Ringlijn Winschoten Station - Bellingwolde]]
 +
De eerste rit gaat ongeveer 4 minuten vroeger rijden, hierdoor wordt overstap op de trein naar [[Groningen]] iets verruimd. De ritten van 19:08 en 20:08 vanuit Winschoten gaan voortaan met een grote bus rijden, vanwege het toegenomen passagiersaanbod. Reserveren voor deze ritten is dan niet meer nodig.
 +
 
 +
* [[Lijn 13 Veendam Station - Winschoten Station]]
 +
Alle ritten gaan in beide richtingen één minuut vroeger rijden, hierdoor wordt de aansluiting op de trein in Veendam beter.
 +
 
 +
* [[Lijn 14 Stadskanaal Busstation - Winschoten Station]]
 +
De rit van 07:24 van Stadskanaal naar Winschoten vervalt. Reizigers vanuit Blijham kunnen op dat moment gebruik maken van een vaste rit op lijn 11. Op de ritten in de avonduren en het weekeinde verschuiven de vertrek- en aankomsttijden, waardoor de aansluitingen onderweg verbeterd worden.
 +
 
 +
* [[Lijn 15 Emmen Station - Stadskanaal Busstation]]
 +
Tussen Emmen en Valthe gaat deze lijn voortaan via Klijndijk en de woonwijk Emmermeer rijden. Reizigers naar Weerdinge maken voortaan gebruik van lijn 28. Als gevolg hiervan wijzigen de vertrek- en aankomsttijden op dit traject.
 +
 
 +
* [[Lijn 20 Assen Station - Meppel Station]]
 +
Buiten de schoolvakanties worden vier extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd; om 12:45 en 13:15 vanaf de Jan Tooroplaan (Meppel) naar Assen en om 12:43 en 13:13 van Assen naar Meppel. Hierdoor rijdt lijn 20 tussen 12:00 en 17:00 elk half uur in beide richtingen. Op zaterdag wordt de grote bus weer vervangen door een [[Mercedes-Benz Sprinter|Midibus]] met 15 zitplaatsen.
 +
 
 +
* [[Lijn 22 Assen Station - Zweeloo Busstation]]
 +
Tussen Assen en Zweeloo verschuiven de vertrek- en aankomsttijden ongeveer een half uur, hierdoor worden de aansluitingen bij station [[Beilen]] verbeterd. De extra ritten in de spitsuren tussen Zweeloo en Emmen verschuiven ongeveer een half uur.
 +
 
 +
* [[Lijn 27 Hoogeveen Station - Emmen Station]]
 +
De vertrek- en aankomsttijden wijzigen. Overdag vertrekken de meeste ritten ongeveer een kwartier eerder uit Hoogeveen en Emmen. In de avonduren vertrekken de ritten juist een kwartier later vanuit beide eindpunten. De laatste rit vanuit Hoogeveen vertrekt voortaan om 23:52, in aansluiting op de Intercity uit [[Zwolle]].
 +
 
 +
* [[Lijn 28 Emmen Station - Gieten N33/N34]]
 +
Tussen Emmen en Valthe gaat deze lijn voortaan via Weerdinge rijden i.p.v. Klijndijk. Reizigers naar Klijndijk en de woonwijk Emmermeer kunnen voortaan gebruik maken van lijn 15. Als gevolg hiervan wijzigen de vertrek- en aankomsttijden.
 +
 
 +
* [[Lijn 31 Ommen Station - Hoogeveen Station]]
 +
De eerste rit in de ochtendspits vanuit Zuidwolde naar Ommen, begint voortaan al in Hoogeveen.
 +
 
 +
* [[Lijn 32 Meppel Station - Hoogeveen Station]]
 +
In de ochtendspits wordt de rit van 06:19 uit Meppel geschrapt.
 +
 
 +
* [[Lijn 35 Steenwijk Station - Beilen Station]]
 +
De extra rit vanuit Frederiksoord en de reguliere rit vanuit [[Beilen]] worden samengevoegd tot één doorgaande rit van Beilen naar Steenwijk. Alle ritten worden voortaan gereden door een [[Mercedes-Benz Sprinter|Midibus]] met 15 zitplaatsen.
 +
 
 +
* [[Lijn 36 Hoogeveen Station - Spier Kalverkampen]]
 +
Komende vanuit Hoogeveen wordt deze lijn ingekort tot Spier. Reizigers naar Dieverbrug kunnen dan overstappen op lijn 35 richting Steenwijk. Hierdoor wijzigen ook de vertrek- en aankomsttijden op alle haltes.
 +
 
