Lijn 40 Amsterdam, Amstelstation - Muiderpoortstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 40
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Amsterdam
Materieel VDL Citea
Rijdt sinds 28 mei 2006
Voorganger(s) 67
Frequenties
Spits 4x/uur
Dal 4x/uur
Avond 3x/uur
Zaterdag 3x/uur
Zondag 3x/uur
Lijn 40 rijdt op de Maxwellstraat in Amsterdam.

Lijn 40 rijdt van station Amsterdam Amstel via de Watergraafsmeer en het Science Park naar station Amsterdam Muiderpoort.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Amstelstation  
Route rsr.svg Amsterdam, Fizeaustraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Lorentzlaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Maxwellstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Kruislaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Linnaeusparkweg  
Route rsTr.svg Amsterdam, Station Science Park  
Route rsr.svg Amsterdam, Science Park-Aer  
Route rsr.svg Amsterdam, Science Park-Aqua  
Route rsr.svg Amsterdam, Science Park-Terra  
Route rsr.svg Amsterdam, Science Park  
Route rsr.svg Amsterdam, Carolina Mac Gillavrylaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Valentijnkade  
Route rsr.svg Amsterdam, Molukkenstraat  
Route rsT0.svg Amsterdam, Muiderpoortstation  

Historie

Van 1961 tot 2003 reed er een lijn 40 tussen Sloterdijk, Zaanstraat en het huidige Westpoort.

In 1991 ging de eerste bus naar het Science Park (toen nog Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer) rijden, lijn 66. Vanaf het Muiderpoortstation reed deze bus een lus via de Insulindeweg, Molukkenstraat, Archimedesweg, Gallileïplantsoen, Linnaeusparkweg, Kruislaan, Oosterringdijk en Molukkenstraat weer naar het Muiderpoortstation. 's Middags werd deze lus in tegengestelde richting gereden.

In 1992 werd het een lijn vanaf het Muiderpoortstation via de Insulindeweg, Molukkenstraat en Oosterringdijk naar de Kruislaan en keerde de bus bij de Linnaeusparkweg. In 1994 werd de oude lus weer hersteld, maar werd voortaan altijd in dezelfde richting gereden.

In 1998 werd lijn 66 opgeheven en vervangen door lijn 67 die vanaf het Amstelstation via de Hugo de Vrieslaan en Maxwellstraat naar de Kruislaan reed en het eindpunt kreeg achterop het terrein in een keerlusje ter hoogte van de Oosterringdijk.

Bij de grote wijzigingen in het busnet in 2006 werd lijn 67 opgeheven en vervangen door lijn 40. Lijn 40 reed vanaf het Amstelstation via de Hugo de Vrieslaan en de Maxwellstraat naar de Kruislaan, keerde aan het einde bij de lus van de 67 en ging dan via de Carolina MacGillavrylaan, Molukkenstraat en Insulindeweg naar het Muiderpoortstation.

Sinds het voorjaar van 2009 is de route van lijn 40 iets gewijzigd, vanaf de Kruislaan rijdt de bus over de nieuwe rondweg van het Science Park naar de Carolina MacGillavrylaan. Ook werd een versterkingsdienst in de vorm van lijn 240 geïntroduceerd.

Op 9 december 2012 werd de frequentie op zaterdag teruggebracht van een kwartierdienst naar een halfuursdienst vanwege de geringere bezetting. Voor de vervallen tijdstippen kwam geen alternatief, eventueel konden reizigers nog wel gebruik maken van lijn 65.

Op 29 april 2016 werd de halte-indeling op het Science Park aangepast: enkele haltes kregen een andere naam, terwijl andere haltes werden opgeheven of samengevoegd.

Op 3 september 2017 werd de frequentie in de avond en het weekend verhoogd van een 30 naar 20 minutendienst.