Lijn 27 Hoogeveen Station - Emmen Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 27
Vervoerder(s) Qbuzz
Concessie GD
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Citaro LE,
Mercedes-Benz Citaro G,
Ebusco 2.2,
Mercedes-Benz Sprinter
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond (werkdagen) 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zaterdagavond 1x/2 uur
Zondag 1x/2 uur
Zondagavond 1x/2 uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 27 staat bij station Emmen.
Lijn 27 rijdt op het Stationsplein in Emmen.

Lijn 27 rijdt van Hoogeveen via Noordscheschut, Geesbrug, Zwinderen, Gees, Oosterhesselen, Meppen, Aalden en Zweeloo naar Emmen.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits rijdt één extra rit in beide richtingen en in de middagspits rijden twee extra ritten in beide richtingen bovenop de uurdienst.
  • Tijdens schooldagen wordt tussen circa 8:00 en 9:00 uur naar de Voltastraat gereden en wordt tussen circa 13:30 en 17:30 uur vanaf de Voltastraat gereden.

Materieelinzet

  • Van maandag- t/m vrijdagavond na 22:00 en op zondag de gehele dag rijden alle ritten met een 8-persoonsbusje.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie GD is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,126 0,132 0,151 0,153 0,155 0,157 0,157 0,157 0,166 0,170

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sr.svg Hoogeveen, Scholen Voltastraat  
Route 0sTr.svgRoute rsTr.svg Hoogeveen, Station  
Route rarr.svg Hoogeveen, Industrieweg  
Route rsr.svg Hoogeveen, Willemskade  
Route rsr.svg Hoogeveen, Tamboerpassage  
Route rsr.svg Hoogeveen, Het Haagje  
Route rsr.svg Hoogeveen, Wolfsbosstraat  
Route rsr.svg Hoogeveen, Valkenlaan  
Route rsr.svg Hoogeveen, Buizerdlaan  
Route rsr.svg Hoogeveen, Meester Cramerweg P+R  
Route rsr.svg Noordscheschut, Krakeel  
Route rsr.svg Noordscheschut, Schooldijkje  
Route rsr.svg Noordscheschut, Zwarte Dijkje  
Route rsr.svg Noordscheschut, Riegshoogtendijk  
Route rsr.svg Noordscheschut, Veenlust  
Route rsr.svg Noordscheschut, Coevorderstraatweg 1  
Route rsr.svg Noordscheschut, Jan Knegtweg  
Route rsr.svg Noordscheschut, Coevorderstraatweg 115  
Route rsr.svg Noordscheschut, Coevorderstraatweg 60  
Route rsr.svg Geesbrug, Johannes Poststraat  
Route rsr.svg Geesbrug, Schoolweg  
Route rsr.svg Geesbrug, Coevorderstraat 20  
Route rsr.svg Geesbrug, Lindenlaan  
Route rsr.svg Geesbrug, Zwinderense Kanaaltje  
Route rsr.svg Zwinderen, Johannes Postbrug  
Route rsr.svg Zwinderen, Verlengde Hoogeveense Vaart 63  
Route rsr.svg Zwinderen, Verlengde Hoogeveense Vaart 61  
Route rsr.svg Zwinderen, Verlengde Hoogeveense Vaart 55  
Route rsr.svg Zwinderen, Brug  
Route rsr.svg Gees, Verlengde Hoogeveense Vaart 84  
Route rsr.svg Gees, Goringdijk  
Route rsr.svg Gees, Wethouder H. Euvingstraat  
Route rsr.svg Gees, Oude Steeg  
Route rsr.svg Oosterhesselen, Geserweg  
Route rsr.svg Oosterhesselen, De Kockstraat 1  
Route rsr.svg Oosterhesselen, De Kockstraat 2A  
Route rsr.svg Meppen, De Kockstraat 12  
Route rsr.svg Meppen, Driesprong  
Route rsr.svg Aalden, Oud Aalden  
Route rsr.svg Aalden, Aelderstraat  
Route rsr.svg Aalden, Marsstukken  
Route rsBr.svg Zweeloo, Busstation    
Route rsr.svg Noord-Sleen, N381  
Route rsr.svg Emmen, Frieslandweg  
Route rsr.svg Emmen, Weerdingerstraat  
Route rsT0.svg Emmen, Station  

Geschiedenis

Deze lijn vindt zijn oorsprong bij de DVM.

Deze lijn reed al bij de DVM, in de dienstregeling van 1981/1982 reed hij van maandag t/m vrijdag een uursdienst in de middag aangevuld met ritten tussen Emmen en Zweeloo. Op zaterdag werden er een acht retourritten gereden en zondags werden er vijf retourritten gereden.

Op 2 juni 1991 werd in de ochtendspits om 07:40 een rit aan de dienstregeling toegevoegd, die na Hoogeveen rechtstreeks via Rijksweg 37 naar Emmen ging rijden en alleen in de beide eindplaatsen op tussengelegen haltes stopte. In de deze dienstregeling werd van maandag tot en met vrijdag overdag altijd een halfuursdienst gereden. Op zaterdag overdag en zondagmiddag werd 1x/uur gereden en in de avonduren en op zondagochtend 1x per 2 uur.

