Lijn 91 Nijmegen Centraal Station - Uden Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 91
Vervoerder(s) Zuidooster, Hermes
Concessies KAN zuid,
Noord-Brabant Oost
Regio's Arnhem Nijmegen,
Noordoost-Brabant
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 6 september 1992 t/m 4 januari 2003
Voorganger(s) 91
Opvolger(s) 55, 91
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/2 uur
Zondag 1x/2 uur

Lijn 91 is een voormalige streekbus van Nijmegen naar Uden via Cuijk, Vianen, Haps, Sint Hubert, Mill, Odiliapeel, en Volkel.

Tot 6 september 1992 reed deze lijn van Beuningen naar Uden. Op 6 september 1992 ging een nieuwe dienstregeling in. Enkele streeklijnen of trajecten in de regio Nijmegen gingen over naar het stadsnet. Dit gold ook voor het traject Beuningen - Nijmegen. Het traject Beuningen - Nijmegen werd overgenomen door lijn 11 naar Brakkenstein. Zuidooster bleef het traject Nijmegen - Uden Markt rijden.

Lijn 91 bleef op het traject Nijmegen - Uden in Nijmegen aanvankelijke dezelfde route rijden, door het centrum en via de Heyendaalseweg. Lijn 91 reed t/m Bowlingcentrum gezamenlijk met lijn 1 en lijn 11.

In de dienstregeling 1992/1993 reed lijn 91 van maandag t/m vrijdag in een halfuursdienst overdag. De gehele route werd 1x per uur gereden, de andere ritten gingen tot Haps. In de ochtendspits reden extra ritten richting Nijmegen. De eerste en derde rit richting Nijmegen begonnen in Mill, een keer bij de Bosweg, een keer bij Fitland. Van Haps reed er tussen 7:17 en 8:17 een kwartierdienst naar Nijmegen. Drie van deze ritten begonnen in Uden, een in Mill en een in Haps. De laatste rit van Uden reed slechts tot Mill, Fitland. Op zaterdagen reed lijn 91 1x per uur. Om de twee uur werd het hele traject gereden, de andere tijden reed deze tussen Nijmegen en Cuijk. De eerste rit naar Uden vertrok uit Mill. Op zondagen reed lijn 91 1x per 2 uur tussen Nijmegen en Mill, Fitland. Lijn 91 reed nooit in de avonduren. Op enkele tijdstippen reed lijn 91 niet door het centrum van Nijmegen, maar via de Sint Annastraat, waarschijnlijk was dit op marktdagen te Nijmegen en op zondagen.

Op 23 mei 1993 vervielen de ritten tussen Nijmegen en Haps in de vakantieperioden. Richting Nijmegen verschoven ritten in de kwartierdienst van Haps naar Nijmegen in de ochtendspits. De tweede rit begon eerder in Mill, de Derde rit begon voortaan in Uden en niet Haps terwijl de vierde rit in Haps begon en niet in Uden. Deze drie ritten reden niet meer in de vakantieperioden. Op zaterdagen begon de eerste rit naar Uden voortaan in Nijmegen. De tussenritten tot Cuijk reden voortaan door naar Haps. In beide richtingen verviel het deeltraject Haps - Uden in de vroege middag en de laatste twee ritten reden nog maar tot Mill. Vanuit Uden reed de laatste bus nog slechts tot Sint Hubert. Op zondagen verviel de laatste rit vanuit Nijmegen en de eerste rit vanuit Mill.

Op 29 mei 1994 verviel in de ochtend de eerste rit van Nijmegen naar Haps en de eerste rit van Mill naar Nijmegen. De tweede rit vanaf Uden, welke alleen in de vakantieperioden reed, vertrok voortaan uit Mill.

Deze lijn ging in 1995 over van Zuidooster naar opvolger Hermes. De lijn bleef hier gehandhaafd.

Hermes introduceerde vanaf 1 juni 1997 de lijntaxi. Lijn 91 werd gedeeltelijk omgezet in lijntaxi lijn 591. Vanuit Uden reden van maandag t/m vrijdag nog slechts twee doorgaande ritten van lijn 91 van Uden naar Nijmegen in de ochtend. Alle andere ritten reden van Nijmegen naar Cuijk, Haps of Mill. In de middag was er een doorgaande rit van Nijmegen naar Uden en terug. Op het resterende deel reed de lijntaxi. Met de combinatie 91/591 bleef er een uurdienst Nijmegen - Uden. Voor de doorgaande ritten moest in Mill worden overgestapt. Buiten de vakantieperiodes was er een halfuursdienst tussen Nijmegen en Mill met variërende overstappunten in Cuijk en Haps of met doorgaande ritten tot Mill. Enkele late belbusritten reden alleen tussen Cuijk en Mill. Op zaterdag en zondag reden alle ritten als lijntaxi. Op zaterdag overdag reed lijn 591 1x per uur tussen Nijmegen en Haps waarvan 1x per uur doorgereden werd naar Uden. In de avond reed lijn 91 grotendeels 1x per uur naar Uden en 1x per 2 uur naar Nijmegen. Op zondag reed lijn 91 1x per 2 uur tussen Nijmegen en Mill.

