Lijn 73 Winterswijk Station - Enschede Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 73
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Achterhoek-Rivierenland
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
VDL Citea LLE-120,
Scania Omnilink
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur
Avond 0-1x/uur (tot 21:15)
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 73 rijdt op de Kleine Parellelweg in Winterswijk.
Lijn 73 komt aanrijden bij station Winterswijk.

Lijn 73 rijdt van Winterswijk via Groenlo, Eibergen en Haaksbergen naar Enschede.

Dienstregeling

  • Op werkdagen overdag rijden alle ritten tussen Winterswijk en Enschede.
  • In de avonduren tot 21:15 uur en op zaterdag wordt alleen tussen Winterswijk en Groenlo gereden. Doorgaande reizigers stappen dan over op lijn 74 of 474.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Achterhoek-Rivierenland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 20171 20172 2018 2019 20203 20204
0,126 0,132 0,137 0,139 0,141 0,143 0,144 0,155 0,166 0,172 0,175 0,174

1 gold tot 1 juli
2 gold vanaf 1 juli
3 geldt tot 1 juli
4 geldt vanaf 1 juli

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Winterswijk, Busstation  
Route rsr.svg Winterswijk, De Driemark  
Route rsr.svg Winterswijk, Pelkwijk  
Route rsr.svg Winterswijk, Kloetenseweg  
Route rsr.svg Winterswijk, Vredensehof  
Route rsr.svg Winterswijk, De Peperbus  
Route rsr.svg Winterswijk, De Harmonie  
Route rsr.svg Winterswijk, Jaspersweg  
Route rsr.svg Winterswijk, Ziekenhuis  
Route rsr.svg Winterswijk, Kwekerij Gelria  
Route rrar.svg Meddo, Weg naar Meddo  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Groenlo, Busstation    
Route rsr.svg Eibergen, De Kiefte  
Route rsr.svg Eibergen, Viersprong  
Route rsr.svg Eibergen, Garage Grooters  
Route rsr.svg Enschede, P+R Zuiderval  
Route rsr.svg Enschede, Rabobank  
Route rsr.svg Enschede, MST Haaksbergerstraat  
Route rsT0.svg Enschede, Centraal  

Geschiedenis

Deze lijn is op onbekende datum ontstaan na het vernummeren van lijn 21.

Vanaf 10 juni 2001 werd de frequentie op weekdagen overdag verlaagd naar 1x/uur. De tussenritten tussen Winterswijk en Groenlo werden overgenomen door de verlengde EuroSchnellbus 71. In de avonduren en het weekend vonden geen wijzigingen plaats.

In de dienstregeling 2004 werd op weekdagen 1x/uur het hele traject gereden en 1x/uur alleen tussen Winterswijk en Groenlo. In de vakantieperioden werd 1x/uur het hele traject gereden. In de avonduren, op zaterdag en zondag werd 1x/uur tussen Winterswijk en Groenlo gereden.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 12 december 2010 werden de concessies Achterhoek en Rivierenland samengevoegd tot de concessie Achterhoek-Rivierenland. Na de aanbesteding was deze gewonnen door Arriva, die aanvankelijk alleen de busdiensten overnam. De treinen in dezelfde regio worden pas in 2013 overgenomen.
Op 12 december 2010 werd de dienstregeling uitgebreid met ritten in de avonduren en het weekeinde. De avondritten (doordeweeks) en op zaterdag overdag gingen tussen Winterswijk en Haaksbergen rijden en de ritten in de avonduren (weekeinde) en op zondag gingen tussen Winterswijk en Groenlo rijden.

Met ingang van dienstregeling 2015 vervielen de ritten van lijn 74 's avonds en in het weekend. Lijn 73 werd in de late avond en op zondag daarom verlengd van Groenlo naar Haaksbergen om de vervallen ritten van lijn 74 op te vangen. Verder zijn op werkdagen tussen de spitsen de tijden verschoven om zo te Winterswijk beter aan te sluiten op de trein naar Arnhem én zijn er enkele ritten bijgekomen om beter in de vraag te voorzien.

Vanaf 11 december 2016 ging deze lijn in Winterswijk via de nieuwe ingang van het Ziekenhuis rijden, waarmee weer een halte dichter bij de hoofdingang kwam te liggen. De halte Ziekenhuis werd op die datum hernoemd naar Jaspersweg. De dienstregeling bleef op hoofdlijnen gelijk.

Op 10 december 2017 kwamen de ritten in de avonduren na circa 21:00 en op zondag de gehele dag opnieuw te vervallen en dan is het alternatief tussen Winterswijk en Lievelde de treinverbinding. Op zaterdag werd de route beperkt tot het traject Winterswijk - Groenlo. De verbinding tussen Groenlo en Haaksbergen wordt dan verzorgd door lijn 74.

Op 5 februari 2018 vervielen de haltes Den Sliem in Groenlo en Café De Keet in Hupsel. De halte De Kiefte in Eibergen werd na de opening van de N18 op 2 mei 2018 verplaatst naar de nieuwe verbindingsweg van de N18.

Voormalige route tussen Groenlo en Eibergen
Halte
Route rsBr.svg Groenlo, Busstation  
Route rsr.svg Groenlo, Den Sliem  
Route rsr.svg Hupsel, Café De Keet  
Route rsr.svg Eibergen, De Kiefte  

Op 9 december 2018 kwam de route via Haaksbergen te vervallen; alle ritten van/naar Enschede gingen voortaan buitenom de nieuwe N18 rijden. Als vervanging werd de route van lijn 53 vanuit Haaksbergen op doordeweekse dagen doorgetrokken naar Eibergen. Daarnaast werd de frequentie in het ochtenddal verhoogd naar een halfuursdienst, maar kwam de laatste rit 's avonds rond 21:45 te vervallen.

Voormalige route via Haaksbergen
Halte
Route rsr.svg Haaksbergen, Scholtenhage  
Route rsBr.svg Haaksbergen, Busstation  
Route rsr.svg Haaksbergen, Blanckenborch  
Route rsr.svg Haaksbergen, Weg naar Veldmaat  
Route rsr.svg Enschede, Crematorium  
Route rsr.svg Enschede, P+R Zuiderval  

Op 3 maart 2019 kwam de bediening van het Van Heekplein in Enschede te vervallen voor de lijnen 73 en 74.