Lijn 2 Amsterdam, Centraal Station - Nieuw Sloten

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 2
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur2.svg
Materieel Combino
Rijdt sinds 30 mei 1992
Voorganger(s) 2
Frequenties
Spits 10x/uur (ochtend)
8x/uur (middag)
Spits (vakantie) 8x/uur (zomer)
Dal 8x/uur
Avond (werkdagen) 6-8x/uur (ma-wo)
Koopavond 8x/uur
Zaterdag 4-9x/uur
Zaterdagavond 8x/uur
Zondag 4-9x/uur
Zondagavond 6x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 2 rijdt over de Nieuwezijds Voorburgwal.

Lijn 2 rijdt van station Amsterdam Centraal via de Dam, de Leidsestraat, Willemsparkweg, Koninginneweg, Heemstedestraat en Johan Huizingalaan naar Nieuw Sloten.

Dienstregeling

  • Op maandag, dinsdag en woensdag wordt na 19:30 uur 6x/uur gereden.
  • De koopavonddienstregeling geldt op donderdag en vrijdag.
  • In het weekend wordt tot 8:30 uur 4x/uur en tot 10:00 uur 6x/uur gereden, waarna de frequentie wordt verhoogd tot 9x/uur.

Routeverloop

  • Van het Centraal Station tot de Dam deelt lijn 2 het traject met diverse buslijnen en de tramlijnen 11, 12, 13 en 17. Tussen de Dam en het Leidseplein deelt lijn 2 het traject met de tramlijnen 11 en 12. Vanaf het Leidseplein tot de Van Baerlestraat deelt lijn 2 het traject alleen nog met lijn 12, die vervolgens afslaat richting Museumplein.

Gesloten instapbeleid

In tegenstelling tot de meeste tramlijnen, geldt er bij de meeste Amsterdamse tramlijnen een gesloten instapregime. Dit betekent dat reizigers alleen in mogen stappen bij de bestuurder en bij de servicebalie bij de vierde deur van de tram.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019
0,155 0,162

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rsr.svg Amsterdam, Nieuwezijds Kolk  
Route rsr.svg Amsterdam, Dam    
Route rsr.svg Amsterdam, Spui  
Route rsr.svg Amsterdam, Koningsplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Keizersgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Prinsengracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Leidseplein    
Route rsr.svg Amsterdam, Rijksmuseum  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Baerlestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Cornelis Schuytstraat‎  
Route rsr.svg Amsterdam, Valeriusplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Amstelveenseweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Hoofddorpplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Westlandgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Delflandlaan  
Route rsMr.svg Amsterdam, Heemstedestraat    
Route rsr.svg Amsterdam, Johan Huizingalaan    
Route rsr.svg Amsterdam, Louwesweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Laan van Vlaanderen  
Route rsr.svg Amsterdam, Kasterleepark  
Route rs0.svg Amsterdam, Oudenaardeplantsoen  

Geschiedenis

De geschiedenis van de huidige lijn 2 begint in feite in 1881 met de paardentramlijn van het Leidscheplein naar de Pieter Cornelisz Hooftstraat. Al in 1883 werd deze lijn verlengd naar de Dam en vanaf 1893 reed de lijn door naar de Parkweg (de huidige Willemsparkweg). In 1903 werd de lijn geëlektrificeerd en sindsdien heeft de lijn het nummer 2, de lijn liep toen van de Koninginneweg naar de Dam. In 1906 werd de lijn aan beide kanten verlengd: aan het ene einde werd een gezamenlijk eindpunt met lijn 1 bij de kruising Koninginneweg/Amstelveenscheweg betrokken, aan de noordkant werd de lijn langs het CS naar de Prins Hendrikkade verlengd en eindigde bij de kruising met de Schippersgracht. Al een half jaar later verdween de lijn daar weer en werd ingekort tot het Centraal Station. Tussen 1911 en 1921 eindigde de lijn bij het IJveer.

Na de oorlog duurde het tot 1947 voor de lijn terugkeerde. Een jaar later ging de lijn doorrijden naar het Hoofddorpplein, dat door lijn 1 was verlaten. In 1958 werden de tramsporen in de P.C. Hooftstraat verwijderd en ging lijn 2 omrijden via de Vondelbrug en de Overtoom. In 1975 werd de lijn verlengd via de Heemstedestraat en de Johan Huizingalaan naar het eindpunt aan de Louwesweg bij het Slotervaartziekenhuis en in 1991 werd de lijn nogmaals verlengd naar het huidige eindpunt in de nieuwbouwwijk Nieuw Sloten. Sinds 1992 rijdt de lijn de huidige route, doordat de lijn werd verlegd via de Paulus Potterstraat en de Hobbemastraat in plaats van de Vondelbrug.

Per 1 september 2014 verviel de halte Emmastraat. Per 15 september 2014 verviel de halte Jacob Obrechtstraat. Per 14 december 2014 kwam de halte Martelaarsgracht te vervallen.

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn.
Op lijn 2 vonden, op enkele frequentieaanpassingen na, geen wijzigingen plaats.

Eventuele toekomstplannen

In het verleden is tweemaal gesproken over verlenging vanaf het huidige eindpunt in Nieuw Sloten. In eerste instantie zou de lijn verlengd worden naar De Aker (over de Valutaboulevard, vervolgens aansluitend op het tracé wat nu in gebruik is door lijn 1). Een tweede verlenging die is genoemd, is die naar Badhoevedorp, maar ook dat lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Op 3 maart 2019 werden de frequenties van enkele tramlijnen opnieuw verdeeld naar de bezettingsgraad. Daarbij ging de frequentie van lijn 2 in het weekend omhoog van 8x/uur naar 9x/uur.