 +
* [[Lijn 37 Hoogeveen Station - Orvelte Zuideresweg]]
 +
Komende vanuit Hoogeveen rijdt deze lijn na Mantinge niet meer naar Witteveen en Orvelte, maar naar Westerbork. Hierdoor wijzigen de vertrek- en aankomsttijden en reizigers naar Witteveen en Orvelte kunnen voortaan gebruik maken van de nieuwe LijnBelBus 237. De ritten in de middagspits richting Hoogeveen gaan voortaan via het industrieterrein rijden (Pascalstraat) en stoppen dan niet op tussengelegen haltes.
 +
 
 +
* [[Lijn 38 Hoogeveen Station - Echten Koekangerweg]]
 +
Vanwege het zeer geringe aantal reizigers wat nog van deze lijn gebruik maakt, gaan de vaste ritten in de spitsuren voortaan als [[LijnBelBus]] rijden en vervallen alle ritten in de daluren en na 18:00 uur.
 +
 
 +
* [[Lijn 39 Meppel Station - Koekange Rotonde N375]]
 +
Het traject tussen Oosteinde en de N375 in Koekange vervalt. Door de route in te korten kunnen de aansluitingen in Meppel verruimd worden, wat weer ten goede komt van de reizigers. Reizigers naar Oosteinde kunnen nog steeds gebruik maken van lijn 32.
 +
 
 +
* [[Lijn 41 Beilen Station - Borger P+R N34]]
 +
De vertrek- en aankomsttijden verschuiven ongeveer een kwartier.
 +
 
 +
* [[Lijn 42 Emmen Station - Vlagtwedde Marke]]
 +
In de schoolvakanties en het weekeinde verschuiven de vertrek- en aankomsttijden met enkele minuutjes. Hierdoor wordt de aansluiting op lijn 14 in Vlagtwedde verbeterd.
 +
 
 +
* [[Lijn 48 Steenwijk Station - Havelte Johannes Post Kazerne]]
 +
In Havelte gaan alle ritten in beide richtingen weer via het centrum van deze plaats reizen. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen hierdoor.
 +
 
 +
* [[Lijn 50 Groningen Centraal Station - Assen Station]]
 +
Op schooldagen rijdt om 07:44 een extra rit van Vries naar Assen Marsdijk, vanwege de grote drukte op de volgende rit van 07:49. Hierdoor wordt de scholierendrukte beter gespreid.
 +
 
 +
* [[Lijn 51 Groningen Centraal Station - Assen Station / Gieten OV-Knooppunt]]
 +
De bestaande lijnen 54 en 58 worden aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe lijn 51. De bestaande routes blijven gehandhaafd, alleen in Haren wordt een afwijkende route gereden. De gehele route wordt in de spitsuren 1x/uur gereden, het andere half uur rijdt deze rit na Zuidlaren naar Gieten. In de daluren en op zaterdag wordt tussen Groningen en Onnen elk half uur gereden en rijdt 1x/uur een [[Mercedes-Benz Sprinter|kleiner busje]] tussen Onnen en Assen. Op zaterdag wordt tussen Assen en Annen elk uur gereden en op zondag elke 2 uur. Tussen Annen en Onnen ridjt dan een aansluitende [[LijnBelBus]].
 +
 
 +
* [[Lijn 53 Assen Station - Gieten OV Knooppunt N33/N34]]
 +
De vaste ritten in de spitsuren gaan weer als [[LijnBelBus]] rijden. Reizigers van de vaste ritten kunnen voortaan gebruik maken van extra ritten op lijn 110.
 +
 
 +
* [[Lijn 54 Groningen Centraal Station - Gieten OV-Knooppunt N33/N34]]
 +
Deze lijn wordt samengevoegd met lijn 58 tot een nieuwe lijn 51.
 +
 
 +
* [[Lijn 57 Gieten OV Knooppunt N33/N34 - Annen Rotonde]]
 +
Het traject tussen Annen en Anloo komt weer te vervallen, reizigers kunnen op dit traject gebruik maken van de nieuwe lijn 51. In Annen ligt het eindpunt voortaan bij de rotonde.
 +
 
