CTA

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een oud model CTA op station Nijmegen
Een moderne CTA op station 's-Hertogenbosch boven een perron

CTA staat voor "Centraal Bediende Treinaanwijzer" en wordt in Nederland gebruikt om treinreizigers te informeren. Meestal hangen de CTA's boven een perron, maar op grotere stations vaak ook in stationshallen.

De CTA informeert de reiziger over onder andere de treinsoort (intercity, Sprinter, enz), de vertrektijd, de tussenstations en eindbestemming, eventueel aangevuld met informatie over toeslag en/of vertragingen. Er kan ook informatie op getoond worden als de trein bijvoorbeeld op het station blijft met een aanduiding "Niet Instappen" en/of "Trein blijft in ..." of als er iets met de trein aan de hand is: "Let op omroepbericht".

Modernisering

In 2011 en 2012 heeft NS op grote schaal alle CTA's vervangen door een modernere variant, die ook wel Treinbeeld Perron of TBP wordt genoemd. De oude CTA's bestonden uit kunststof paletten met voorbedrukte teksten. De nieuwe TBP's zijn digitaal en bestaan uit een beeldscherm met een klok. Op deze beelschermen kan informatie getoond worden over de eerstvertrekkende trein en (indien van toepassing) treinen die daarna vertrekken. De vervanging van de CTA's is onderdeel van het InfoPlus-project van NS.

Een groot voordeel van de moderne schermen is dat er bij wijzigingen in de dienstregeling geen nieuwe paletten bedrukt hoeven te worden, zoals voorheen het geval was. Ook zijn er theoretisch betere mogelijkheden om reizigers te informeren, zoals overstapinformatie.

De TBP's worden in de meeste gevallen via een GSM-R-modem verbonden met het datanetwerk van NS. In het scherm is een embedded computer verwerkt die op Linux draait.

Nieuwe soorten cta's

Bij de modernisering van de CTA's zijn er ook twee nieuwe soorten geïntroduceerd:

  • Perronverwijzer, een treinaanwijzer die gebruikt wordt bij de perronopgang
  • TB-scherm, een scherm (of meerdere gekoppelde schermen) dat de eerst vertrekkende treinen laat zien

CTA's bij bus, tram en metro

Voor bussen en trams wordt ook een soortgelijk systeem gebruikt, genaamd DRIS. Bij de metronetwerken van Amsterdam en Rotterdam worden ook CTA's gebruikt: het GVB gebruikt Passagiers Informatie Displays (PID's), de RET gebruikt drieregelige displays die DRIMs worden genoemd (Dynamisch Reis Informatie Systeem voor de Metro).