Lijn 65 Utrecht CS Jaarbeurszijde - Vianen Lorentzweg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 65
Vervoerder(s) U-OV (Qbuzz)
Concessie Regio Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
Mercedes-Benz Citaro G
Rijdt sinds 21 juli 2013
Voorganger(s) 65
Frequenties
Spits 0-12x/uur
Spits (vakantie) 0-5x/uur (zomer)
2-6x/uur (kerst)
Dal 2-4x/uur
Avond (werkdagen) 0-2x/uur (tot 21.00 uur)
Avond (weekend) rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 65 rijdt van Utrecht Centraal via Nieuwegein naar Vianen.

Dienstregeling

  • Tussen 6.00 en 6.45 uur wordt vier keer per uur gereden, om en om naar Vianen en Het Klooster
  • In de ochtendspits naar Nieuwegein/Vianen wordt tot ca. 7.40 uur 8x/uur gereden; daarvan rijden twee ritten van/naar Het Klooster (halte Ravelijndok) in Nieuwegein, twee van/naar Vianen en twee van/naar Plettenburg-Noord (halte Marconi-Laag) in Nieuwegein.
  • Van 7.40 tot ca. 10.00 uur gaat de frequentie omhoog naar 12x/uur, Het Klooster en Vianen blijven dan beide 2x/uur bediend worden en de overige 8 ritten rijden tot Nieuwegein Plettenburg-Noord.
  • In de middagspits naar Utrecht wordt vanaf 14.15 uur 6x/uur gereden, vanuit alle drie de beginpunten komt dan 2x/uur een bus. Na 15.30 uur gaat de frequentie omhoog naar 10x/uur en komen er 6 ritten per uur vanaf Nieuwegein Plettenburg-Noord.
  • In de ochtendspits rijden er geen ritten vanaf Het Klooster naar Utrecht Centraal en wordt slechts 2x/uur richting Utrecht gereden.
  • In de tegenspitsrichting, de daluren en tijdens de spits in de zomervakantie wordt 4x/uur gereden en rijdt de ene helft van de ritten van/naar Vianen en de andere helft van/naar Het Klooster.
  • In de kerstvakantie wordt in de spitsrichting 6x/uur gereden en rijden er in tegenstelling tot de rest van het jaar ook enkele ritten vanaf Het Klooster in de ochtendspits. Naar elk van de drie verschillende eindpunten rijdt dan 2x/uur een bus.
  • In de zomervakantie wordt de gehele dag 4x/uur gereden waarbij afwisselend van/naar Het Klooster en Vianen wordt gereden. Gedurende de ochtendspits wordt echter richting Utrecht uitsluitend 2x/uur vanuit Vianen gereden.
  • In de zomervakantie rijdt om 8.30 uur een extra rit richting Het Klooster tussen de kwartiersdienst door.
  • 's Avonds wordt tot 21.00 uur uitsluitend van Utrecht naar Het Klooster en v.v. gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Regio Utrecht is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
0,120 0,110 0,125 0,127 0,128 0,132 0,137 0,143 0,154

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, CS Jaarbeurszijde    
Route rsr.svg Utrecht, Anne Frankplein  
Route rsr.svg Utrecht, Europaplein Noord  
Route rsSNr.svg Utrecht, Kanaleneiland Zuid    
Route rsSNr.svg Utrecht, P+R Westraven    
Route rsr.svg Nieuwegein, Remiseweg  
Route rsr.svg Nieuwegein, Huis de Geer  
Route rsr.svg Nieuwegein, Noorderveld  
Route rsr.svg Nieuwegein, Buys Ballotbaan  
Route rsr.svg Nieuwegein, Fahrenheitbaan  
Route rsr.svg Nieuwegein, Wattbaan  
Route rrar.svg Nieuwegein, Oosterlichtcollege  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Nieuwegein, Marconi-Laag  
Route rhlr.svg Nieuwegein, Galvanibaan  
Route rsr.svg Nieuwegein, Brabanthaven  
Route rsr.svg Nieuwegein, Groningenhaven  
Route rrar.svg Nieuwegein, Nijverheidsweg  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Nieuwegein, Waterliniedok  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Nieuwegein, Eerste Garnizoendok  
Route rlr.svgRoute rs0.svg Nieuwegein, Ravelijndok  
Route rsr.svg Nieuwegein, Constructieweg  
Route rsr.svg Nieuwegein, Doctor B.J. Buurmanstraat  
Route rsr.svg Nieuwegein, Museumwerf Vreeswijk  
Route rsr.svg Nieuwegein, Koninginnenlaan  
Route rsr.svg Nieuwegein, Berkstraat  
Route rsVr.svg Nieuwegein, 't Veerhuis (Veer naar Vianen)  
Route rsr.svg Nieuwegein, Waterbies  
Route rsBr.svg Vianen, Busstation Lekbrug West    
Route rsBr.svg Vianen, Busstation Lekbrug Oost    
Route rhlr.svg Vianen, Laanakkerweg  
Route rhrr.svg Vianen, Eendrachtsweg  
Route rs0.svg Vianen, Lorentzweg  

