Lijn 461 Beek en Donk Gemeentehuis - Helmond Ziekenhuis

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurtbus-grijs-opgeheven.svg
Voormalige buurtbuslijn 461
Vervoerder(s) Hermes
Concessie Samenwerkingsverband Regio Eindhoven
Lijnsoort Buurtbus
Vereniging Buurtbus Laarbeek
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Periode 6 januari 2013 t/m 5 april 2014
Voorganger(s) Geen
Opvolger(s) 461
Frequenties
Spits 1x per uur
Dal 1x per uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet
Buurtbus Laarbeek achter de Muziektuin in Beek en Donk bij de feestelijke opening van de lijn op 5 januari 2013.

Lijn 461 (Buurtbus Laarbeek) reed vanaf het Gemeentehuis in Beek en Donk via Mariahout, Lieshout en Aarle-Rixtel naar het ziekenhuis in Helmond. Lijn 461 reed tussen 7:30 en 18:30 1x per uur en reed alleen op werkdagen.

Route

Halte
Route 0sr.svg Beek en Donk, Gemeentehuis    
Route rsr.svg Beek en Donk, Brug Donk  
Route rsr.svg Beek en Donk, Oude Bemmerstraat  
Route rsr.svg Beek en Donk, Donkersvoort  
Route rsr.svg Mariahout, Oranjeplein  
Route rsr.svg Mariahout, Ginderdoor  
Route rsr.svg Lieshout, Baverdestraat  
Route rsr.svg Lieshout, Heuvel  
Route rsr.svg Lieshout, Servaasplein  
Route rsr.svg Lieshout, Bavaria    
Route rsr.svg Aarle-Rixtel, Lieshoutseweg  
Route rsr.svg Aarle-Rixtel, Molenstraat  
Route rsr.svg Aarle-Rixtel, Kouwenberg  
Route rsr.svg Aarle-Rixtel, Bosscheweg  
Route rsr.svg Aarle-Rixtel, De Dreef  
Route rsr.svg Helmond, Verliefd Laantje  
Route rsr.svg Helmond, Bachlaan  
Route rhlr.svg Helmond, Hoofdingang Ziekenhuis  
Route rs0.svg Helmond, Ziekenhuis  

Bediening

Lijn 461 reed in een uurdienst tussen Beek en Donk en Helmond. De eerste rit begon in Mariahout en ging naar Helmond. De laatste rit reed vanaf Helmond en eindigde in Mariahout. In het weekend en op feestdagen, waaronder Carnaval, reed lijn 461 niet.

Geschiedenis

Lijn 461

Deze buurtbus is ingevoerd op 6 januari 2013 naar wens van de gemeente Laarbeek. De gemeente wenste een buurtbus om alle kernen van Laarbeek met elkaar onderling en met het ziekenhuis in Helmond te verbinden. De buurtbus begon in Beek en Donk bij het Gemeentehuis en reed via Donk naar Mariahout en Lieshout. Hierdoor werd de bediening van Mariahout aanzienlijk verbeterd, aangezien deze kern maar 1x per 2 uur werd aangedaan door lijn 253. Ook kreeg een deel van Donk voor het eerst een vorm van openbaar vervoer. Vanuit Lieshout reed de bus verder naar Aarle-Rixtel en reed vervolgens via de route van lijn 25 naar het Elkerliek Ziekenhuis, waar deze een rondje reed en stopte bij beide ingangen. Met lijn 461 keerde sinds 2000 weer een rechtstreekse verbinding Lieshout - Aarle-Rixtel terug.

Op 22 juni 2013 werden de rijtijden 22 minuten verschoven. Hierdoor ontstond er een betere spreiding met lijn 25 op het traject Beek en Donk - Aarle-Rixtel - Helmond en kwamen er in Lieshout bij de halte Bavaria goede aansluiting van/naar Eindhoven. De eerste rit ging voortaan niet meer van Mariahout naar Beek en Donk maar naar Helmond. De laatste reismogelijkheid vanaf Helmond werd hierdoor flink vervroegd.

Vanaf 6 april 2014 wijzigde de route van lijn 461. In Aarle-Rixtel werd de route gewijzigd. De halte Mariastraat verviel, hiervoor in de plaats kwam de nieuwe halte Bosscheweg/Klokstraat. Zowel in Helmond als in Beek en Donk gingen lusroutes gereden worden. In Beek en Donk ging de bus richting het Gemeentehuis via de Lage Heesweg, Otterweg en Nachtegaallaan rijden. Nieuwe haltes kwamen op de Lage Heesweg en op de Otterweg bij het Ontmoetingscentrum en verzorgingstehuis De Regt (hier stopte tevens lijn 21 bij de halte Otterweg, maar deze lag routetechnisch aan de verkeerde kant van de kruising). De haltes Brug Donk en Oude Bemmerstraat werden alleen nog richting Helmond aangedaan. In Helmond werd het eindpunt bovendien verplaatst naar een nieuwe bushalte op het Havenplein waardoor de buurtbus nu ook het centrum van Helmond gaat bedienen. De halte Ziekenhuis op de President Rooseveltlaan verviel. De bus reed na de halte Ziekenhuis op de Wesselmanlaan naar de eindhalte Havenplein en vanaf daar via de nieuwe halte Keyserinnedael terug naar de Bachlaan.