Lijn 52 Utrecht CS Jaarbeurszijde - Amersfoort Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 52
Vervoerder(s) U-OV (Qbuzz)
Concessie Regio Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
Mercedes-Benz Citaro G
Rijdt sinds 31 mei 1981
Voorganger(s) 52, 79
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1-3x/dag (Amersfoort → Utrecht)
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur (vanaf ca. 11.00 uur)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 52 bij het station in Amersfoort.
Lijn 52 nadert de halte Bergkerk in Amersfoort.
Lijn 52 komt bijna aan op het station van Amersfoort.

Lijn 52 rijdt van station Utrecht Centraal via de Utrechtse Biltstraat, De Bilt, Zeist-Vollenhove, Huis ter Heide en Soesterberg naar station Amersfoort.

Dienstregeling

  • In de spits rijden versterkingsritten tussen Utrecht Centraal en Zeist Handelscentrum, zodat op dit traject een kwartierdienst wordt geboden.
  • Samen met lijn 53 wordt een kwartierdienst aangeboden en in de spitsrichting (ochtendspits richting Utrecht en middagspits richting Zeist) een 7,5-minutendienst tussen Utrecht Centraal en Zeist De Dreef/Panweg.
  • In de vroege avond rijden er doordeweeks drie ritten uitsluitend vanuit Amersfoort naar Utrecht. In het weekend rijdt één rit in de vroege avond van Amersfoort naar Utrecht.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Regio Utrecht is de ov-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke ov-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
0,120 0,110 0,125 0,127 0,128 0,132 0,137 0,143 0,154

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, CS Jaarbeurszijde (gekoppeld aan lijn 41)  
Route rsr.svg Utrecht, Neude  
Route rsr.svg Utrecht, Janskerkhof  
Route rsr.svg Utrecht, Stadsschouwburg  
Route rsr.svg Utrecht, Wittevrouwen  
Route rsr.svg Utrecht, Oorsprongpark  
Route rsr.svg Utrecht, Archimedeslaan  
Route rsr.svg De Bilt, Steinenburglaan  
Route rsr.svg De Bilt, Kerklaan  
Route rsr.svg De Bilt, Tunneltje de Bilt  
Route rhrr.svg De Bilt, De Biltsche Hoek  
Route rsr.svg De Bilt, Amersfoortseweg  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Zeist, Jordanlaan/Kroostweg  
Route rarr.svg Zeist, Winkelcentrum Vollenhove  
Route rsr.svg Zeist, Gunninglaan  
Route rsr.svg Zeist, L-Flat  
Route rsr.svg Zeist, De Dreef/Panweg  
Route rsr.svg Zeist, Vrijheidsplein  
Route rrar.svg Zeist, Johannes Postlaan  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Zeist, Handelscentrum  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Prins Alexanderstichting  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Prins Alexanderweg  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Dolderseweg  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Sterrenberg  
Route rsr.svg Soesterberg, RK Kerk  
Route rsr.svg Soesterberg, 't Zwaantje  
Route rsr.svg Soesterberg, Kampweg  
Route rsr.svg Soesterberg, Kamerlingh Onneslaan  
Route rsr.svg Soesterberg, Oude Tempellaan  
Route rsr.svg Soesterberg, Kontakt der Kontinenten  
Route rsr.svg Soesterberg, De Stompert  
Route rsr.svg Soesterberg, Dumoulin Kazerne  
Route rsr.svg Soesterberg, Meijerijlaantje  
Route rsr.svg Soesterberg, Bethanië/Hebron  
Route rsr.svg Amersfoort, Zon en Schild  
Route rsr.svg Amersfoort, Zorgcentrum De Lichtenberg  
Route rsr.svg Amersfoort, Treublaan  
Route rsr.svg Amersfoort, Bergkerk  
Route rsT0.svg Amersfoort, Centraal Station  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd het lijnennet op de Utrechtse Heuvelrug geherstructureerd. Komende vanaf Utrecht ging lijn 52 voortaan niet meer naar Maartensdijk rijden, maar naar Amersfoort. Reizigers voor Maartensdijk konden in Zeist (Dreef) of in De Bilt (Tunneltje) overstappen op de nieuwe lijn 58. Over het gehele traject ging de frequentie van maandag t/m zaterdag overdag omhoog naar een halfuursdienst en in de avonduren naar een uurdienst.

Vanaf 2 juni 1985 gingen de meeste ritten in Amersfoort verder rijden naar het Centrum, het eindpunt voor deze ritten kwam te liggen bij de Stadsring. Slechts enkele/vroege late ritten of ritten aan de rand van de spitsuren reden niet naar het Centrum en eindigen bij het Station, alwaar doorgaande reizigers moesten overstappen.

Vanaf 1 juni 1986 werd de route iets gewijzigd. Komende vanuit Utrecht ging de bussen eerst het centrum van Amersfoort bedienen, om vervolgens naar het Station te rijden. Richting Utrecht werd diezelfde route in omgekeerde richting gereden. De halte Stadsring was vermoedelijk vervangen door Postkantoor. In het kader van bezuinigingen werd de frequentie op zaterdag verlaagd van een halfuursdienst naar een uurdienst.

Op 23 mei 1993 werd een flinke bezuinigingsslag doorgevoerd. In de avonduren en op zondag kwamen alle ritten te vervallen, alleen op koopavonden bleef nog één rit naar Utrecht rijden en later op de avond drie ritten van Utrecht naar Soesterberg. Tussen Amersfoort en Zeist konden reizigers voortaan gebruik maken van lijn 56 en vervolgens overstappen op lijn 53 en 54.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot het nieuwe Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. In de route en dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

Vanaf 22 augustus 1999 verviel de route via de Rademakersstraat in Soesterberg en ging de bus voortaan altijd buitenom rijden over de N237. Door deze routewijziging vervielen geen haltes.

Met ingang van 2 juli 2016 rijden er buiten de vakanties twee ritten in de ochtendspits met 2 bussen tussen Zeist en Amersfoort. Ook werd het eindpunt op Utrecht Centraal verplaatst naar de Jaarbeurszijde. Deze ritten vervielen weer per 11 december 2016 en werden toen vervangen door extra ritten op lijn 72 in de tegenspitsrichting.

Vanaf 1 juli 2017 gingen voortaan alle ritten in het weekend van/naar Amersfoort rijden, waarmee de frequentie tussen Zeist en Amersfoort werd verdubbeld.