 +
* [[Lijn 58 Groningen Centraal Station - Assen Station]]
 +
Deze lijn wordt samengevoegd met lijn 58 tot een nieuwe lijn 51. De directe busverbinding tussen Glimmen en Zuidlaren komt hiermee te vervallen.
 +
 
 +
* [[Lijn 59 Gieten N33/N34 - Emmen Station]]
 +
In Emmen gaat deze buslijn voortaan via de woonwijk Emmermeer rijden. Hierdoor wijzigen de vertrek- en aankomsttijden.
 +
 
 +
* [[Lijn 71 Veendam Station - Alteveer Veenhofsweg]]
 +
De vertrek- en aankomsttijden wijzigen om aan te kunnen blijven sluiten op lijn 14.
 +
 
 +
* [[Lijn 73 Groningen Centraal Station - Emmen Station]]
 +
Een groot deel van de extra bussen ten behoeve van asielzoekers in Ter Apel blijven rijden. In de avonduren worden enkele van deze ritten definitief in de dienstregeling opgenomen.
 +
 
 +
* [[Lijn 79 Zuidbroek Station - Scheemda Busstation]]
 +
De vertrek- en aankomsttijden wijzigen om in Scheemda aan te kunnen blijven sluiten op lijn 119.
 +
 
 +
* [[Lijn 110 Winschoten Station - Assen Station]]
 +
In de spitsuren gaan extra ritten rijden tussen Assen en Gieten ter vervanging van de vaste ritten op lijn 53. De rit van 06:51 vanuit Veendam gaat 10 minuten vroeger rijden, hierdoor wordt de aansluiting in Gieten verruimd. Op werkdagen gaan de laatste bussen eveneens 10 minuten later rijden.
 +
 
 +
* [[Lijn 119 Delfzijl Station - Winschoten Station]]
 +
In Delfzijl rijdt deze lijn niet meer via het Ziekenhuis. Hierdoor wijzigen de vertrek- en aankomsttijden en ontstaat in Scheemda een goede overstap van/op de trein, zodat treinreizigers naar Wagenborgen en Delfzijl een goede aansluiting hebben. De laatste bus vertrekt enkele minuten later, zodat de verbroken aansluiting naar Groningen hersteld wordt.
 +
 
 +
* [[Lijn 171 Veendam Station - Groningen Zernike]]
 +
De rit van 06:28 vanuit Veendam gaat 10 minuten eerder rijden, om zo beter aan te sluiten op de werktijden van het UMCG. De bus van 08:48 vanuit Veendam gaat na het Kwinkenplein verder rijden naar Zernike en de rit van 09:45 vanaf het Kwinkenplein begint voortaan al om 09:31 bij de Zernikecampus. In de middagspits vertrekken de ritten vanaf Zernike veelal enkele minuten later, zodat beter aangesloten wordt op de lestijden.
 +
 
 +
* [[Lijn 174 Groningen Centraal Station - Veendam Station]]
 +
Op zaterdagavond worden enkele vaste ritten omgezet naar [[LijnBelBus]]ritten. Indien reizigers van deze ritten gebruik willen maken, moet minimaal één uur van tevoren gereserveerd worden.
 +
 
 +
=== Qliners ===
 +
* [[Lijn 300 Groningen Centraal Station - Klazienaveen Centrum]]
 +
Op zaterdag en zondag gaat deze lijn al vanaf 09:00 elk half uur rijden, omdat het aantal reizigers alleen maar blijft toenemen. Op enkele tussengelegen haltes wijzigen de vertrek- en aankomsttijden om beter op tijd te kunnen rijden.
 +
 
 +
* [[Lijn 309 Groningen Centraal Station - Assen Kloosterveen]]
 +
Tussen 10:00 en 13:00 gaat deze lijn ook elk kwartier rijden, met uitzondering van de zomervakantie. In de avonduren verschuiven de vertrek- en aankomsttijden met een kwartier. De eerste en laatste bus gaan ongeveer een kwartier later rijden. De vroege rechtstreekse ochtendritten komen te vervallen.
 +
 
 +
* [[Lijn 312 Groningen Centraal Station - Stadskanaal Busstation]]
 +
In de spitsuren wijzigen de vertrek- en aankomsttijden, waardoor beter op tijd kan worden gereden. Om 13:32 rijdt een extra rit van Stadskanaal naar Groningen.
 +
 
 +
=== Schoolbussen ===
 +
* [[Lijn 626 Emmen Station - Nieuw Schoonebeek Hoek Dordseweg]]
 +
In de ochtendspits gaan de ritten iets eerder vertrekken.
 +
 
 +
* [[Lijn 650 Groningen Centraal Station - Assen Martin Luther Kingweg]]
 +
In Groningen gaat deze lijn via de Vondellaan naar het Station rijden, de route via de Herenweg vervalt.
 +
 
 +
* [[Lijn 660 Middelstum Concordiaplein - Loppersum Station]]
 +
Deze lijn wordt vanwege de geringe bezetting opgeheven.
  
