Lijn 76 Roermond Station - Panningen Gemeentehuis

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Etienne (overleg | bijdragen) op 17 jun 2022 om 16:14 (Geschiedenis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 76
Vervoerder(s) Hermes (2005 - 2006),
Veolia Transport (2006 - 2016)
Concessies Noord- en Midden-Limburg (2002-2006),
Noord- en Midden-Limburg (2007-2016)
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten Alliance,
VDL Berkhof Ambassador,
Mercedes-Benz Sprinter
Periode 9 januari 2005 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 76
Opvolger(s) 79, 447
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 1x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag 0-1x/uur

Lijn 76 reed van Roermond via Buggenum, Haelen, Roggel, Egchel en Helden naar Panningen.

Dienstregeling

  • 's Avonds en in het weekend reed lijn 76 slechts tussen Roggel en Panningen. Doorgaande reizigers stapten dan over op de ringlijnen 176 of 182.
  • In Panningen was lijn 76 1x per uur gekoppeld aan lijn 68 naar station Horst-Sevenum.

Route

Halte
  Roermond, Station  
  Roermond, Wilhelminaplein  
  Roermond, Wilhelminasingel    
  Roermond, Hatenboer/De Weerd  
  Horn, Rijksweg/Kanaal  
  Buggenum, Zevenellen  
  Buggenum, Haelenerweg/Heerweg  
  Haelen, Burgemeester Aquariusstraat  
  Haelen, Raadhuisplein  
  Haelen, Roggelseweg  
  Haelen, Sportpark  
  Roggel, Huize Sint Elisabeth  
   Roggel, Molenweg/Brugstraat  
  Roggel, Kloosterstraat  
  Roggel, De Leistert  
  Egchelheide, Egchelheide  
  Egchel, Roggelseweg/Gielenhofweg  
  Helden, Roggelseweg  
  Panningen, Haammaeker  
  Panningen, Schout van de Kelenstraat  
  Panningen, De Wietel  
  Panningen, J.F. Kennedylaan  
  Panningen, Gemeentehuis (1x/uur gekoppeld aan lijn 68)  

Geschiedenis

Op 9 januari 2005 werd de route van lijn 76 ingekort tot Panningen; het traject naar Kessel kwam te vervallen en werd overgenomen door lijn 576 die op genoemd traject met kleinere busjes ging rijden. Komende vanuit Roermond werd de route na Roggel afgeleid naar Panningen en de bediening van de kern Egchel kwam eveneens te vervallen. De dienstregeling bleef op grote lijnen gelijk en voortaan werd ook op zondag het hele traject gereden, weliswaar met een 8-persoonsbusje.

Op 10 december 2006 werd al het openbare en publieke vervoer in de gehele provincie Limburg overgenomen door Veolia Transport, die de beide concessies in de provincie gewonnen had. Tussen Roermond en Roggel ging de bus voortaan via Baexem en Heythuysen rijden, zodat in combinatie met lijn 75 (Roermond - Meijel) een halfuursdienst op het gezamenlijk traject werd geboden, in de rest van de route vonden geen wijzigingen plaats. De dienstregeling werd aanmerkelijk uitgebreid: voortaan wordt de gehele week 1x per uur gereden van 's ochtends vroeg tot ongeveer halverwege de avond.

Na aanhoudende klachten over het geheel nieuwe lijnennet, werd per 25 maart 2007 andermaal een nieuwe dienstregeling uitgebracht. Tussen Roermond en Panningen werd de route aangepast: de route via Baexem en Heythuysen kwam te vervallen en daarvoor in de plaats ging de lijn via Buggenum, Roggel en Haelen rijden, zodat de route van lijn 82 overgenomen werd. De dienstregeling bleef grotendeels gelijk, slechts enkele (zeer) late ritten gingen als belbus rijden vanwege de geringere bezetting.

Voormalige route via Baexem/Heythuysen
Halte
  Roermond, Wilhelminasingel    
  Roermond, Geniegebouw  
  Baexem, Rijksweg  
  Baexem, Dorpsstraat/Tramweg  
  Baexem, Kennedystraat  
  Baexem, Café Schrooyen  
  Heythuysen, Huize Sint-Charles  
  Heythuysen, Oude Trambaan  
  Heythuysen, Biesstraat/Dorpsstraat  
  Heythuysen, Zadelmakerslaan  
  Heythuysen, Sint Janlaan  
  Heythuysen, Sint Antoniusstraat/MAVO  
  Roggel, Heufke  
  Roggel, Molenweg/Brugstraat  

Vanaf 14 december 2008 werden de ritten in de avonduren ingekort; deze reden voortaan alleen nog tussen Roggel en Panningen en reden in hoofdzaak met een 8-persoonsbusje. In Roggel konden doorgaande reizigers overstappen op de ringlijnen van/naar Roermond, die onder het concept Regiosprinter rijden (lijn 176 of lijn 182). Op de overstappunten werd een gegarandeerde aansluiting geboden.

Door de slechte financiële situatie van Veolia Transport moest de provincie extra geld bijleggen op het busvervoer, in ruil daarvoor moest er wel bezuinigd worden.
Op 1 november 2009 kwam het traject Roermond - Roggel in het weekeinde te vervallen, reizigers kunnen op deze tijdstippen gebruik maken van de ringlijnen. Op het overgebleven traject Roggel - Panningen ging voortaan een 8-peresoonsbusje rijden. Van maandag t/m vrijdag overdag werd de frequentie in de spitsuren verhoogd naar 2x per uur.

Met ingang van dienstregeling 2011 per 12 december 2010 werd het patroon op verzoek van ROVER een halfuur verschoven, zodat er in combinatie met lijn 75 een halfuursdienst naar Roermond ontstond. In de avondspits werd een rit om 18.36 uur uit Roermond toegevoegd, in verband met de aansluiting op de intercitytrein van 18.28 uur uit de richting Sittard en de intercitytrein van 18.32 uur uit de richting Eindhoven. Met ingang van dienstregeling 2013 per 9 december 2012 ging lijn 76 ook in vakantieperioden weer rijden.

Met ingang van dienstregeling 2014 per 5 januari 2014 ging lijn 76 in Roermond stadinwaarts via de Roerkade rijden in verband met de invoering van eenrichtingsverkeer op de singelring.

Per 22 februari 2015 werd de volledige busbaan op de singelring in gebruik genomen. Hierdoor kon lijn 76 weer zijn oude route gaan rijden. Hierbij verviel de halte Roerkade.

Op 11 december 2016 ging de nieuwe concessie Limburg van start. Op dat moment werden de meeste directe verbindingen die lijn 76 bood uit het lijnennet geschrapt. Het traject tussen Roggel en Panningen werd overgenomen door de nieuwe lijn 79. Buggenum werd voortaan bediend door OV-shuttle 447 vanaf Haelen. Tussen Roermond en Buggenum moest voortaan via Haelen gereisd worden; tussen Haelen en Roggel moest voortaan via Roermond gereisd worden.