Geschiedenis

Per 21 juli 2013 werd de halte op Utrecht Centraal verplaatst van Busstation Zuid (= tegenwoordig CS Centrumzijde) naar Busstation West (= tegenwoordig CS Jaarbeurszijde). Vanaf dat moment werd de route verlengd vanaf Busstation Lekbrug naar de Lorentzweg in Vianen. De huidige halte Anne Frankplein heette destijds nog Lanslaan en werd onregelmatig bediend.
Vanaf 8 december 2013 ging de nieuwe concessie regio Utrecht van start en werd lijn 65 voortaan door Qbuzz onder de naam U-OV gereden. Lijn 65 ging vanaf die dag op alle haltes in Utrecht stoppen en de ritten van/naar Het Klooster werden opgenomen in de normale frequentie, waarmee een regelmatige 10-minutendienst in de spitsrichting en een regelmatige kwartiersdienst op andere tijden ontstond.

Met ingang van 24 augustus 2015 werd de frequentie in de spitsrichting verhoogd naar 8x/uur. Hiervan reden voortaan nog slechts twee ritten per uur naar Vianen en bleven er twee per uur naar Het Klooster rijden. De overige vier ritten gingen van/tot Plettenburg-Noord in Nieuwegein rijden. Op 22 augustus 2016 werd de freqeuntie in de spits nog verder verhoogd. In de brede ochtendspits werd voortaan 12x/uur tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein Plettenburg-Noord gereden, in de brede middagspits werd voortaan 10x/uur van Plettenburg-Noord naar Utrecht Centraal gereden. Per 11 december 2016 werd een afwijkende dienstregeling in de kerstvakantie ingevoerd. Er werd dan in de spitsrichting slechts 6x/uur gereden, waarbij elke eindbestemming 2x/uur werd aangedaan.

Tijdelijke route langs Plettenburg van 13 februari 2017 t/m 21 juli 2017
Halte
Route rsSNr.svg Utrecht, Kanaleneiland Zuid  
Route rsr.svg Nieuwegein, De Liesbosch  
Route rsr.svg Nieuwegein, Viaduct Structuurbaan  
Route rhrr.svg Nieuwegein, Martinbaan  
Route rsr.svg Nieuwegein, Wattbaan  

Vanwege langdurige werkzaamheden aan de Structuurbaan in Nieuwegein werd met ingang van 13 februari 2017 de dienstregeling van lijn 65 aangepast. Vanaf die datum werd via De Liesbosch en de Plettenburgerbaan gereden, waardoor alle haltes tussen Kanaleneiland Zuid en de Wattbaan kwamen te vervallen. Deze situatie blijft zo tot in de eerste week van de zomervakantie.

Met ingang van 1 juli 2017 werden de haltes Waterliniedok en Eerste Garnizoendok toegevoegd op bedrijventerrein Het Klooster. De halte Het Klooster werd hernoemd naar Ravelijndok. Ook werd in de ochtendspits een extra versterkingsrit toegevoegd bovenop de kwartiersdienst in de zomerdienst. De tijdelijke routeaanpassing in verband met werkzaamheden aan de Structuurbaan kwam vanaf 22 juli 2017 te vervallen.

Per 10 december 2017 verschoven in de ochtendspits de eerste twee ritten naar Het Klooster een kwartier naar voren, daardoor ontstond tussen 6.00 en 6.45 uur een halfuursdienst met gelijktijdig een rit naar Vianen en naar Het Klooster. In de vroege avond werd een extra rit van Utrecht naar Het Klooster en terug toegevoegd.

Vanaf 9 december 2018 werden veel ritten met enkele minuten verschoven en wisselden ritten soms van eindbestemming, maar de frequenties bleven gelijk. De avondbediening werd fors uitgebreid waardoor voortaan tot 21.00 uur 2x/uur van/naar Het Klooster gereden werd.