 
=== Overigen ===
 
=== Overigen ===
 +
* [[Lijn 237 Nieuwe Balinge Haarweg - Westerbork Burg. van Weezelplein]]
 +
Onder dit lijnnummer rijdt een nieuwe [[LijnBelBus]] tussen Nieuw Balinge, Witteveen, Orvelte en Westerbork in aansluiting op lijn 37 uit Hoogeveen.
 +
 +
* [[Lijn 245 Ringlijn Delfzijl, Station - Farmsum]]
 +
De vertrek- en aankomsttijden verschuiven ongeveer een half uur. Tijdens de spitsuren krijgt Tuikwerd hierdoor een halfuursdienst i.c.m. lijn 61.
 +
 +
* [[Lijn 254 Ringlijn Haren, Station - Raadhuisplein]]
 +
Deze lijn wordt opgeheven. Reizigers vanuit Haren kunnen voortaan gebruik maken van lijn 51.
 +
 +
* [[Lijn 271 Veendam Station - Wildervank Westerhave]]
 +
Deze lijn wordt vervangen door een buurtbus met het nieuwe lijnnnummer 510.
 +
 +
* [[Lijn 273 Ter Apel, Busstation - Asielzoekerscentrum]]
 +
Deze lijn wordt opgeheven. Reizigers kunnen gedeeltelijk gebruik maken van lijn 73.
 +
 +
* [[Lijn 510 Veendam Station - Wildervank Westerhave]]
 +
Dit is het nieuwe lijnnummer voor de servicebus Veendam, die voorheen onder het lijnnummer 271 reed. De lijn wordt voortaan gereden door vrijwilligers en reizigers moeten voortaan een kaartje bij de chauffeur kopen en de OV-Chipkaart kan niet meer gebruikt worden.
 +
 +
* [[Lijn 512 Stadskanaal Busstation - Sellingen Kerkpad]]
 +
In de ochtendspits gaan twee ritten op verzoek via de Belgiëlaan rijden. In de zomermaanden vervalt het traject tussen Sellingen Dorp en de Camping Barkhoorn vanwege het geringe aantal reizigers.
 +
 +
* [[Lijn 562 Loppersum Station - Uithuizen Station]]
 +
Vanwege de zeer geringe bezetting gaan de ritten in de daluren voortaan als [[LijnBelBus]] rijden. In de spitsuren wijzigt er niets en blijven vrijwillegers als vaste bus rijden.
 +
 +
* [[Lijn 817 Bad Nieuweschans Bronbastion - Finsterwolde Dwarsstraat]]
 +
De vertrek- en aankomsttijden wijzigen om beter aan te kunnen sluiten op de treinen in [[Bad Nieuweschans]].
 +
 +
== Wijzigingen per 6 maart 2016 ==
 +
* [[Lijn 73 Groningen Centraal Station - Emmen Station]]
 +
''De wijzigingen zijn nog niet bekend''
  
 
[[Categorie:Concessie GD|GD 2016]]
 
[[Categorie:Concessie GD|GD 2016]]

Versie van 19 nov 2015 om 21:57

Op 13 december 2015 gaat voor de concessies Groningen-Drenthe, Kleinschalig OV GD en HOV GD de nieuwe dienstregeling in.

Per december vinden grove wijzigingen plaats, hierin wordt o.a. het aanbod op zwakke lijnen ingeperkt, terwijl dit uitgebreid wordt als er meer vraag is. Rond maart 2016 en in de zomer van 2016 volgen nog meer wijzigingen, waaronder het uitbreiden van Qlink, omdat nog niet overal de juiste infrastructuur gereed is.

Om onduidelijkheden te voorkomen staan alle lijnen die wijzigen hier vermeld, ook al behoren ze tot een deelconcessie.

