Beek en Donk Gemeentehuis

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Halte.svg
Halte Gemeentehuis
Plaats Beek en Donk
Concessie(s) Zuidoost-Brabant
Vervoerder(s) Hermes

De bushalte Gemeentehuis in Beek en Donk ligt bij het gemeentehuis van de gemeente Laarbeek aan de Koppelstraat in Beek en Donk en wordt aangedaan door buslijnen van Hermes. De sneldiensten naar Eindhoven rijden niet via deze halte maar via de halte Lieshoutseweg.

Lijnen

Route
25 Gemert - Beek en Donk - Aarle-Rixtel - Helmond Streekbus Bravo ((Bergerhof, CTS i.o.v.) Hermes) Gebied.svg
259 Beek en Donk - Lieshout - Gerwen - Nuenen Buurtbus Bravo (Hermes) Gebied.svg

Historische dienstregeling

Geschiedenis

De halte Gemeentehuis bestaat sinds minimaal 1957, mogelijk nog langer. In 1957 verscheen voor het eerst de halte "Sportpark" in de dienstregeling. Het huidige gemeentehuis ligt op de locatie van dit voormalige sportpark. Of deze halte al voor 1957 bestond, is niet bekend. Voor 1957 droegen de bushaltes in Beek en Donk de namen van cafés aan de route en het is niet meer na te gaan waar deze cafés stonden om af te leiden waar de bushaltes zich bevonden. Café van Zutphen werd in de jaren ervoor genoemd als de centrale van Beek. Dit lag bij de Beekse Brug over de Zuid-Willemsvaart.

De halte Sportpark (Café van Zutphen) lag aan de route van de buslijn Nijmegen - Eindhoven. Op een onbekend tijdstip ging ook de buslijn 's-Hertogenbosch - Helmond hier stoppen, nadat de stoomtramdienst vervangen was door een busdienst. De halte werd op een onbekend tijdstip hernoemd naar Koppelstraat/Sportpark en in 1982 verscheen de huidige naam Gemeentehuis, nadat het sportpark verdwenen was en het nieuwe Gemeentehuis van de gemeente Beek en Donk (en later van de gemeente Laarbeek) geopend werd.

De halte is jarenlang een centrale halte in het dorp geweest, samen met de halte Brug Donk, en een tijdhalte. De lijnen 21 (Nijmegen - Uden - Gemert - Eindhoven) en 25 (Veghel - Gemert - Helmond) stopten hier allebei waardoor er in alle richtingen opgestapt kon worden. Met het beperken van lijn 21 werd de halte steeds minder belangrijk. Langzaam maar zeker verplaatsten reizigers naar Eindhoven zich naar de halte Lieshoutseweg aan de rand van het dorp om op de sneldiensten te stappen en lijn 25 kende een grote afname in het aantal reizigers en takelde eveneens af.

Vanaf 6 januari 2013 werd deze halte voor het eerst een eind/beginhalte met de introductie van buurtbus 461. Lijn 461 reed, komende vanaf de Brug in Donk, een rondje om het Gemeentehuis om te keren. Omdat de halte geen haltehavens bezit pauzeerde het busje aan de minder drukke Burgemeester van de Weidenlaan aan de achterzijde van het Gemeentehuis in afwachting van de vertrektijd. Op 6 april 2014 wijzigde de route en de bus kwam voortaan via de Otterweg en Nachtegaallaan. De bus wachtte zijn tijd voortaan af bij de halte De Regt aan de Otterweg of op de Nachtegaallaan. Sinds 11 december 2016 is de halte het beginpunt van twee buurtbussen geworden, lijn 259 en 261. Deze zijn bij het Gemeentehuis aan elkaar gekoppeld. Vanaf die datum was het niet langer mogelijk om op een rechtstreekse bus naar Eindhoven te stappen. Hiermee hield een verbinding op te bestaan die teruggaat tot eind jaren 1920. Op 9 december 2018 verschoof het begin/eindpunt van deze lijnen naar de halte Brug Donk, welke inmiddels hernoemd was naar Piet van Thielplein. Deze halte bezat haltehavens waardoor de bussen de vertrektijd hier konden afwachten. Hierdoor stopte lijn 261 niet meer bij deze halte.