Lijn 2 Amsterdam, Centraal Station - Nieuw Sloten

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 2
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur2.svg
Materieel Combino
Rijdt sinds 30 mei 1992
Voorganger(s) 2
Frequenties
Spits 8x/uur (ochtend)
12x/uur (middag)
Spits (vakantie) 6x/uur (ochtend; zomer)
10x/uur (middag; zomer)
Dal 8-10x/uur
Avond 5x/uur (ma-wo)
6x/uur (do-za)
4x/uur (zo)
Zaterdag 8-12x/uur
Zondag 8-12x/uur
Lijn 2 staat bij station Amsterdam Centraal.

Lijn 2 rijdt van station Amsterdam Centraal via de Dam, de Leidsestraat, Willemsparkweg, Koninginneweg, Heemstedestraat en Johan Huizingalaan naar Nieuw Sloten.

Dienstregeling

  • Van het Centraal Station tot de Dam deelt lijn 2 het traject met diverse buslijnen en de tramlijnen 1, 5, 13 en 17. Tussen de Dam en het Leidseplein deelt lijn 2 het traject met de tramlijnen 1 en 5. Vanaf het Leidseplein tot de Van Baerlestraat deelt lijn 2 het traject alleen nog met lijn 5, die vervolgens afslaat richting Museumplein.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rsr.svg Amsterdam, Nieuwezijds Kolk  
Route rsr.svg Amsterdam, Dam    
Route rsr.svg Amsterdam, Spui  
Route rsr.svg Amsterdam, Koningsplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Keizersgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Prinsengracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Leidseplein    
Route rsr.svg Amsterdam, Rijksmuseum  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Baerlestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Cornelis Schuytstraat‎  
Route rsr.svg Amsterdam, Valeriusplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Amstelveenseweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Hoofddorpplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Westlandgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Delflandlaan  
Route rsMr.svg Amsterdam, Heemstedestraat    
Route rsr.svg Amsterdam, Johan Huizingalaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Louwesweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Laan van Vlaanderen  
Route rsr.svg Amsterdam, Kasterleepark  
Route rs0.svg Amsterdam, Oudenaardeplantsoen  

Geschiedenis

De geschiedenis van de huidige lijn 2 begint in feite in 1881 met de paardentramlijn van het Leidscheplein naar de Pieter Cornelisz Hooftstraat. Al in 1883 werd deze lijn verlengd naar de Dam en vanaf 1893 reed de lijn door naar de Parkweg (de huidige Willemsparkweg). In 1903 werd de lijn geëlektrificeerd en sindsdien heeft de lijn het nummer 2, de lijn liep toen van de Koninginneweg naar de Dam. In 1906 werd de lijn aan beide kanten verlengd: aan het ene einde werd een gezamenlijk eindpunt met lijn 1 bij de kruising Koninginneweg/Amstelveenscheweg betrokken, aan de noordkant werd de lijn langs het CS naar de Prins Hendrikkade verlengd en eindigde bij de kruising met de Schippersgracht. Al een half jaar later verdween de lijn daar weer en werd ingekort tot het Centraal Station. Tussen 1911 en 1921 eindigde de lijn bij het IJveer.

Na de oorlog duurde het tot 1947 voor de lijn terugkeerde. Een jaar later ging de lijn doorrijden naar het Hoofddorpplein, dat door lijn 1 was verlaten. In 1958 werden de tramsporen in de P.C. Hooftstraat verwijderd en ging lijn 2 omrijden via de Vondelbrug en de Overtoom. In 1975 werd de lijn verlengd via de Heemstedestraat en de Johan Huizingalaan naar het eindpunt aan de Louwesweg bij het Slotervaartziekenhuis en in 1991 werd de lijn nogmaals verlengd naar het huidige eindpunt in de nieuwbouwwijk Nieuw Sloten. Sinds 1992 rijdt de lijn de huidige route, doordat de lijn werd verlegd via de Paulus Potterstraat en de Hobbemastraat in plaats van de Vondelbrug.

Per 1 september 2014 verviel de halte Emmastraat. Per 15 september 2014 verviel de halte Jacob Obrechtstraat. Per 14 december 2014 kwam de halte Martelaarsgracht te vervallen.

Eventuele toekomstplannen

In het verleden is tweemaal gesproken over verlenging vanaf het huidige eindpunt in Nieuw Sloten. In eerste instantie zou de lijn verlengd worden naar De Aker (over de Valutaboulevard, vervolgens aansluitend op het tracé wat nu in gebruik is door lijn 1). Een tweede verlenging die is genoemd, is die naar Badhoevedorp, maar ook dat lijkt er voorlopig niet in te zitten.