Wijzigingen per 13 december 2015

Stadsdienst Assen

De bestaande lijnen 1 en 4 worden samengevoegd tot een nieuwe lijn 1 tussen het TT-circuit, Station en Marsdijk. Van maandag t/m zaterdag overdag wordt met een grote bus elk half uur gereden en in de avonduren, op zaterdagochtend tot 10:00 en zondag de hele dag wordt met een kleinere bus elk uur gereden.

Deze lijn wordt opgeheven. Reizigers naar Peelo kunnen voortaan gebruik maken van lijn 83, maar deze stopt alleen langs de rand van de wijk.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt samengevoegd met lijn 1 tot een nieuwe lijn 1 tussen het TT-circuit, Station en Marsdijk.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Stadsdienst Emmen

Op koopavonden rijdt om 21:30 een extra rit naar de Rietlanden.

Op koopavonden rijdt om 21:31 een extra rit naar de Rietlanden.

In de ochtendspits gaan de ritten naar het Station via de Hondsrugweg en de Centrumhalte rijden en in de middagspits geldt dezelfde route in omgekeerde richting. De rit van 13:00 vanuit Meerdijk vervalt, maar om 16:58 wordt een extra rit toegevoegd.

Stadsdienst Groningen (incl. Qlink)

Op de Peizerweg wordt achter het bedrijf Iederzz een nieuwe bushalte Bedrijven Peizerweg toegevoegd.

Op de Peizerweg wordt achter het bedrijf Iederzz een nieuwe bushalte Bedrijven Peizerweg toegevoegd.

Stadsdienst Hoogeveen

Deze lijn wordt opgeheven. Een deel van de route wordt overgenomen door het nieuwe stadsbusconcept "De Bij".

Deze lijn wordt opgeheven. Een deel van de route wordt overgenomen door het nieuwe stadsbusconcept "De Bij".

Stadsdienst Meppel

Deze lijn wordt opgeheven. Een deel van de route wordt overgenomen door de nieuwe stadslijn. De route in Berggierslanden vervalt, maar daarvoor de plaats worden de noordelijke woonwijken beter bediend.

Streeklijnen

In Winschoten rijdt deze lijn niet meer via de Amstelstraat, maar via de Blijhamsterweg, dus dezelfde route als lijn 14. Door deze routewijziging verschuiven de vertrek- en aankomsttijden ietsjes. In de avonduren en het weekeinde wijzigen de vertrek- en aankomsttijden.

De eerste rit gaat ongeveer 4 minuten vroeger rijden, hierdoor wordt overstap op de trein naar Groningen iets verruimd. De ritten van 19:08 en 20:08 vanuit Winschoten gaan voortaan met een grote bus rijden, vanwege het toegenomen passagiersaanbod. Reserveren voor deze ritten is dan niet meer nodig.

Alle ritten gaan in beide richtingen één minuut vroeger rijden, hierdoor wordt de aansluiting op de trein in Veendam beter.

De rit van 07:24 van Stadskanaal naar Winschoten vervalt. Reizigers vanuit Blijham kunnen op dat moment gebruik maken van een vaste rit op lijn 11. Op de ritten in de avonduren en het weekeinde verschuiven de vertrek- en aankomsttijden, waardoor de aansluitingen onderweg verbeterd worden.

Tussen Emmen en Valthe gaat deze lijn voortaan via Klijndijk en de woonwijk Emmermeer rijden. Reizigers naar Weerdinge maken voortaan gebruik van lijn 28. Als gevolg hiervan wijzigen de vertrek- en aankomsttijden op dit traject.

Buiten de schoolvakanties worden vier extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd; om 12:45 en 13:15 vanaf de Jan Tooroplaan (Meppel) naar Assen en om 12:43 en 13:13 van Assen naar Meppel. Hierdoor rijdt lijn 20 tussen 12:00 en 17:00 elk half uur in beide richtingen. Op zaterdag wordt de grote bus weer vervangen door een Midibus met 15 zitplaatsen.

Tussen Assen en Zweeloo verschuiven de vertrek- en aankomsttijden ongeveer een half uur, hierdoor worden de aansluitingen bij station Beilen verbeterd. De extra ritten in de spitsuren tussen Zweeloo en Emmen verschuiven ongeveer een half uur.

De vertrek- en aankomsttijden wijzigen. Overdag vertrekken de meeste ritten ongeveer een kwartier eerder uit Hoogeveen en Emmen. In de avonduren vertrekken de ritten juist een kwartier later vanuit beide eindpunten. De laatste rit vanuit Hoogeveen vertrekt voortaan om 23:52, in aansluiting op de Intercity uit Zwolle.

