Lijn 177 Strijen Julianastraat - Rotterdam Zuidplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 177
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
Rijdt sinds 2 juni 1985
Voorganger(s) 157
Frequenties
Spits 2-3x/uur
Dal rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 177 rijdt van Strijen via Maasdam naar Rotterdam.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits rijdt de bus vijf ritten naar Rotterdam en in de middagspits zes ritten naar Strijen.
  • In de vakantiedienst rijden er in de ochtendspits slechts vier ritten naar Rotterdam en in de middagspits drie ritten naar Strijen.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2016 2017 2018 2019 2020
0,135 0,136 0,137 0,137 0,140

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Strijen, Julianastraat  
Route rsr.svg Strijen, Politiebureau  
Route rsr.svg Strijen, Boompjesstraat  
Route rsr.svg Strijen, Leeuwerikstraat  
Route rsr.svg Strijen, Nieuwestraat  
Route rsr.svg Strijen, Boomgaard  
Route rsr.svg Cillaarshoek, Hoekseweg  
Route rsr.svg Maasdam, 's-Gravendeelseweg  
Route rsr.svg Maasdam, Lageweg  
Route rsM0.svg Rotterdam, Zuidplein    

Geschiedenis

Op 2 juni 1985 werden de lijnnummers van de spitsbussen in de Hoeksche Waard opgehoogd, zodat deze niet meer conflicteerden met dezelfde lijnnummers van Westnederland, die eveneens bij het Zuidplein kwamen. Lijn 157 werd daarom vernummerd naar 177. De lijn bleef in de ochtendspits 2x naar Rotterdam rijden en ging voortaan in de middagspits 3x naar Strijen rijden. De route bleef verder ongewijzigd; tussen Rotterdam en Maasdam werd niet bij tussengelegen haltes gestopt.

Op een later moment werd het aantal ritten fors opgehoogd. In de dienstregeling 1994/1995 werd 's ochtends 7x naar Rotterdam gereden en werd 's middags 7x naar Strijen gereden, tijdens de vakantieperioden betrof dit 2x respectievelijk 4x. 's Ochtends werd elke 10 minuten gereden en 's middags een scheve 20/40-dienst.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot de ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een dienstregeling uit bij deze vervoerder. Deze lijn bleef ongewijzigd.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen.
In de route en dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats.

Vanaf 31 augustus 2014 werden in de ochtendspits vier ritten van Rotterdam naar Strijen toegevoegd.

Op 25 januari 2015 werd een groot aantal ritten opgeheven. In de ochtendspits werden voortaan vier ritten naar Rotterdam gereden en in de middagspits werden vijf ritten naar Strijen gereden, in de vakantieperioden waren dit twee respectievelijk drie ritten. Het alternatief voor reizigers is sindsdien lijn 167, die overdag niet meer via Puttershoek reed en daarmee (vrijwel) even snel is als lijn 177.

Op 13 december 2015 ging de volgende concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor deze vervoerder terugkeerde in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van het R-net werden diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
Deze lijn bleef vrijwel ongewijzigd, in de middagspits werd één rit aan de dienstregeling toegevoegd.