Lijn 12 Utrecht, CS Jaarbeurszijde - De Uithof WKZ

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 12
Vervoerder(s) U-OV ((Pouw Vervoer i.o.v.) Qbuzz)
Concessie Regio Utrecht
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Utrecht
Materieel Van Hool newAGG300,
Hess LighTram,
Mercedes-Benz Citaro G
Rijdt sinds september 1969
Frequenties
Spits 6-30x/uur
Spits (vakantie) 8x/uur (hoogzomer, kerst)
Dal 12-30x/uur
Dal (vakantie) 4x/uur (zomer)
8x/uur (kerst)
Avond 4x/uur (tot 21:30)
Avond (vakantie) 2-3x/uur (zomer, tot 21:30)
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Ochtend (voorzomer) 8-12x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 12 rijdt bij busstation UMC Utrecht in de tijd dat de halte nog de naam AZU had.
Lijn 12 rijdt met tijdelijk materieel op de Heidelberglaan in Utrecht.

Lijn 12 rijdt van station Utrecht Centraal via de Dichtersbaan, Sterrenwijk en stadion Galgenwaard naar het Science Park.

Dienstregeling

  • Tussen 08:00 en 18:00 uur wordt volgens een flexibele dienstregeling gereden. Er vertrekt dan elke 2 tot 5 minuten een bus waarbij de frequentie afhangt van de drukte. Daarvoor is in de spitsrichting bij de beginpunten een (perron)coördinator aanwezig om dit te regelen.
  • Wanneer lijn 12 niet rijdt ('s avonds na 21:30 uur en in het weekend) wordt deze tussen Utrecht Centraal en Stadion Galgenwaard vervangen door korte ritten van lijn 41.
  • In de zomerdienst wordt van 3 t/m 14 juli in de ochtendspits nog 12x/uur gereden en vervolgens tot circa 11.00 uur 8x/uur.
  • 's Avonds tijdens de zomerdienst wordt als basis een halfuursdienst gereden. Rond 19.30 uur vertrekt echter een extra rit richting WKZ en rond 19.45 en 19.57 uur vertrekt een extra rit richting centraal station, waarmee op die momenten verdicht wordt tot een kwartiersdienst.

Materieelinzet

  • Op veruit de meeste ritten wordt dubbelgeleed materieel ingezet. In de ochtend- en middagspits worden drie omlopen door Pouw Vervoer gereden met een Mercedes-Benz Citaro G.

Open instapbeleid

  • Bij de bussen op deze lijn mogen passagiers bij alle deuren instappen.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Regio Utrecht is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
0,120 0,110 0,125 0,127 0,128 0,132 0,137 0,143 0,154

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, CS Jaarbeurszijde    
Route rsr.svg Utrecht, Sterrenwijk  
Route rsr.svg Utrecht, Rubenslaan  
Route rsr.svg Utrecht, Herculesplein/Stadion  
Route rsr.svg Utrecht, De Kromme Rijn  
Route rsr.svg Utrecht, Padualaan  
Route rsr.svg Utrecht, Heidelberglaan  
Route rsBr.svg Utrecht, UMC Utrecht    
Route rsB0.svg Utrecht, WKZ    

Geschiedenis

Lijn 12 is ingevoerd bij GVU in september 1969. Grofweg reed de lijn destijds al de huidige route: tot de opening van de Adama van Scheltemabaan werd via de Catharijnesingel gereden en ook op De Uithof zijn diverse aanpassingen in de route gedaan.

Voormalige route in 2003 en 2005
Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, Centraal Busstation Noord  
Route rsr.svg Utrecht, Bleekstraat  
Route rsr.svg Utrecht, Sterrenwijk  
Route rhrr.svg Utrecht, Ina Boudier Bakkerlaan  
Route rhlr.svg Utrecht, Rubenslaan  
Route rhrr.svg Utrecht, Stadionlaan  
Route rsr.svg Utrecht, Stadion Galgenwaard  
Route rsr.svg Utrecht, De Kromme Rijn  
Route rsr.svg Utrecht, Wim Sonneveldlaan  
Route rsr.svg Utrecht, Sorbonnelaan  
Route rsr.svg Utrecht, Kruytgebouw  
Route rsr.svg Utrecht, Langeveldgebouw  
Route rsr.svg Utrecht, Heidelberglaan  
Route rsr.svg Utrecht, Bestuursgebouw  
Route rsB0.svg Utrecht, AZU  

Tot ten minste 2005 stopte lijn 12 bij een stuk meer haltes. De haltes Bestuursgebouw, Langeveldgebouw, Sorbonnelaan en Wim Sonneveldlaan zijn stuk voor stuk verdwenen, de halte Kruytgebouw is vervangen door de halte Padualaan en de haltes Ina Boudier Bakkerlaan en Stadionlaan zijn samengevoegd tot één halte: Rubenslaan. De halte AZU kreeg een nieuwe naam: UMC Utrecht, en de lijn vertrekt niet meer van Busstation Noord maar van busstation CS Centrumzijde.

In de laatste GVU-dienstregeling van 2013 werd deze buslijn deels vervangen door lijn 12s (reeds sinds 1973 reed onder dat lijnnummer een bus op deze route). Deze spitslijn reed volgens dezelfde route, maar stopte niet tussen Utrecht Centraal en stadion Galgenwaard. Alleen richting CS wordt er op Bleekstraat gestopt. Tussen Utrecht Centraal en stadion Galgenwaard reed lijn 13. In de vakanties reden de lijnen 12s en 13 niet, toen reed alleen lijn 12. Sinds december 2012 reed lijn 12 niet langer 's avonds en in het weekend. Tot het stadion werd de lijn toen vervangen door extra ritten van lijn 13.

Vanaf 8 december 2013 werd het vervoer in Utrecht en omgeving overgenomen door Qbuzz, als winnaar van de nieuwe concessie Regio Utrecht. De diensten worden gereden onder de naam U-OV.
Voortaan vormt lijn 12 de hoofdlijn tussen Utrecht Centraal en De Uithof, daartoe werd de frequentie in de spitsuren verhoogd tot ongeveer 14x/uur in beide richtingen en werden ook de sneldiensten in deze lijn geïntegreerd. In de daluren ging de frequentie omlaag van 20x per uur naar 10-12x per uur.

Met ingang van 2 juli 2016 werd de frequentie in de daluren tijdens de vakantie verlaagd naar 4x/uur. In de vroege spits buiten de vakantie werd voortaan 6x/uur gereden. Op momenten dat de flexibele dienstregeling werd toegepast werd circa elke 3 tot 5 minuten gereden. Deze flexibele dienstregeling werd voortaan tussen 8:00 en 18:00 uur gereden.

Vanaf dezelfde datum werd het eindpunt bij Utrecht Centraal verplaatst naar de Jaarbeurszijde en werd de lijn wegens werkzaamheden voor de Uithoflijn op De Uithof vanaf het UMC doorgetrokken naar het WKZ. Halte Bleekstraat kwam hierbij te vervallen.

Per 11 december 2016 werd de flexibele frequentie verhoogd tot maximaal 30x/uur. Ook werd voortaan in de kerstvakantie een beperktere dienstregeling gereden.

Met ingang van 1 juli 2017 werd het interval tijdens de spits in de zomervakantie verhoogd naar 8x/uur. In de eerste twee weken van de zomervakantie werden voortaan extra ritten gereden waardoor in de ochtendspits 12x/uur een bus reed en tussen 9:00 en 11:00 uur 8x/uur een bus reed.

Op 7 juli 2018 werd halte Stadion Galgenwaard hernoemd naar Herculesplein/Stadion.