Tussen Emmen en Valthe gaat deze lijn voortaan via Weerdinge rijden i.p.v. Klijndijk. Reizigers naar Klijndijk en de woonwijk Emmermeer kunnen voortaan gebruik maken van lijn 15. Als gevolg hiervan wijzigen de vertrek- en aankomsttijden.

De eerste rit in de ochtendspits vanuit Zuidwolde naar Ommen, begint voortaan al in Hoogeveen.

In de ochtendspits wordt de rit van 06:19 uit Meppel geschrapt.

De extra rit vanuit Frederiksoord en de reguliere rit vanuit Beilen worden samengevoegd tot één doorgaande rit van Beilen naar Steenwijk. Alle ritten worden voortaan gereden door een Midibus met 15 zitplaatsen.

Komende vanuit Hoogeveen wordt deze lijn ingekort tot Spier. Reizigers naar Dieverbrug kunnen dan overstappen op lijn 35 richting Steenwijk. Hierdoor wijzigen ook de vertrek- en aankomsttijden op alle haltes.

Komende vanuit Hoogeveen rijdt deze lijn na Mantinge niet meer naar Witteveen en Orvelte, maar naar Westerbork. Hierdoor wijzigen de vertrek- en aankomsttijden en reizigers naar Witteveen en Orvelte kunnen voortaan gebruik maken van de nieuwe LijnBelBus 237. De ritten in de middagspits richting Hoogeveen gaan voortaan via het industrieterrein rijden (Pascalstraat) en stoppen dan niet op tussengelegen haltes.

Vanwege het zeer geringe aantal reizigers wat nog van deze lijn gebruik maakt, gaan de vaste ritten in de spitsuren voortaan als LijnBelBus rijden en vervallen alle ritten in de daluren en na 18:00 uur.

Het traject tussen Oosteinde en de N375 in Koekange vervalt. Door de route in te korten kunnen de aansluitingen in Meppel verruimd worden, wat weer ten goede komt van de reizigers. Reizigers naar Oosteinde kunnen nog steeds gebruik maken van lijn 32.

De vertrek- en aankomsttijden verschuiven ongeveer een kwartier.

In de schoolvakanties en het weekeinde verschuiven de vertrek- en aankomsttijden met enkele minuutjes. Hierdoor wordt de aansluiting op lijn 14 in Vlagtwedde verbeterd.

In Havelte gaan alle ritten in beide richtingen weer via het centrum van deze plaats reizen. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen hierdoor.

Op schooldagen rijdt om 07:44 een extra rit van Vries naar Assen Marsdijk, vanwege de grote drukte op de volgende rit van 07:49. Hierdoor wordt de scholierendrukte beter gespreid.

De bestaande lijnen 54 en 58 worden aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe lijn 51. De bestaande routes blijven gehandhaafd, alleen in Haren wordt een afwijkende route gereden. De gehele route wordt in de spitsuren 1x/uur gereden, het andere half uur rijdt deze rit na Zuidlaren naar Gieten. In de daluren en op zaterdag wordt tussen Groningen en Onnen elk half uur gereden en rijdt 1x/uur een kleiner busje tussen Onnen en Assen. Op zaterdag wordt tussen Assen en Annen elk uur gereden en op zondag elke 2 uur. Tussen Annen en Onnen ridjt dan een aansluitende LijnBelBus.

De vaste ritten in de spitsuren gaan weer als LijnBelBus rijden. Reizigers van de vaste ritten kunnen voortaan gebruik maken van extra ritten op lijn 110.

Deze lijn wordt samengevoegd met lijn 58 tot een nieuwe lijn 51.

Het traject tussen Annen en Anloo komt weer te vervallen, reizigers kunnen op dit traject gebruik maken van de nieuwe lijn 51. In Annen ligt het eindpunt voortaan bij de rotonde.

Deze lijn wordt samengevoegd met lijn 58 tot een nieuwe lijn 51. De directe busverbinding tussen Glimmen en Zuidlaren komt hiermee te vervallen.

In Emmen gaat deze buslijn voortaan via de woonwijk Emmermeer rijden. Hierdoor wijzigen de vertrek- en aankomsttijden.

De vertrek- en aankomsttijden wijzigen om aan te kunnen blijven sluiten op lijn 14.

Een groot deel van de extra bussen ten behoeve van asielzoekers in Ter Apel blijven rijden. In de avonduren worden enkele van deze ritten definitief in de dienstregeling opgenomen.

