Uden Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Busstation Uden Busstation
Plaats Uden
Concessie(s) Oost-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, Arnhem Nijmegen
Vervoerder(s) Arriva, Hermes, Breng
Vorm perronbusstation
Type statisch

Het busstation van Uden is een busstation in het centrum van de Noord-Brabantse stad Uden gelegen tussen de Leeuweriksweg en de Violierstraat.

Het busstation bestaat uit negen perrons, acht voor de verschillende lijnen en een uitstapperron, en een bufferruimte. Op de perrons zijn geen abri's aanwezigheid. Recht voor het busstation bevindt zich een lange overkapping met zitplaatsen. Ook links van het busstation bevindt zich een overkapping met nog enkele banken.

Op het station staat een bord met dynamische reisinformatie. Grenzend aan het busstation staan twee snackbars, een faciliteit voor chauffeurs en een fietsenstalling.

Lijnen

Vier bussen van drie vervoerders staan klaar op het huidige busstation in Uden op 26 juni 2014.
2 bussen op de buffer bij het oude busstation
Route
91 Uden - Volkel - Odiliapeel - Mill - Haps - Cuijk Streekbus Van Dijk i.o.v. Arriva Gebied.svg
99 Nijmegen CS - Nijmegen Dukenburg - Alverna - Nederasselt - Grave - Velp - Reek - Zeeland - Uden Streekbus Breng, (Van Driel i.o.v.) Arriva Gebied.svgGebied2.svg
121 Uden - Volkel - Boekel - Gemert - Beek en Donk - Lieshout - Nuenen - Eindhoven Snelbus Hermes Gebied.svg
157 Oss - Heesch - Nistelrode - Uden - Mariaheide - Veghel - Sint Oedenrode - Son - Eindhoven Streekbus Arriva Gebied.svg
251 Rosmalen - Kruisstraat - Nuland - Vorstenbosch - Uden Buurtbus Arriva Gebied.svg
305 Oss - Heesch - Nistelrode - Uden - Veghel - Eindhoven Snelbus
Arriva Gebied.svg
306 Uden - Veghel - Schijndel - Sint-Michielsgestel - 's-Hertogenbosch Snelbus
Arriva Gebied.svg
653 Eindhoven - Uden Spitsbus Van Driel i.o.v. Arriva Gebied.svg

Geschiedenis

Vroeger lag het busstation bij de Markt in Uden in het vervoersgebied van Zuidooster en opvolger Hermes. Deze halte heette toen ook toepasselijk "Markt". Op 24 mei 1998 werd het nieuwe busstation op de huidige locatie geopend. Vanaf 25 augustus 2002 lag het busstation in het vervoersgebied van BBA. Tegenwoordig ligt het busstation in het vervoersgebied van Arriva.

Bij de opening bestond het busstation uit zeven perrons (A t/m G) met een vaste lijnindeling, een uitstapperron en bufferruimte voor bussen buiten dienst. Op elk perron stond een abri met twee zitplaatsen. Aan de rotonde van de Violierstraat bevond zich de uitgang, aan de Leeuweriksweg de ingang.

In 2013 was het busstation tijdelijk gesloten in verband met de reconstructie van de Leeuweriksweg. Het busstation was daarvoor tijdelijk verplaatst naar de Violierstraat, beginnend bij de bestaande halte Violierstraat van lijn 121 van Hermes lopende richting het busstation. Deze halte werd tijdelijk opgeheven en langs de weg waren betonplaten gelegd die als tijdelijk busstation diende.

In april 2014 ging het busstation weer dicht. Ditmaal werd het busstation zelf grondig vernieuwd. Hierbij werden de perrons en het digitale informatiebord een kwartslag gedraaid. Er werd in totaal één perron toegevoegd. De ingang aan de Leeuweriksweg verviel. In plaats hiervan werd de rotonde bij de Violierstraat zowel de inrit als de uitrit van het busstation. Gedurende de werkzaamheden diende de betonstrook naast de Violierstraat weer als tijdelijk busstation, deze lag er nog van de vorige werkzaamheden. Op 12 juni 2014 werd het vernieuwde busstation in gebruik genomen en werd het tijdelijke busstation afgebroken.

Op 14 december 2014 vond een kleine herindeling van de lijnen plaats. De nieuwe Volans-lijnen kregen elk een eigen perron omdat de Volans-bussen langer waren dan reguliere streekbussen en er derhalve geen twee achter elkaar op één perron konden staan. Hierdoor werd het extra aangelegde perron in gebruik genomen.