Vanaf 24 mei 1998 kreeg lijn 91 het nieuwe busstation in Uden als eindpunt. De haltes Sportcentrum, Veldmolenweg waren al voor 1997 vervallen en in plaats hiervan reed lijn 91 via de Losplaats. Op werkdagen overdag gingen de ritten tot Cuijk of Haps doorrijden naar Mill. In de middag gingen enkele ritten tussen Nijmegen en Uden rijden als lijn 91.

Vanaf 22 augustus 1999 reden de ritten die niet door het centrum van Nijmegen gingen niet langer via het Keizer Karelplein maar via de Stijn Buysstraat. Ook werden de haltes Weg door Jonkersbos en Grootstalselaan toegevoegd. In Uden reed lijn 91 niet langer via de Vliegbasis naar Uden maar via de Kroatenstraat en de Rudigerstraat. Daardoor vervielen in Uden de haltes Kortestraat en Belam en reed lijn 91 voortaan via de halte Liessentstraat naar de Losplaats.

Per 28 mei 2000 werden de lijntaxi's weer opgeheven; een groot aantal ritten reed weer onder het normale lijnnummer 91. Op werkdagen in de vakantieperioden werd de frequentie tussen Nijmegen en Mill gehalveerd tot 1x per uur. Op zaterdag ging de frequentie over het gehele traject omlaag naar 1x per 2 uur, de ritten van Nijmegen naar Haps vervielen evenals de ritten in de avonduren. Op zondag werd de late avondrit vanuit Mill voortaan in de ochtend gereden, verder bleef de frequentie gelijk. De route via het Centrum en Heyendaalseweg verviel, lijn 91 ging via de Sint Annastraat rijden. In Uden werd de halte Volkelseweg toegevoegd.

In 2002 ging de concessie Oost-Brabant van Hermes naar BBA. Lijnen die de concessiegrenzen overschreden bleven aanvankelijk intact en Hermes en BBA werkten samen in de exploitatie van deze lijnen. Hermes bleef lijn 91 geheel verzorgen. Op 5 januari 2003 werden deze lijnen dan toch geknipt. Lijn 91 werd geknipt in BBA lijn 91 Uden - Cuijk en Hermes lijn 55.

Tussen 28 mei 2000 en 5 januari 2003 reed deze lijn maandag t/m vrijdag overdag tussen Nijmegen en Cuijk 2x/uur, in de ruime spits werd ook tussen Cuijk en Mill 2x/uur gereden. 1x/uur werd er verder gereden naar/van Uden.

