TB-scherm

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bestand:TB7.jpg
Een TB7 op station 's-Hertogenbosch

Een TB-scherm (TreinBeeldscherm) is een scherm op of bij een treinstation dat de eerstvolgende vertrekkende treinen vertoont. Er zijn drie verschillende uitvoeringen (bestaande uit één scherm, twee schermen of drie schermen) waarop de komende zeven (TB7), veertien (TB14) of eenentwintig (TB21) treinen getoond worden. Op Schiphol Airport wordt daarnaast een variant met vier treinen met ruimte voor extra informatie gebruikt.

Op een TB-scherm wordt beknopte informatie over treinen getoond. Standaard wordt de vertrektijd, eindbestemming, treinsoort, vertrekspoor en route getoond. Bij afwijkingen op de normale dienstregeling, zoals een gewijzigd vertrekspoor of een andere eindbestemming, wordt een blauwe balk onder de eindbestemming getoond. Opgeheven treinen worden in een lichtblauwe kleur getoond.

TB's worden op stations meestal bij de ingang en/of in de stationshal geplaatst. Op kleinere stations is het vaak de enige vorm van actuele reisinformatie bij gebrek aan TBP's. Op grotere stations met overstapmogelijkheden worden TB's vaak ook op de perrons geplaatst met de beeldschermen van de (rol)trap af gericht. Vaak hangt NS in bewaakte fietsenstallingen ook een TB-scherm op.

Zie ook

Andere soorten informatieschermen op het station:

Op Rijden de Treinen.nl is een online TB-scherm beschikbaar.