De vertrek- en aankomsttijden wijzigen om in Scheemda aan te kunnen blijven sluiten op lijn 119.

In de spitsuren gaan extra ritten rijden tussen Assen en Gieten ter vervanging van de vaste ritten op lijn 53. De rit van 06:51 vanuit Veendam gaat 10 minuten vroeger rijden, hierdoor wordt de aansluiting in Gieten verruimd. Op werkdagen gaan de laatste bussen eveneens 10 minuten later rijden.

In Delfzijl rijdt deze lijn niet meer via het Ziekenhuis. Hierdoor wijzigen de vertrek- en aankomsttijden en ontstaat in Scheemda een goede overstap van/op de trein, zodat treinreizigers naar Wagenborgen en Delfzijl een goede aansluiting hebben. De laatste bus vertrekt enkele minuten later, zodat de verbroken aansluiting naar Groningen hersteld wordt.

De rit van 06:28 vanuit Veendam gaat 10 minuten eerder rijden, om zo beter aan te sluiten op de werktijden van het UMCG. De bus van 08:48 vanuit Veendam gaat na het Kwinkenplein verder rijden naar Zernike en de rit van 09:45 vanaf het Kwinkenplein begint voortaan al om 09:31 bij de Zernikecampus. In de middagspits vertrekken de ritten vanaf Zernike veelal enkele minuten later, zodat beter aangesloten wordt op de lestijden.

Op zaterdagavond worden enkele vaste ritten omgezet naar LijnBelBusritten. Indien reizigers van deze ritten gebruik willen maken, moet minimaal één uur van tevoren gereserveerd worden.

Qliners

Op zaterdag en zondag gaat deze lijn al vanaf 09:00 elk half uur rijden, omdat het aantal reizigers alleen maar blijft toenemen. Op enkele tussengelegen haltes wijzigen de vertrek- en aankomsttijden om beter op tijd te kunnen rijden.

Tussen 10:00 en 13:00 gaat deze lijn ook elk kwartier rijden, met uitzondering van de zomervakantie. In de avonduren verschuiven de vertrek- en aankomsttijden met een kwartier. De eerste en laatste bus gaan ongeveer een kwartier later rijden. De vroege rechtstreekse ochtendritten komen te vervallen.

In de spitsuren wijzigen de vertrek- en aankomsttijden, waardoor beter op tijd kan worden gereden. Om 13:32 rijdt een extra rit van Stadskanaal naar Groningen.

Schoolbussen

In de ochtendspits gaan de ritten iets eerder vertrekken.

In Groningen gaat deze lijn via de Vondellaan naar het Station rijden, de route via de Herenweg vervalt.

Deze lijn wordt vanwege de geringe bezetting opgeheven.

Overigen

Onder dit lijnnummer rijdt een nieuwe LijnBelBus tussen Nieuw Balinge, Witteveen, Orvelte en Westerbork in aansluiting op lijn 37 uit Hoogeveen.

De vertrek- en aankomsttijden verschuiven ongeveer een half uur. Tijdens de spitsuren krijgt Tuikwerd hierdoor een halfuursdienst i.c.m. lijn 61.

Deze lijn wordt opgeheven. Reizigers vanuit Haren kunnen voortaan gebruik maken van lijn 51.

Deze lijn wordt vervangen door een buurtbus met het nieuwe lijnnnummer 510.

Deze lijn wordt opgeheven. Reizigers kunnen gedeeltelijk gebruik maken van lijn 73.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor de servicebus Veendam, die voorheen onder het lijnnummer 271 reed. De lijn wordt voortaan gereden door vrijwilligers en reizigers moeten voortaan een kaartje bij de chauffeur kopen en de OV-Chipkaart kan niet meer gebruikt worden.

In de ochtendspits gaan twee ritten op verzoek via de Belgiëlaan rijden. In de zomermaanden vervalt het traject tussen Sellingen Dorp en de Camping Barkhoorn vanwege het geringe aantal reizigers.

Vanwege de zeer geringe bezetting gaan de ritten in de daluren voortaan als LijnBelBus rijden. In de spitsuren wijzigt er niets en blijven vrijwillegers als vaste bus rijden.

De vertrek- en aankomsttijden wijzigen om beter aan te kunnen sluiten op de treinen in Bad Nieuweschans.

Wijzigingen per 6 maart 2016

De wijzigingen zijn nog niet bekend