Voormalige route tussen Zweeloo en Emmen
Halte
Route rsr.svg Zweeloo, Klooster  
Route rsr.svg Noordsleen, Café Wielens  
Route rsr.svg Sleen, Café Hoekman  
Route rsr.svg Erm, Oostereind 14  
Route rsr.svg Emmen, Noordbarge  
Route rsr.svg Emmen, Hondsrugweg  
Route rsr.svg Emmen, Baander  
Route rsr.svg Emmen, Ziekenhuis  
Route rsT0.svg Emmen, Busstation/NS  

In de dienstregeling 1996/1997 werd van maandag t/m zaterdag overdag een basisuurdienst gereden. In de ochtendspits en vanaf 12:00 werd dit verhoogd naar een halfuursdienst en rond 07:30 reed nog één extra rit in beide richtingen. In de avonduren en op zondag werd slechts 1x per 2 uur gereden.

In de dienstregeling 1997/1998 was de frequentie in de avonduren en op zondagmiddag inmiddels verhoogd naar een uurdienst.

In de Arriva Dienstregeling Zuid 1999/2000 werd er van maandag t/m vrijdag een halfuursdienst gereden, behalve tussen 9.30 en 12.00 uur en in de avonduren dan werd er een uurdienst gereden. In de schoolvakanties en op zaterdag werd er een uurdienst gereden. Op zondagen was de frequentie in de tot ongeveer halverwege de middag 1x per 2 uur en daarna 1x per uur tot ongeveer 20.00 uur.

Op 1 juli 2001 werd de frequentie van maandag tot en met vrijdag de hele dag verlaagd naar 1x per uur, op twee ritten in de vroege ochtendspits na. Ter vervanging ging lijn 127 vaker rijden. Ook werden alle ritten van maandag tot en met vrijdag ingekort tot het traject Hoogeveen - Zweeloo. Doorgaande reizigers konden bij het busstation in het dorp overstappen op lijn 22 of lijn 23 voor de richting Emmen. In de avonduren en het weekeinde veranderde niets en bleef de bus wel het hele traject tussen Hoogeveen en Emmen rijden, maar op zondag werd de frequentie wel verlaagd naar 1x per 2 uur vanwege de geringere bezetting.

In de dienstregeling 2004 reden de ritten doordeweeks inmiddels weer altijd van/naar Emmen.

Op 6 januari 2008 werd in Zweeloo een vernieuwd busstation in gebruik genomen, wat dichter bij de N376 kwam te liggen. Hierbij kwam de kleine lusroute door het dorp, inclusief de bediening van het (toenmalige) busstation te vervallen. In de dienstregeling vonden, met uitzondering van licht gewijzigde vertrek- en aankomsttijden, geen wijzigingen plaats.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 13 december 2009 ging al het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe over naar Qbuzz die de concessie Groningen-Drenthe gewonnen had. Dit ging wel ten koste van Arriva die hier een lange voorgeschiedenis heeft. Deze lijn werd ongewijzigd voortgezet door Qbuzz.

Op 8 januari 2012 verviel de route via het Centrumbusstation in Emmen vanwege omvangrijke werkzaamheden op de Holdert, de vervangende halte is sindsdien Weerdingerstraat.

Op 11 december 2016 werd de route in het Centrum Hoogeveen iets gewijzigd, waardoor de bus dichter bij het Centrum komt/halteert. De haltes Grote Kerkstraat, Linthorst Homanstraat en Kanaalweg kwamen te vervallen, ter vervanging werd een nieuwe halte Het Haagje in gebruik genomen. In de rest van de route en in de dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

Voormalige route in Hoogeveen (... - 12-2016)
Halte
Route rsr.svg Hoogeveen, Tamboerpassage  
Route rsr.svg Hoogeveen, Grote Kerkstraat  
Route rsr.svg Hoogeveen, Linthorst Homanstraat  
Route rsr.svg Hoogeveen, Kanaalweg  
Route rsr.svg Hoogeveen, Wolfsbosstraat  

Vanaf 9 december 2018 gingen alle ritten in de ochtendspits vanuit Emmen verder rijden naar de scholen rondom de Voltastraat in Hoogeveen. In de middagspits gingen alle ritten beginnen bij deze halte, alvorens naar Emmen te rijden. Daarnaast werd de frequentie van maandag- t/m vrijdagavond verhoogd van een twee uurdienst naar een uurdienst, zodat meer reismogelijkheden worden geboden in aansluiting op de treinen.

Op 15 december 2019 ging de volgende concessie Groningen-Drenthe van start, de exploitatie bleef daarbij in handen van Qbuzz. De route en dienstregeling van deze lijn bleven vrijwel ongewijzigd; alleen in de middagspits werden rond de eindtijden van de scholen twee ritten in beide richtingen toegevoegd, zodat ook 's middags een halfuursdienst wordt geboden. Vanwege de geringere bezetting gingen de ritten op zondag voortaan met een 8-persoonsbusje rijden.