Lijn 71 Uden Eikenwal - 's-Hertogenbosch Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 71
Vervoerder(s) Zuidooster, Hermes
Lijnsoort sneldienst
Materieel Onbekend
Periode 2 juni 1991 t/m 29 mei 1999
Frequenties
Spits 2x per uur
Dal 1x per uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 71 is een voormalige sneldienst van Uden naar 's-Hertogenbosch via Heesch. In Uden en 's-Hertogenbosch werd maar een zeer beperkt aantal haltes aangedaan. Deze bus reed rechtstreeks met als enige tussenstop het busstation in Heesch. Opmerkelijk was dat deze bus nooit het centrale knooppunt (halte Markt, later Busstation) heeft aangedaan.

Deze lijn is geintroduceerd op 2 juni 1991. Op deze lijn kon met een treinkaartje worden gereisd mits er sprake was van een doorgaande treinreis via 's-Hertogenbosch.

Lijn 71 reed 1x per uur. In de spits werd 2x per uur in de spitsrichting gereden, in de ochtend richting 's-Hertogenbosch en in de middag richting Uden. De eerste rit vertrok in Uden tegen 7:00 en de laatste rit vertrok vanuit 's-Hertogenbosch omstreeks 18:00 uur.

Het begin/eindpunt in Uden was aanvankelijk de halte Melle, op 29 mei 1994 werd dit verlegd naar de halte Eikenwal. Komende vanaf Melle reed lijn 71 naar de halte Eikenwal en meteen weer terug naar Melle. Dit vond plaats in de tijd die lijn 71 normaal als wachttijd bij de beginhalte had waardoor de dienstregeling niet aangepast hoefde te worden. Hierdoor werd tevens een overstap mogelijk vanuit lijn 70 uit Nijmegen. Deze overstap verviel op 6 november 1994 bij de introductie van Interliner 410.

Lijn 71 ging van Zuidooster over naar Hermes. In de Hermes dienstregeling 1997/1998 reed lijn 71 nog steeds en was de dienstregeling ongewijzigd. Alleen in 's-Hertogenbosch was inmiddels een kleine wijziging opgetreden, de halte Provinciehuis werd alleen nog richting het station aangedaan. Richting Uden kwam de Chopinstraat als eenrichtinghalte.

Per 30 mei 1999 verviel lijn 71 wegens te lage bezetting. Tussen Heesch en 's-Hertogenbosch bleef Hermes lijn 90 een alternatief bieden. Reizigers van Uden naar 's-Hertogenbosch hadden een goed alternatief met BBA sneldienst lijn 160 welke reed via Veghel. Reizigers tussen Uden en Heesch hadden als alternatief BBA lijnen 152 en 157.

Route '97/'98

Halte
Route 0sr.svg Uden, Eikenwal  
Route rsr.svg Uden, Melle (voormalig beginpunt)  
Route rsr.svg Uden, Land van Ravensteinstraat  
Route rsr.svg Uden, Hobostraat  
Route rsBr.svg Heesch, Busstation    
Route rhlr.svg 's-Hertogenbosch, Provinciehuis  
Route rhrr.svg 's-Hertogenbosch, Chopinstraat  
Route rsr.svg 's-Hertogenbosch, Sweelinckplein  
Route rsr.svg 's-Hertogenbosch, Hertog Hendrikstraat  
Route rsr.svg 's-Hertogenbosch, Spinhuiswal  
Route rsT0.svg 's-Hertogenbosch, Station NS