Voormalige Route

Situatie t/m 4 januari 2003

Halte
Route 0sTr.svg Nijmegen, Centraal Station  
Route rsr.svg Nijmegen, Spoorkuil  
Route rsr.svg Nijmegen, Groenestraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Sint Annastraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Radboudziekenhuis  
Route rsr.svg Nijmegen, Tandheelkunde  
Route rsr.svg Nijmegen, Van Peltlaan  
Route rsr.svg Nijmegen, Slotemaker de Bruïneweg  
Route rhlr.svg Nijmegen, Mollenhutseweg  
Route rhrr.svg Nijmegen, Krekelstraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Kamerlingh Onnesstraat  
Route rhlr.svg Nijmegen, Weg door Jonkerbos  
Route rhrr.svg Nijmegen, Grootstalselaan  
Route rsr.svg Nijmegen, Hatert-Centrum  
Route rsr.svg Nijmegen, Van Boetbergweg  
Route rsr.svg Nijmegen, Staddijk  
Route rsr.svg Cuijk, Heeswijkse Kampens  
Route rsr.svg Cuijk, Oeiep  
Route rsr.svg Cuijk, Postkantoor  
Route rrar.svg Cuijk, Aleidestraat  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Cuijk, Jan van Cuijkstraat  
Route rsr.svg Vianen, Louwerenberg  
Route rsr.svg Haps, Garage Peters  
Route rrar.svg Haps, Asterstraat  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Haps, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Haps, Sint Hubertseweg  
Route rsr.svg Sint Hubert, Pastoor Jacobsstraat  
Route rsr.svg Sint Hubert, Erica  
Route rsr.svg Mill, Sportpark  
Route rsr.svg Mill, Van Hout  
Route rsr.svg Mill, Schoolstraat  
Route rrar.svg Mill, Hoogveldseweg  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Mill, Fitland  
Route rsr.svg Mill, Domeinenstraat  
Route rrar.svg Mill, Vorleweg  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Mill, Bosweg  
Route rsr.svg Odiliapeel, Rogstraat  
Route rsr.svg Odiliapeel, Beukenlaan  
Route rsr.svg Odiliapeel, Kerk  
Route rsr.svg Odiliapeel, Koolmeesstraat  
Route rsr.svg Odiliapeel, Rouwweg  
Route rsr.svg Volkel, Kroatenstraat  
Route rsr.svg Volkel, Rudigerstraat  
Route rsr.svg Uden, Liessentstraat  
Route rsr.svg Uden, Volkelseweg  
Route rsr.svg Uden, Losplaats  
Route rsB0.svg Uden, Busstation  

Wijzigingen lijn 91 per jaar

2003: Per 5 januari 2003 werd deze lijn geknipt in BBA lijn 91 Uden - Cuijk en Hermes lijn 55.

2002: In de loop van 2002 werd er in Nijmegen via de nieuwe busbaan (Campusbaan) tussen het Centraal Station en de Sint Annastraat gereden. De route via de Stijn Buysstraat kwam zo te vervallen.

2000: Per 28 mei 2000 zijn de lijntaxiritten komen te vervallen. In Nijmegen werd er een nieuwe route via de Annastraat gereden. Van maandag t/m vrijdag zijn er ritten op het traject Cuijk - Mill komen te vervallen.

Voorgaande routes

Voormalige route in Nijmegen, gewijzigd op of voor 25 augustus 2002

Halte
Route 0sTr.svg Nijmegen, Station NS  
Route rsr.svg Nijmegen, Stijn Buysstraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Doctor Jan Berendsstraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Groenestraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Sint Annamolen  
Route rsr.svg Nijmegen, Radboudziekenhuis  

Voormalige route in Nijmegen in ieder geval gereden in '92/'93

Halte
Route 0Tar.svg Nijmegen, Centraal Station  
Route rsBr.svgRoute rlr.svg Nijmegen, Plein 1944  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Nijmegen, Burchtstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Nijmegen, Mariënberg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Nijmegen, Bijleveldsingel  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Nijmegen, Coehoornstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Nijmegen, Archipelstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Nijmegen, Professorenwijk  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Nijmegen, Bowlingcentrum  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Nijmegen, Kapittelweg  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Nijmegen, Keizer Karelplein  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Nijmegen, Dr. J. Berendsstraat  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Nijmegen, Groenestraat  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Nijmegen, Sint Annamolen  
Route rarr.svg Nijmegen, Radboudziekenhuis  
Route rsr.svg Nijmegen, Tandheelkundige Kliniek  
Route rsr.svg Nijmegen, Van Peltlaan  

Voormalige route Volkel - Uden van 24 mei 1998 t/m 21 augustus 1999

Halte
Route rsr.svg Odiliapeel, Rouwweg  
Route rsr.svg Volkel, Vliegbasis  
Route rsr.svg Uden, Kortestraat  
Route rsr.svg Uden, Belam  
Route rsr.svg Uden, Losplaats  
Route rsB0.svg Uden, Busstation  

Voormalige route Volkel - Uden van onbekend t/m 23 mei 1998

Halte
Route rsr.svg Odiliapeel, Rouwweg  
Route rsr.svg Volkel, Vliegbasis  
Route rsr.svg Uden, Kortestraat  
Route rsr.svg Uden, Belam  
Route rsr.svg Uden, Losplaats  
Route rsB0.svg Uden, Markt  

Voormalige route Volkel - Uden van 6 september 1992 t/m onbekend

Halte
Route rsr.svg Odiliapeel, Rouwweg  
Route rsr.svg Volkel, Vliegbasis  
Route rsr.svg Uden, Kortestraat  
Route rsr.svg Uden, Belam  
Route rsr.svg Uden, Sportcentrum  
Route rsr.svg Uden, Veldmolenweg  
Route rsB0.svg Uden, Markt