InfoPlus

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

InfoPlus is een project van NS en ProRail voor het verbeteren van actuele reisinformatie. Een belangrijk onderdeel van het project is het harmoniseren en samenvoegen van verschillende bronnen reisinformatie tot één consistent eindresultaat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle reisinformatiesystemen gebruik maken van de gegevens uit InfoPlus.

Geschiedenis

Het InfoPlus-project is in 2001 gestart, destijds werd gestreefd naar oplevering van het project in 2005. Door problemen met de leveranciers lukte dat niet, en in 2006 besloten om een nieuwe leverancier te zoeken voor het ontwikkelen van de software.

Een zichtbaar onderdeel van InfoPlus is het vervangen van alle oude treinaanwijzers door nieuwe beeldschermen. Dit vond plaats tussen 2010 en 2012. Bij deze vervanging zijn op veel kleinere stations, die nog geen treinaanwijzer hadden, beeldschermen geplaatst met actuele reisinformatie.

Gebruik van InfoPlus

Momenteel wordt InfoPlus gebruikt voor het voeden van de beeldschermen met vertrekkende treinen op de stations en voor de automatische omroep. Daarnaast worden de actuele vertrektijden vanuit InfoPlus via de NDOV-loketten beschikbaar gesteld.

Veel digitale reisinformatiesystemen van NS maken nog geen gebruik van InfoPlus, waaronder de reisplanner op de NS-website en de actuele vertrektijden op de NS-site. Doordat deze systemen met andere brongegevens werken komt het voor dat er kleine verschillen zitten tussen de gegevens die uit InfoPlus komen en de gegevens uit andere systemen.